blogach i grupach kulinarnych, u mamy. Ale nadszedł dzień kiedy Jasiu zapragnął białej zupy jak w przedszkolu… No i miałam zagwozdkę. Okazało się że to zabielana zupa jarzynowa, której w wersji bez śmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki
Mama z miastaLetnia zupa jarzynowa powinna zawierać warzywa, które dopiero pojawiły się na grządkach, są młodziutkie, pełne witamin i smaku lata. Tak powstaje pyszna zupa. Co potrzeba: 3 udka kurczaka, 8 dużych pieczarek, 1 mała cukinia, 1/4 dużego selera, Duża garść fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 1 większa kalarepa, 1/4 główki mniejszej młodej kapusty, 3 średnie ziemniaki, 3 ząbki czosnku
Bułka z Chlebemuformować średniej wielkości kulki i obsypać je mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone, po wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować z 15 minut na koniec gotowania włożyć pulpety do zupy, doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, wlać śmietanę słodką
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka kostki rosołowe 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 4 średnie ziemniaki łyżka masła 3-4 łyżki mąki sól pieprz Zupa brukselkowa, to jedna z miłych odmian zupy jarzynowej z większą ilością brukselki. Brukselka jest na tyle charakterystycznym warzywem, że swoim posmakiem nadaje bardzo oryginalny i ciekawy smak całej zupie. Serdecznie polecam. Zaczynamy od przygotowania brukselki. Umyć
Świat Domowej KuchniDawno już nie było żadnego przepisu na zupę - czas więc to nadrobić. Kto z Was lubi fasolkę szparagową? Ja bardzo, choć nie ukrywam, że jeszcze do niedawna kojarzyłam ją głównie z dodatkiem do zupy jarzynowej lub podaną jako surówkę do obiadu z bułką tartą. Przygotować można ją jednak także na wiele innych sposobów i ja dziś wybrałam zupę fasolkową
Z notatnika dietetykaKremowa zupa z selera naciowego to przykład prostej, a sycącej domowej zupy jarzynowej, która posmakuje każdemu. Potrzeba zaledwie kilka łodyg selera naciowego, cebulę, pora oraz ugotowane ziemniaki i odrobina mleczka kokosowego, które sprawią, że konsystencja zupy będzie przypominała krem. Polecam! Składniki: 6 łodyg selera naciowego 2 ziemniaki (około 250-300 g) 1 cebula 1 por 3 szklanki bulionu warzywnego
Lamarida.plPyszna, delikatna, lekka, niskokaloryczna zupa jarzynowa ugotowana z moim ukochanym kuskusem perłowym 😍 Aromatyczna od mnogości warzyw, z dodatkiem chudej piersi z kurczaka skradła nasze serce i ... żołądki 😉 Taka zdrowa zupa będzie też wspaniałym daniem dla naszych milusińskich. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 2 małe dymki kawałek pora
Walijskie PichcenieJarzynówka z dodatkiem kaszy jest fajnym pomysłem na wzbogacenie zupy. Składniki: 1 mrożonka na zupę jarzynową - używam lokalnej firmy Poltino 3-4 ziemniaki 1 marchewka 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy pęczak sól, pieprz 1-2 łyżki śmietany do zup siekany koperek ziele angielskie liść laurowy Sposób wykonania: 1. Skrzydełka umyć, zalać świeżą wodą, zagotować i odszumować. Dodać
Kuchnia domowa AniZupa jarzynowa powinna być pełna kolorowych warzyw żeby cieszyć nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Kolorowe dania chętnie się je, jeśli oczywiście są smaczne. A moja zupa jest bardzo smaczna. Mimo braku mięsa jest pożywna i wartościowa. Macie ochotę na miseczkę takiej zupy ? Jestem pewna, że tak! Wiecie co? Lubię mieć w zamrażarce mrożoną, pokrojoną w paski, włoszczyznę
Smaczna Pyzajest wygodny, i bardzo satysfakcjonujący, nie wspominając ,że jest całkowicie przepyszny. Jest to ten rodzaj posiłku na dni chłodnej jesieni lub zimy. To łatwy posiłek w jednym naczyniu. zupa jarzynowa z kluseczkami puszystymi z maślanki gotowane na wierzchu. Świetny sposób na wykorzystanie resztek indyka! Ja również przepis, aby utworzyć własną rosół z indyka na zupę
w mojej kuchniWróciły zimowe dni, wróciły zupy. Tym razem nie krem, a całkiem staromodna zupa jarzynowa z soczewicą - gęsta i pożywna. Można dodać do niej podsmażoną ulubioną kiełbaskę, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Przez długie lata nie byłam fanką zup. Jakiś czas temu jednak zaczęłam je doceniać. Są proste i krzepiące. W sam raz na małe co nieco. Można
W kuchni wieczoremFantastyczna zupa, niezależnie od pogody- czyli w chłodniejsze dni świetnie smakuje podana na ciepło, a w te cieplejsze dni zaserwowana w formie zimnej, jako chłodnik- zupa jarzynowa z ziemniakami, marchewką oraz z botwinką i dodatkiem... wody po ogórkach kiszonych. Ten dodatek robi tu całą robotę, bo genialnie podkręca smak i subtelnie zakwasza zupę. 1 litr rosołu/bulionu warzywnego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: opakowanie mrożonej mieszanki marchewka z groszkiem 3 podudzia z kurczaka główka młodej białej kapusty 1/2 pęczka koperku kilka dużych ziemniaków
Moja smaczna kuchniaprzełamujemy wyrazistymi przyprawami! Smak buraczków wspaniale komponuje się z ziemniakami, marchewką, kapustą, jabłkami i pomidorami. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Barszcz można zaprawić śmietanką. Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz czerwony Barszcz czerwony to jedna z pyszniejszych zup. Mój przepis na barszcz czerwony jest wypróbowany i prosty. Bardzo często gotuję barszczyk z ziemniakami(...)się spodobać: Zupa z soczewicy>>> Zupa z botwiny z ziemniakami>>> Zupa krem z soczewicy czerwonej>>> Rosół z indyka>>> Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą>>> Zupa z dyni z mlekiem kokosowym>>> Zupa dyniowa z curry>>> Zupa jarzynowa
Moja Książka Kucharskafasole ale zdarzy mi się dodać soczewicę. Minestrone to zupa pełna kolorów i aż chce się ją jeść. Typowa zupa na jesienne chłody. Co prawda prawdziwych chłodów to jeszcze nie zaznałam, bo jakby nie było to jeszcze jest lato, choć pogoda już coraz częściej w kratkę. Minestrone to typowa zupa jarzynowa wzbogacona o strączki i makaron. Można ją ugotować(...)warzyw, które się lubi, choć tradycyjna minestrone musi zawierać kapustę. Minestrone to gęsta i bogata w składniki zupa. Ich kompozycja zmienia się w zależności od pory roku, ale najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw. Na pewno nie może zabraknąć w niej ziół, które dodają zupie prawdziwie włoskiego charakteru. Jakie zioła wybrać do zupy to po prostu kwestia smaku. Ja uwielbiam
codojedzenia