jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy widelcem. Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym. knedle gotujemy we wrzątku czeskie knedle
Bon Appetit Małgorzatypotrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni. składniki: 400 kaszy pęczak 250-300 ml bulionu warzywnego ok. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki) 2 szalotki 100 ml śmietanki kremówki 100 ml wody z gotowania grzybów 150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą) 3 łyżki tartego parmezanu
Bon Appetit Małgorzatywigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. W mojej rodzinie dodaje się do niej dużo grzybów. Myślę, że taka kapusta jest bardziej smaczna i aromatyczna. Wczoraj zaserwowałam ją na Wigilii blogerskiej. I znalazła swoich amatorów do tego stopnia, że musiałam się nią podzielić także na wynos. No i dobrze! Choć kocham kapustę to jednak zbyt skutecznie działa na perystaltykę(...)jelit ;) W te święta bez dużej ilości kminku i espumisanu ani rusz! ;) Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg grochu łuskanego 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 1 łyżka kminku całego sól, pieprz, cukier olej do smażenia 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego Groch zalewamy wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Grzyby zalewamy letnią wodą
Bon Appetit Małgorzatyilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli farsz 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz listonic_name = "Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami(...)ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona to przepłukać wodą.) 1,5 szkl suszonych grzybów leśnych 0,5 torebki kaszy gryczanej 3/4 szkl orzechów włoskich 3/4 małej paczki suszonej żurawiny 1 jabłko (zetrzeć na tarce) sól pieprz " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczniemy od farszu. Kapustę
CoolinarniePLdodatek ciepłej filiżanki czerwonego barszczu zwieńcza kulinarne dzieło. Mmmm... Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami - Składniki: Farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól pieprz Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 2 żółtka całe jajko łyżeczka(...)wodzie co się moczyły (ok. godzinę). Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażymy na maśle. Odcedzoną kapustę dodajemy do cebuli i dalej smażymy przez ok. 20 minut. Wywar spod grzybów wlewamy do kapusty, a grzyby drobno siekamy (można je także zmielić). Następnie pokrojone grzyby dodajemy do kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy
Słodka Stronaporcja do posypania 4 duże grzyby lub 8 średnich oliwa z oliwek extra virgin parę liści rukoli lub zioła ( pietruszka, kolendra) do przybrania przygotowanie Użyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Ricottę włożyć do miski, dodać skórkę z cytryny , chilli , odrobinę soli i pieprzu(...)Zamieszać a następnie dosypać posiekane oregano i starty parmezan i jeszcze raz dobrze przemieszać. Nózki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć do każdego grzyba nadzienie i posypać z wierzchu parmezanem Piec w rozgrzanym
Stare Garyresztki ok 15 cm długości kawałek słoninki ok 100 g boczku, pokrojony w kostkę 1 spora cebula pokrojona w krążki 5 - 6 śliwek suszonych 2 listki laurowe mała garść grzybów kilka ziarenek pieprzu 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego kieliszek czerwonego wina przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program(...)podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka, włożyć kapustę dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając co jakiś czas winem
Stare Garyfarszu wystarczy na sześć sztuk. Grzyby całkiem smaczne również na zimno. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 4-6 dużych pieczarek, u żyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. oliwa z oliwek 250g ricotty 50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych 12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki 40 g tartego(...)pieprz 1 jajko, lekko roztrzepane przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Połączyć ricottę, suszone pomidory, oliwki, parmezan, oregano, pietruszkę, sól, pieprz i jajko, w dużej misce. Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do góry. Nałożyć
