zupa gulasz - 785 przepisów (strona:36/53)

5 ćwiartka podroby 151

bycze jądra bycze jądra/boczniaki/pak choi  cynaderki - nerki cielęce   flaki    gęsie pipki - nadziewane gęsie szyje gulasz z żołądków drobiowych móżdżek cielęcy nóżki wieprzowe w galarecie ogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą   serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa(...)wątróbka gęsia z jabłkiem pierogi z mięsem z ogonów wołowych   sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej krupnik zupa z gęsi z zacierkami żurek na płuckach

królestwo garów
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 169

dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu(...)Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy, sezam, kolendra i kumin. Ale robi

Karo in the Kitchen
76 przepisów na jesienne obiady 152

Jesień może być piękna, ale i smaczna. Zupy, dania z kaszą, ryżem czy makaronem, z pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą(...)Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana

Moja smaczna kuchnia
gulasz z szynki z czosnkiem niedźwiedzim i papryką słodką... 187

łyżka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, cebula 2 sztuki, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, czosnek niedźwiedzi  3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku szynkę świeżą pokroić w grubszą kostkę, wymieszać z mąką, do garnka wlać olej i na gorącym oleju zrumienić mięso, dodać kucharka, paprykę słodką, czosnek granulowany(...)czas mieszając, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do mięsa zagęszczając sos, wsypać czosnek niedźwiedzi, doprawić przyprawą w płynie - gulasz jest pyszny do kaszy, ryżu, ziemniaków, makaronu................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-warzywny gulasz na obiad... 185

czosnek 1 główka, cebula 3 sztuki, marchew 1/2 kg, pieczarki 1/2 kg, papryka 3 sztuki, pomidory 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 2 szklanki w garnku szybkowara zeszklić cebule pokrojone i czosnek, talarki cukini z pieczarkami na gorącym oleju z 4 minuty(...)czarny, przyprawę w płyniue i delikatnie wymieszać wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 12 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gulasz warzywny jest syty, smaczny................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski śląskie 178

kluski delikatnie wkładamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Każda partię gotujemy ok. 15 minut. Podajemy na gorąco np. polane skwarkami i cebulką lub z gulaszem. Smacznego! *Wybór ziemniaków nie pozostaje tu bez znaczenia. Do wyrobu wszelkich klusek, kopytek czy pyz najlepiej nadają się odmiany zawierające dużo skrobi (zwiększa się przez to ich kaloryczność). W sklepach(...)pół i pocierajcie przez chwilę połówki o siebie. Jeśli wytworzy się woda, to znaczy, że ziemniaki są twarde i po ugotowaniu nie będą się rozsypywały (najlepsze na sałatki, do zup i do obiadu). Jeżeli natomiast połówki kleją się do siebie, znaczy to, że ziemniaki są mączyste. Jednak gdy okaże się, że Wasze ziemniaki nie mają przeznaczenia „kluskowego” nie oznacza

MyCookBook.pl
Potrawy wegetariańskie 242

W tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie

Chilli Czosnek i Oliwa
Solianka 156

boczek itp. Koniecznie podawać z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem cytryny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam. Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziecie  na moim blogu w zakładce ZUPY. Smacznego! Składniki: 600 g karkówki bez kości 1 czerwona papryka kawałek selera 2 średnie marchewki 1 mała pietruszka 1 łyżka kaparów 12 czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła(...)pomidorowego cytryna W garnku zagotować 2 l wody, dodać pokrojoną w kostkę  marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy i wszystko zagotować. Mięso pokroić w kostkę tak jak na gulasz. W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojone mięso. Przyrumienić je z każdej strony. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany. Podsmażyć wszystko razem. Następnie dodać przecier pomidorowy

O kuchni z uczuciem
smaczny warzywny gulasz z indyka z czubricą i awokado... 193

marchew 1 sztuka, seler 1 mały, awokado 1 sztuka, czubrica zielona Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, woda 1/2 szklanki mięso gulaszowe z indyka obsypać mąką i na gorącym oleju(...)ziele angielskiei pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z mąką, wodą i zagęscić sos mieszając, dodać przyprawę w płynie do smaku, natkę pietruszki i tylko zagotować podawać gulasz z czym się lubi - gulasz jest aromatyczny, syty, smaczny.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
17 dań, które przygotujesz w jednym garnku! 2708

Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorachDuszone warzywa śródziemnomorskieDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaGulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidoramiGulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorachKalafior z

Moja smaczna kuchnia
17 dań jednogarnkowych! 408

Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorachDuszone warzywa śródziemnomorskieDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaGulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidoramiGulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorachKalafior z

Moja smaczna kuchnia
POLĘDWICZKA Z GRZYBAMI 151

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: 450 g polędwiczki wieprzowej, sól, pieprz, słodka papryka

JejKuchnia
pyszny gulasz z łopatki z czubricą zieloną, przyprawą harrisa, fasolką szparagową, warzywami... 211

łyżeczki, cebula 4 sztuki, fasolka szparagowa 1/2 opakowania/mrożona, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku łopatkę pokroić na większe kostki, obsypać mąką, przyprawą Harrisa, kucharkiem, czubricą, pieprzem, na gorącym smalcu zrumienić łopatkę, dodać cebulę pokrojoną i podsmażać co jakiś czas(...)minut śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić przyprawą w płynie, podać z kaszą, ziemniakami lub z czym się lubi - gulasz jest aromatyczny, syty..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z wołowiną i dynią 130

Rozgrzewający i syty gulasz z dynią w roli głównej i wołowiną. Gulasz podaję z kaszą jęczmienną. Można przygotować większą porcję i zabrać do pracy. Bardzo lubię przygotowywać takie jednogarnkowe potrawy, bo gotuje się w zasadzie same. Dynia w tej potrawie zyskuje na smaku bo nie jest mdła dzięki dodatkom innych warzyw i przypraw. \ 30 dkg wołowiny 1 cebula(...)korniszony 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny i czerwony czubrica czerwona papryka słodka, wędzona 2 łyżki maki pszennej olej rzepakowy natka pietruszki 2 łyżki przyprawy w płynie do zup i sosów  Wołowinę kroję w kostkę, obtaczam w mące. Cebule kroje drobno i przesmażam w głębokim garnku na oleju. Dodaję mięso i dalej smażę około trzy minuty. Dodaję koncentrat

wesoła kuchnia
Ragoût Christophera. 208

rodzaj gęstego sosu jak np.: francuskie fricasse czy pochodzące z Prowansji ratatouille, włoski sos boloński (ragù alla bolognese), węgierskie leczo (lecsó) i pörkölt oraz inne popularne w Europie Środkowej gulasze, angielski stew, czy polski bigos. Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana(...)trawa cytrynowa posiada działanie anty nowotworowe. W handlu występuje w postaci suszonej, sproszkowanej, w paście i świeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów.  Składniki dla 5 osób: 50 dag  polędwica wieprzowa  pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag  świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania