Dzień dobry :-) Dziś bardziej męskie danie, choć nie powiem, też zjadłam ze smakiem. Mąż chodził od kilku dni i pojękiwał, że ma ochotę na gulasz. Mimo
kruche babeczkiziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię, dynia również idealnie się sprawdzi. Do zupy można dodać ulubione zioła, u mnie była to natka
Smak mojej kuchniBurak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym
kuchnia doskiDlaczego Polewka gdańska ? Tak mam zapisaną w swoich przepisach, a przepis dostałam dawno temu od znajomej. I jak to bywa z przepisami ona dostała
W kuchennym oknie Ewyłączy się ją z mięsem - zwłaszcza tłustym. Sama w sobie jest niezwykle delikatnym i smacznym warzywem. Ja uwielbiam kapustę i odkąd pojawiła się młoda, zjadam ok. litr kremu lub gulaszu kapuścianego prawie każdego dnia :-). Krem wyśmienicie skomponuje się z takimi ziołami, jak: tymianek - smakuje swojsko bazylia tajska (azjatycka) - smakuje orzeźwiająco szałwia - smakuje ziołowo Zioła muszą być koniecznie świeże(...)ryżem, świeżymi ziołami lub z dodatkiem grzybów usmażonych na maśle. Uwaga: Jeśli nie masz akurat pod ręką grzybów lub też nie masz ochoty na ich obecność w zupie, po prostu pomiń tę pozycję. Krem bez nich jest równie smaczny i aromatyczny. Krem można bez problemu przygotować w wersji dietetycznej - bez użycia tłuszczu. Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania
Szybko Szybkowarzarówno podane z wody, podsmażane czy polane mięsnym gulaszem. Trzy wersje sprawdziłam, więc możecie wybrać tą, która odpowiada Wam najbardziej. Składniki na 30-35 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko 2/3-1szklanka wody ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju Farsz: 1,5 talerza pokrojonych dość drobno podgrzybków (talerz taki jak do zupy) tj. taki czubaty pojemnik podgrzybków
Fabryka pomysłówziela angielskie, liść laurowy, dwie łyżeczki majeranku, dwie łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy, łyżeczka soli, magi do smaku dwa ząbki czosnku łyżka śmietany (18% do zup) pół łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka oleju Wykonanie: 1.Udziec myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm. 2. Oprószamy ziołami i wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz(...)Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą (najlepiej ciepłą). Dusimy. 4. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni, na której było mięso. Zeszkloną cebulkę dodajemy do garnka z gulaszem. Dusimy całość około godziny – do miękkości mięsa. 5. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy sprasowany czosnek, doprawiamy magą i zaprawiamy mąką ze śmietaną. Gotowe! Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną
Mama z miastapracy preferuje, w kwestii obiadów, rozwiązania szybkie i proste. Ponadto cenie dania, które mogę zrobić dzień wcześniej wieczorem. Wówczas po powrocie z pracy wystarczy tylko podgrzać garnek i gotowe. Gulasz z pulpetami i ziemniakami jest właśnie takim daniem. Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko(...)puszka pomidorów krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy
Kolizje Smakówmięsa na gulasz z indyka 450 g drobiowej wątróbki 135 g wędzonego boczku 2 małe jajka 2 duże marchewki puszka pomidorów krojonych w całości razem z zalewą 3 małe cebule białe 6 łyżek kaszy manny + 1 łyżka sól, pieprz ziołowy, majeranek, ząbek czosnku 1 piramidka przypraw do zup z lidla
pieprzny smaczekSałatka z ogórków małosolonych Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy(...)sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem
Moja smaczna kuchniakubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku30 dag szponder chudy, 40 dag wołowina gulaszowa - pokroić na duże kostki, pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki, polać przyprawą w płynie do zup i dobrze wszystko wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki cebulę, papryczkę chilli z pestkami, czosnek pokroić, kurki sparzyć gorącą wodą na sitku na rozgrzany olej wsypać mięso z boczkiem(...)minut na koniec dodać z rosołu warzywa pokrojone w talarki, wlać gęstą śmietanę słodką 18%, koperek i wymieszać, gotować bez przykrycia na większym ogniu z 3 minuty mieszając gulasz jest bardzo pożywny, rozgrzewający i smakuje z bułką i na pewno będzie w zimowe dni częściej gościł na naszym stole..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic
W Mojej Kuchni Lubięprzyprawić je troszkę ostrzej. Z własnego doświadczenia wiem, że pikantniejsza zupa rozgrzewa na dłużej :)Inspiracją do dzisiejszej zupy była gotowana kiedyś przez mojego szwagra zupa meksykańska, w której obok wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą. Wyszło bardzo smacznie :)Składniki:około 60-70 dkg wołowiny,1 puszka ciecierzycy,4 średnie marchewki(...)kilka łyżek,kilka łyżek oleju do obsmażenia - użyłam oleju rzepakowego Rapso.Wołowinę opłukać i osuszyć. Połowę pokroić w niezbyt grubą kostkę (mniejszą niż na gulasz), resztę zmielić. Kostki wołowiny przyprawić pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju - na patelni. Przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki
Codzienna kuchnia niecodziennawłasnej roboty. Ktoś ma na nią smaka? U nas zawsze gości na stole we Wszystkich Świętych, taka tradycja się przyjęła. Zapraszam i życzę smacznego :). Składniki: 400 g mięsa na gulasz 1 cebula - w kostkę 3 ząbki ząbku przeciśnięte przez praskę 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 8-10 pieczarek pokrojonych w paski 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę(...)ogniu ok 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę i seler, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, następnie podsmażyć paprykę, a na końcu pieczarki. Dodać do naszej zupy razem z pomidorami z puszki, przyprawić wg uznania przyprawami i gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i jeśli trzeba doprawić do smaku. Podawać z bułeczkami, najlepiej
TrufelkowoJako, że do mojego wczorajszego posta komentarzy było niewiele, za to maili z pytaniem " co to jest szynkowar " całkiem sporo postaram się w skrócie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBogracz Nazwa Bogracz (węg. Bogracs) pochodzi od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. W Polsce zaczęto tak nazywać węgierską zupę gulaszową. Wynika z tego, że to danie powinno być przygotowane na ognisku ale jest to ciężkie do wykonania w codziennych domowych warunkach(...)zaryzykować przyjazd straży pożarnej Jeżeli jednak planujecie ognisko a nie macie kociołka, służę pomocą KLIKNIJ TU . Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości) 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 3 papryki kolorowe 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
kuron.com.pl