Stare GaryDanie, które pojawia się tylko w czasie, gdy dostępne są świeże grzyby. Proste do zrobienia, jedyny problem to czyszczenie grzybów, ale być może tylko ja nie lubię tego robić. Może dlatego, że sama grzybów nie zbieram, kupuję na rynku, i bywa tak, że te kupione, nie do końca są takie jakie być powinny. Ale tak duszone grzyby są pyszne
Stare Garymąki 120 g masła 1 małe jajko lub 2 surowe żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli farsz ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 mała cebula 1 łyżka tartej bułki 1 całe surowe jajo sól pieprz masło przygotowanie ciasto Wszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto(...)smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Pierożki Ciasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Wycinać kółka ( ok 7 - 8 cm średnicy) Na każde kółko nakładać po małej porcji farszu grzybowego, kółko złożyć na pół i formować pierożki dokładnie sklejając brzegi . Ulepione pierożki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec na złoty kolor
Stare Garypodaniem wstawiamy do piekarnika. Smacznego Karpia! Przepis znaleziony na stronie Mniam Mniam . składniki (ok 8 małych porcji) ok 1 kg filetów z karpia dwie garści grzybów - pieczarek, kurek lub innych mrożonych, lub suszonych (użyłam suszonych prawdziwków ) dwie średniej wielkości cebule czubata łyżka masła dwie łyżki oliwy szklanka tłustej, kwaśnej śmietany sól pieprz garść drobniutko posiekanej natki(...)lekkiego zeszklenia, następnie dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć przez kilka minut do całkowitego odparowania soku. Dodać masło i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat. Z ryby usunąć sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć. Smażyć przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie
Stare GaryWigilia nie może się obyć bez uszek :) a uszka bez farszu. Polecam pyszny grzybowy farsz :) Zapraszam i zaczynamy: Składniki : 2 szklanki grzybów suszonych 1 cebula pieprz , sól Wykonanie: Grzyby obgotowujemy z brudu- 2-3 razy zmieniamy wodę. Cebulke kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy na maśle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Rozdrabniamy
Smaki Edytywiększość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :) Składniki: ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty , 3 garście suszonych grzybów , 1 większa cebula , 3 średnie liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , 1 łyżeczka cukru , sól , świeżo mielony pieprz - do smaku. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej kilka godzin(...)się tylko minimalnie zrumienić. Odciśnięte i wypłukane grzyby pokroić niezbyt drobno i dodać do cebuli. Wszystko razem udusić do miękkości. Ugotowaną i odciśniętą kapustę przełożyć do grzybów, dodać cukier, pieprz, ewentualnie odrobinę soli - do smaku. Przesmażyć krótko na większym ogniu i odstawić. Kapusta najlepsza jest na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki przegryzą
Codzienna kuchnia niecodziennaprzypadku - mam sto pomysłów. ;-) Przedwczoraj dostałam produkty od firmy Nasza Chata . Firma jest mi dobrze znana, ich produkty nie raz gościły na moim stole. W paczce znalazłam móstwo grzybów i owoców leśnych w różnej postaci. To, co od razu rzuca się w oczy to dobry skład: bez konserwantów, bez wszechobecnych "E". Przepisy już wkrótce na blogu! :-) Firma Nasza Chata oferuje(...)konserwantów . Strona internetowa: http://www.nasza-chata.pl Sklep internetowy: http://www.grzyby-sklep.pl/ Oto produkty, które otrzymałam: 1. Koźlarze suszone 2. Podgrzybki suszone 3. Maślaki suszone 4. Borówki leśne niskosłodzone 5. Koncentrat grzybowy 6. Jagody leśne deserowe 7. Kurki w zalewie naturalnej 8. Maliny deserowe 9. Żurawiny leśne niskosłodzone 10. Podgrzybki marynowane 11. Maślaki zwyczajne marynowane 12. Kurki marynowane 13. Kurki - danie gotowe
Szefowa kuchnizamrozic.Lubie miec w zamrazarce taki awaryjny obiad.Golabki sprawdza sie tu znakomicie.Najczesciej jemy je z sosem pomidorowym jako danie obiadowe lub kolacyjne z chlebem.Rownie smaczne sa z sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmazone na patelni.A skoro maja stanowic pozywny obiad ,wazna jest proprcja miesa i ryzu.Na kilogram miesa mielonego gotuje 1,5 szklanki ryzu (300 g ryzu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!