resztki ok 15 cm długości kawałek słoninki ok 100 g boczku, pokrojony w kostkę 1 spora cebula pokrojona w krążki 5 - 6 śliwek suszonych 2 listki laurowe mała garść grzybów kilka ziarenek pieprzu 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego kieliszek czerwonego wina przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program(...)podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając co jakiś czas winem
Stare Garyfarszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne również na zimno. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 4-6 dużych pieczarek, u żyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. oliwa z oliwek 250g ricotty 50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych 12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki 40 g tartego(...)pieprz 1 jajko, lekko roztrzepane przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce. Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć
Stare GaryDanie, które pojawia się tylko w czasie, gdy dostępne są świeże grzyby. Proste do zrobienia, jedyny problem to czyszczenie grzybów, ale być może tylko ja nie lubię tego robić. Może dlatego, że sama grzybów nie zbieram, kupuję na rynku, i bywa tak, że te kupione, nie do końca są takie jakie być powinny. Ale tak duszone grzyby są pyszne
Stare Garymąki 120 g masła 1 małe jajko lub 2 surowe żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli farsz ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 mała cebula 1 łyżka tartej bułki 1 całe surowe jajo sól pieprz masło przygotowanie ciasto Wszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto(...)smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Pierożki Ciasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Wycinać kółka ( ok 7 - 8 cm średnicy) Na każde kółko nakładać po małej porcji farszu grzybowego, kółko złożyć na pół i formować pierożki dokładnie sklejając brzegi . Ulepione pierożki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec na złoty kolor
Stare Garypodaniem wstawiamy do piekarnika. Smacznego Karpia! Przepis znaleziony na stronie Mniam Mniam . składniki (ok 8 małych porcji) ok 1 kg filetów z karpia dwie garści grzybów - pieczarek, kurek lub innych mrożonych, lub suszonych (użyłam suszonych prawdziwków ) dwie średniej wielkości cebule czubata łyżka masła dwie łyżki oliwy szklanka tłustej, kwaśnej śmietany sól pieprz garść drobniutko posiekanej natki(...)lekkiego zeszklenia, następnie dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć przez kilka minut do całkowitego odparowania soku. Dodać masło i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat. Z ryby usunąć sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć. Smażyć przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie
Stare GaryWigilia nie może się obyć bez uszek :) a uszka bez farszu. Polecam pyszny grzybowy farsz :) Zapraszam i zaczynamy: Składniki : 2 szklanki grzybów suszonych 1 cebula pieprz , sól Wykonanie: Grzyby obgotowujemy z brudu- 2-3 razy zmieniamy wodę. Cebulke kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy na maśle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Rozdrabniamy
Smaki Edytywiększość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :) Składniki: ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty , 3 garście suszonych grzybów , 1 większa cebula , 3 średnie liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , 1 łyżeczka cukru , sól , świeżo mielony pieprz - do smaku. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej kilka godzin(...)się tylko minimalnie zrumienić. Odciśnięte i wypłukane grzyby pokroić niezbyt drobno i dodać do cebuli. Wszystko razem udusić do miękkości. Ugotowaną i odciśniętą kapustę przełożyć do grzybów, dodać cukier, pieprz, ewentualnie odrobinę soli - do smaku. Przesmażyć krótko na większym ogniu i odstawić. Kapusta najlepsza jest na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki przegryzą
