Wielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Marchew(...)niedziela z marchewką. autorka: em. | blog: Emkreacje Komfortowy kurczak pieczony autorka: em. | blog: Emkreacje Lubieżna marchewka. autorka: em. | blog: Emkreacje Nie kończąca się opowieść. autorka: em. | blog: Emkreacje Marchewkowy gulasz. autorka: em. | blog: Emkreacje Projekt – śniadanie XI autorka: em. | blog: Emkreacje Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową autorka: aleksandra.blaszczyk1 | blog: Łyżką czy widelcem? Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami
Weekendy w domu i ogrodziemezeSpecjalne danie podawane w każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się na nie: gigantes plaki (patrz niżej), tzatziki, grillowane bakłażany i cukinie, faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica (χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas)Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami(...)odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak
Chilli Czosnek i OliwaFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Złociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami to przepis na zdrowy i stosunkowo szybki obiad. Można podać je z ryżem albo makaronem. Za sprawą kaszy jaglanej
e-PrzepisyKulinarneBogracz...Soczyste i kruche mięso wołowe.Cebula, marchewka, pietruszka i kolorowe papryki.Całość zatopiona w intensywnie paprykowym sosie.Smacznego!Składniki:500 g mięsa wołowego, gulaszowego extra;2
Gospodyni Miejskagodzinach byłam tak zmarznięta, że kiedy trafiliśmy z koleżanką na zakrystię w Kostomłotach, nie mogłam przestać się trząść. Wtedy przyszedł pan zakrystian, wmusił we mnie 2 kieliszki bimbru i gulasz z jakiś skrawków mięsa, którego normalnie bym nie tknęła i po chwili byłam jak nowa. Spaghetti carbonara Najlepsze są proste przepisy. Takie, które zrobimy w kilka minut, gdy jesteśmy głodni(...)boczkiem Boczek podsmażyć na suchej patelni, kiedy się zarumieni dodać cebulę a po chwili przyprawy i jabłka. Dusić 10 minut i podawać na ciepło posypane łyżką startego sera. Zupa kminkowa Zupa kminkowa to kulinarny symbol małopolski i idealne rozgrzewające danie na zimę. Kminek był kiedyś dużo powszechniejszą przyprawą, warto do niego wrócić, bo taką zupę robi się dosłownie chwilę
Ugotowane pozamiatanemalinami. Drugie danie było bardzo tłuste i znów za słone, nie zjadłam całego mimo, że byłam bardzo głodna. Do kolacji zamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina.1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak)1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinamiŚniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki(...)znaleźliśmy jadłodajnie, chociaż na zewnątrz było już ciemno. W środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe
Pasja Smakufazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone(...)ugotowaniu wykładam je do plastikowego pojemnika z 2-3 łyżkami oleju, kilka razy poruszając obtaczam każdą kluskę w tłuszczu. Nie trzeba mówić, że takie kluski są idealnym dodatkiem do gulaszu lub grzybowego sosu. Jeśli chcecie je odgrzać na drugi dzień, zróbcie to w mikrofali, w garnku na parze albo na patelni do której wlejecie trochę wody zamiast oleju. Świeżo ugotowane
Karo in the KitchenRazem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMięso i warzywa, a pod spodem zupa – taki rosół z indyka na piwie. Mimo, że na pierwszy kęs świeży i lekki, jest też dobrze przyprawiony i syci na długo. Indyk to ciekawe mięso – każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inne właściwości, nadaje się do przeróżnych sposobów obróbki. Golonki z indyka, czyli handlowa nazwa podudzi(...)fragmentami mięsa. Można też część wywaru odlać (można, ale po co marnować takie dobro…) a resztę zagęścić jasną zasmażką z masła i pszennej mąki, uzyskując coś bardziej na kształt gulaszu, z gęstym sosem. Dla mnie samej ta ‘rosołowa‘ forma jest dużo smaczniejsza i pełna – świetnie nawilża mięso i idealnie wsiąka w pieczywo, z którym takiego indyka podaję
Karo in the Kitchenfazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki(...)Gotująca się woda powinna tylko lekko mrugać, nie może gwałtownie buzować. Gorące pyzy podajemy z dodatkiem cebulki i boczku, przesmażonych na wytopionej ze skwarków słoninie. Lub jako dodatek do gulaszu albo ulubionego sosu. Jemy szybko, żeby nie zdążyły ściemnieć. Z resztą – kto jadłby wolno pyzy podane tak, jak u babci? ;) SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków TYPU
Karo in the Kitchenprzewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą, jak to było już parę razy nadmieniane, pozostanie stosowny rozkład i kolejna zmiana różnych potraw(...)jest chyba tyle ile wzorów i form samych naczyń do zapiekania. Można przygotować je z mięsem i warzywami, z rybą lub z samymi warzywami. To właściwie taka odmiana zapiekanego gulaszu lub potrawki. Ostatni marcowy weekend zamiast oczekiwanej wiosny zasypał nas śniegiem. Sprawdziło się przysłowie, że w marcu jak w ...No właśnie w casserole, w którym znalazła się "zimowa
KUCHARNIAChilli con carne wbrew ogólnie panującej opinie to danie kuchni amerykańskiej. Traktowane jest jak dość popularny fastfood. Tym razem jednak przygotujemy jego zdrową wersję delikatnie nawiązując
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!