Zupa Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest zdrowa, pożywna i zrobisz ją w pół godziny. Składniki ( 4 porcje): 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 cebuli 0,5 pora 2 cm kawałek selera 0,5 czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 1 szt cukinii 2 garście zielonej fasolki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon, kurkuma i cynamon, ale także miód, imbir
365 dni dookoła kuchnigłowy przychodzi także kalafior. A kalafior to wspomnienia beztroskich wakacji, zapachu masła i bułki tartej, z którymi babcia podsmażała go na patelni. Kalafior to delikatna i pożywna zupa jarzynowa z młodymi ziemniakami, odrobiną śmietanki i koperkiem. Współcześnie kalafior kojarzy się także z lodami, chlebem , czy też innymi wariacjami, zamieniającymi go w ekwiwalent produktów skrobiowych. Z jaką postacią nam się
365 dni dookoła kuchnidobra natury. Tym razem wykorzystałam tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw. Składniki: 1 (180g) kostka tofu 2 łyżki sosu sojowego 100g kaszy jaglanej 250g miksu warzyw (np. zupa jarzynowa) przyprawy: zioła sycylijskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka olej do smażenia Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę. Między czasie kroimy tofu. Na rozgrzaną patelnię
Truskawkowa Fiestaskładników, takie danie jednogarnkowe. Polecam do wypróbowania, jeszcze za oknem zimno a taka zupa rozgrzeje i nasyci. Lubicie zupy? kremy czy takie zwykłe w których jest mnóstwo składników? Zupa jarzynowa z kiełbasą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMarchew i pietruszkę można pokroić w talarki lub kostkę, pora w drobne piórka, selera w kostkę. Jeśli nie macie czasu, użyjcie warzyw z mrożonki – bukiet warzyw albo zupa jarzynowa świetnie się nadają. Na warzywa położyć rybę, skropić sokiem z limonki, posmarować łyżką mleka kokosowego, posypać drobno pokrojonymi ostrymi papryczkami (u mnie w dwóch kolorach). Jeśli nie lubicie ostrych
Dietologzdrowa. I zdecydowana większość jej nie lubi ze względu na złe wspomnienia z dzieciństwa. Rozgotowana, bez koloru, mdła. Ja od zawsze należałam do wyjątków. Nawet ta rozgotowana z zupy jarzynowej mi smakowała :-) Przepis na brukselkę z masłem, pyszną, jędrną i chrupiącą na pewno przypadnie Wam do gustu i zmieni nastawienie do brukselki :-) Brukselka z masłem Składniki: dowolna ilość
Marta próbujeDelikatnie gorzkawa, ma bardzo mięsiste, ciemnozielone liście, jest soczysta, bogata w witaminy i minerały. Popularna w kuchni chińskiej. Ja używałam do zupy jarzynowej, zapiekanek (wystarczy dodać kapustę kilka minut przed końcem gotowania) i surówek. Świetnie komponuje się z tofu, imbirem, sezamem, innymi warzywami i sosem sojowym. Dostałam kilka sztuk od moich rodziców, ale ponoć można ją znaleźć na targach
Qlinarnie i Qlinarnieinne przepisy na tradycyjne zupy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa rosół z kaczki PRZYGOTOWANIE: 2 h SKŁADNIKI: – kaczka ok 2 kg – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera
nietylkopasta.pltego dość banalnego przepisu. Najczęściej kalafiora zwyczajnie gotuję albo piekę. Lubimy bardzo tego kwiatka i w sezonie letnim często gości na naszym stole. Chętnie dorzucam go do różnych zup jarzynowych albo robię kalafiorową surówkę . To bardzo wdzięczny produkt, zdrowy i smaczny. A Wy, lubicie kalafiora? W jakiej postaci najbardziej? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasztuka wystarczy nam wtedy na porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham kwiaty! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, na sam koniec dorzucić sporą ilość świeżo posiekanej natki i koperku. Podawać z kleksem śmietany i odrobiną koperku. Smacznego! Artykuł Zupa jarzynowa wiosenna pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaskładnikiem włoszczyzny i trafiało wyłącznie do zupy. Jeśli wkładałam go w całości czy dużych kawałkach, tak jak do rosołu , to po ugotowaniu lądował w koszu. Dodawany np. do zupy jarzynowej musiał być pocięty drobno i nie mogło go być zbyt wiele. Po prostu nigdy nie przepadałam za porem. Z czasem, czyli w miarę jak się starzeję, smaki i upodobania
Smaczna Pyzakostkę rosołową ja dodałam taką domową (przepis w mojej kolekcji ) i gotować aż warzywa zmiękną 3. Do talerza wyłożyć porcję mięsa i ryżu zalać zupą jarzynową
W królestwie smaków BeatyPrzyznaję, że do tej pory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis na chrupką sałatkę z surowej brukselki, pomarańczy, orzechów i pęczaku znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Wypróbowałam i zdecydowanie mogę go Wam polecić. składniki: 100 g pęczaku 800ml wody 300 g brukselki
babka w formie