Codzienna kuchnia niecodziennaprzypadku - mam sto pomysłów. ;-) Przedwczoraj dostałam produkty od firmy Nasza Chata . Firma jest mi dobrze znana, ich produkty nie raz gościły na moim stole. W paczce znalazłam móstwo grzybów i owoców leśnych w różnej postaci. To, co od razu rzuca się w oczy to dobry skład: bez konserwantów, bez wszechobecnych "E". Przepisy już wkrótce na blogu! :-) Firma Nasza Chata oferuje(...)konserwantów . Strona internetowa: http://www.nasza-chata.pl Sklep internetowy: http://www.grzyby-sklep.pl/ Oto produkty, które otrzymałam: 1. Koźlarze suszone 2. Podgrzybki suszone 3. Maślaki suszone 4. Borówki leśne niskosłodzone 5. Koncentrat grzybowy 6. Jagody leśne deserowe 7. Kurki w zalewie naturalnej 8. Maliny deserowe 9. Żurawiny leśne niskosłodzone 10. Podgrzybki marynowane 11. Maślaki zwyczajne marynowane 12. Kurki marynowane 13. Kurki - danie gotowe
Szefowa kuchnizamrozic.Lubie miec w zamrazarce taki awaryjny obiad.Golabki sprawdza sie tu znakomicie.Najczesciej jemy je z sosem pomidorowym jako danie obiadowe lub kolacyjne z chlebem.Rownie smaczne sa z sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmazone na patelni.A skoro maja stanowic pozywny obiad ,wazna jest proprcja miesa i ryzu.Na kilogram miesa mielonego gotuje 1,5 szklanki ryzu (300 g ryzu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wariant to moj ulubiony.Choc niektorzy uwazaja,ze cukier i cebula sie wykluczaja smakowo.Moze,ale nie w plackach ziemniaczanych.Swietne sa rowniez z musem jablkowym. Wariant wytrawny z sosem pieczarkowym,czy grzybowym tez znajdzie wielu amatorow. Uwagi:najsmaczniejsze placki,to te z mocno chrupiacym brzegiem.By takie placki upiec nalezy spelnic kilka warunkow.Ciasto na placki rozkladamy cienka warstwa na mocno rozgrzanym tluszczu.Wine
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!burakow mozemy rowniez ugotowac dzien wczesniej wieczorem(bedzie bardziej aromatyczny). Jesli tego nie zrobilismy gotujemy w wigilie razem z pozostalymi dwoma wywarami,bo na barszcz skladaja sie trzy wywary:grzybowy,buraczany i warzywny. °Grzyby ugotowac do miekkosci,odcedzic.Wywar grzybowy posolic do smaku i doprawic pieprzem.Odstawic na bok. ° Ugotowac wywar z burakow.Buraki pokroic w kostke,cienkie talarki lub zetrzec na tarce.Zalac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nich slyszalam.Teraz gdy poznalam ich smak musze przyznac, ze szczegolnie te pokrojone w talarki i odsmazane na patelni sa naprawde wysmienite.Chociaz podane z sosem pomidorowym tez nam bardzo smakowaly.Z grzybowym bylyby pewnie jeszcze lepsze.Swietne danie takze dla wegetarian. Skladniki: 1 biala kapusta 1 kg ziemniakow 200 g drobnej kaszy jeczniennej 2-3 cebule 2 lyzki masla ghee lub oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczarki i dusic okolo 10 minut.Gdy pieczarki puszcza soki zwiekszyc ogien i odparowac nadmiar wody.Pod koniec duszenia grzybow dodac pokrojonego pora.Zdjac z ognia i ostudzic usmazyc nalesniki.Kazdy posmarowac farszem grzybowym,boki nalesnika zalozyc do srodka i zwinac w rulonik.Obtoczyc w roztrzepanym jajku ,nastepnie w bulce tartej.Smazyc na rozgrzynym oleju.Moje krokiety byly bardzo delikatne i wykwintne w smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kurkowe żniwa. W tym roku przywieźliśmy 30 l kurek a o innych grzybach to już nie wspomnę, bo trzy dni z nimi walczyłam. Tam to są dopiero lasy grzybowe. Przy kurkach jest trochę pracy aby je oczyścić ale ja płuczę je w osolonej wodzie i piasek super się wypłukuje. A potem jaka rozkosz dla podniebienia gdy jemy takie pyszne
Ewa w kuchniGrzyby nadają roladkom niezwykłego aromatu, śliwki słodkiej nuty, zaś wino wspaniale łączy się z tymi smakami... Składniki: 4 filety z kurczaka, 5 suszonych pomidorów, 7 suszonych grzybów, 6 suszonych śliwek Kresto , 200ml czerwonego wytrawnego wina, sól, biały pieprz, łyżka oleju rzepakowego Rapso , 80ml śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii(...)nadziewać mięso, spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso. Piec około 30 minut w temp. 180st. Powstały podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od duszenia grzybów, oraz pozostały farsz i śmietankę. Zagotować, dodać rozrobioną w trosze wody mąkę, mieszać, aż sos zgęstnieje. Sosem polać mięso
Z miłości do słodkości