zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:35/230)

KAPUSTA ZASMAŻANA Z OLEJEM KONOPNYM I GRZYBAMI 130

rodzinnym domu. Co prawda humor udzielił jej się na tyle, że zaczęliśmy się zastanawiać nad tą konopią ;)  SKŁADNIKI: - 1,5 kg kapusty kiszonej - szklanka grzybów suszonych * borowiki  * podgrzybki - 5 cebul - olej konopny - przyprawa warzywna, pieprz czarny i pieprz ziołowy WYKONANIE: Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, wywar odcedzamy. W tym samym czasie osobno gotujemy grzyby suszone (prawdziwki(...)warzywną, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Przesmażamy! :) GRZYBY: ! Grzyby od Skworcu zasługują na oklaski na stojąco!!! :) W tym roku (jak co roku, ale to szczegół) zapas suszonych w domu grzybów skończył się zanim się na dobre za niego zabrałyśmy. Grzyby i wszystko co leśne to nasza ogromna miłość, ale co za tym idzie, bardzo wysoko stawiamy poprzeczkę jeśli chodzi

Wypisz Wymaluj
Gołąbki na dziko 221

pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula. Podałam z ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym, np. grzybowym lub pieczarkowym. Jednym słowem, jak kto lubi. I na koniec pytanie. Czy „te gołąbki”, to naprawdę gołąbki? Dla mnie - tradycyjne są nie do przebicia. Te na dziko, są jakby

mojewypiekiinietylko
Uszka z grzybami 122

świątecznym. Po wielu potrawach nie pozostało nawet śladu, ale są za to zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami.   Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów - 250g pieczarek brunatnych - 2 cebule - sól - czarny pieprz mielony - olej do smażenia Składniki na ciasto: - 500g mąki pszennej (dałam poznańską) - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - ok. 1,5 szklanki(...)wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy z barszczem lub do barszczu. Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą i grzybami. Co do ilości farszu, zawsze robię go więcej. To co zostanie wykorzystuję do pierogów (oczywiście z kapustą i grzybami). Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Placki ziemniaczano cukiniowe ze smazonymi podgrzybkami i tymiankiem 152

taka moja wariacja plackowa. Wynikła głównie z małej ilości ziemniaków i zalegającej cukinii oraz owocnych zbiorów grzybowych jakie miały miejsce w niedzielny poranek. Zbierał Małżon z Córcią w lesie nieopodal domu :) Placki ziemniaczano cukiniowe ze smażonymi podgrzybkami i tymiankiem placki: 600 g ziemniaków połowa sporej cukinii, może być nawet taka "przerośnięta" 1 cebula jajko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszna sałatka z tortellini 364

dopasowałam suszone pomidory, które świetnie pasują do nich smakiem. Czasami nie mamy czasu na własnoręcznie zrobione tortellini, wtedy do sałatki dodajemy te już gotowe, kupione w sklepie z farszem grzybowym. Ewentualnie jeżeli do świątecznej kolacji robimy uszka, możemy nimi zastąpić tortellini. Składniki: tortellini ok 30 szt 250 g suszonych pomidorów w zalewie garść pestek dyni sól i pieprz

cooklife
Wigilijna kapusta z grzybami 193

Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię. Przepis wg książki  "  W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitry(...)składniki 1 kg kiszonej kapusty 2 szklanki wody 50  - 80 g suszonych grzybów 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki masła 1 łyżka mąki przygotowanie Grzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc. Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się

Stare Gary
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 191

grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1 kurka :)   Składniki: 2 garści świeżych grzybów (suszone też się sprawdzą) 1 cebula 10 dag żółtego sera (pleśniowe też pasują) kilka kromek chleba (u mnie 2 graham) sól, pieprz, granulowany czosnek natka pietruszki kilka gałązek tymianku łyżka(...)gotowałam 1 h. Ugotowane grzyby podsmażamy z drobno posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Podsmażone grzyby układamy na chlebie, toście upieczonym wcześniej w tosterze. Na wierzch grzybów układamy żółty ser, całość posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. Tosty zapiekamy chwilę w piekarniku. Aż do roztopionego sera. tosty z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Ravioli z maślakami zapiekane z pomidorami 103

ugotowane podsmażyć je na oliwie z dodatkiem 1, poszatkowanej cebuli.  Gdy pół godziny minie w tym czasie ciasto rozwałkować na długie, cienkie pasy. Nakładać po łyżce grzybów w odstępach od siebie około 6-7 cm.  Przykryć drugim kawałkiem ciasta i ścisnąć zewnętrzne boki. Specjalnym nożykiem do wykrawania ciasta wyciąć kwadraty i brzegi ciasta pozagniatać  małym(...)Zapiekać w piekarniku do 220 stopni C do roztopienia sera. Udekorować świeżą bazylią.  wycinamy nożykiem kwadraty nakładamy farsz z grzybów zagniatamy brzegi ciasta widelczykiem gotujemy ravioli we wrzątku z solą i olejem.  ravioli z grzybami

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 287

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna.  Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg grochu łuskanego 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 1 łyżka kminku całego sól, pieprz, cukier olej do smażenia 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego

Bon Appetit Małgorzaty
Houskove knedliky - czeskie knedle 110

jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy  widelcem. Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym.      knedle gotujemy we wrzątku czeskie knedle

Bon Appetit Małgorzaty
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 125

potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni. składniki: 400 kaszy pęczak 250-300 ml bulionu warzywnego ok. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki) 2 szalotki 100 ml śmietanki kremówki 100 ml wody z gotowania grzybów 150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą) 3 łyżki tartego parmezanu

Bon Appetit Małgorzaty
Kapusta z grochem i grzybami 225

wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Wczoraj zaserwowałam ją na Wigilii blogerskiej. I znalazła swoich amatorów do tego stopnia, że musiałam się nią podzielić także na wynos. No i dobrze! Choć kocham kapustę to jednak zbyt skutecznie działa na perystaltykę(...)jelit ;) W te święta bez dużej ilości kminku i espumisanu ani rusz! ;) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg grochu łuskanego 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 1 łyżka kminku całego sól, pieprz, cukier olej do smażenia 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego Groch zalewamy wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Grzyby zalewamy letnią wodą

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 123

ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli farsz 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami(...)ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę

CoolinarniePL
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 403

dodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm...   Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 2 żółtka całe jajko łyżeczka(...)wodzie co się moczyły (ok. godzinę). Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut.   Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy

Słodka Strona
pieczone grzyby nadziewane ricottą 135

porcja do posypania 4 duże  grzyby lub 8 średnich  oliwa z oliwek extra virgin parę liści rukoli  lub zioła ( pietruszka, kolendra) do przybrania przygotowanie Użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.  Rozgrzać piekarnik do 220 st. C.  Ricottę włożyć do miski, dodać  skórkę z cytryny , chilli , odrobinę soli i pieprzu(...)Zamieszać a następnie dosypać posiekane oregano i starty parmezan i jeszcze raz dobrze przemieszać.   Nózki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie i posypać z wierzchu parmezanem Piec w  rozgrzanym

Stare Gary