lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe. Zupa grzybowa i czerwony barszcz Grzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania. Ryba po grecku Najlepszy czas to niestety dzień przed Wigilią, a jak wiadomo wtedy jest najgoręcej. Generalnie tego dnia
bastalenaprzepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane wszystkim klasyki, jak gazpacho z Andaluzji, czy sałatka grecka, inne nowe i intrygujące, jak łupacz z cebulowo-miodowym(...)smakowały wyśmienicie. Najbliższe mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z Prowansji Egipska zupa z soczewicy Kurczak z pomidorami i miodem Tunezyjska pieczona sałatka Gazpacho andaluz Libański ryż z soczewicą Tażin z klopsikami i jajkiem Książka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę i dobrej
Chilli Czosnek i Oliwapomidory miłością bezgraniczną...cały rok i pod każdą postacią: w zupie, sosie, sałatce, na kanapce.. . dlatego też co najmniej 2-3 razy w tygodniu muszę zjeść sobie taką expresową sałatkę z pomidorków Do której potrzebuję: pomidorki 1 cebulka sól, pieprz jogurt naturalny 0% najlepiej grecki szczypiorek Jak się robi? Na pewno wszyscy doskonale wiedzą... niektórzy używają
Walijskie Pichceniemajerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną . Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby . Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku . Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły
Kolizje Smakówlato nie trwa wiecznie. Zapraszam do przygotowania bardzo smacznej zupy krem z kalafiora, bo on jest jednym z moich faworytów z ostatnich dni. Składniki: 1 średni kalafior bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 2 średnie ziemniaki sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy umyte i obrane
Truskawkowa Fiestapyszna, aromatyczna, bardzo orientalna i pożywna. Odrobina Maroka w waszym domu:)Polecam wszystkim. Z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Przepis oryginalny zaczerpnięty został z bloga White Plate. Marokańska zupa z soczewicą Składniki: 1 cebula 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka sosu sojowego oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)wody sól Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny lub grecki Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Soczewicę dokładnie pukamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą. 1 łyżeczkę z mieszanki przeznaczamy do przyprawienia kurczaka
Mania GotowaniaW upalne dni, w upalne wieczory warto sięgnąć po zdrowe warzywne koktajle i zupki kremy. Schłodzone smakują wybornie Składniki: 4 pomidory 5 łyżek jogurtu greckiego 2
Z Majeczką w kuchnisosu w proszku) i co widzę, w składzie kapusta. Zdębiałam! Doczytałam nazwę- czerwony barszcz ukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku(...)roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany 2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki
bastalenaprzepisu: Pieczarki można oprószyć solą zamiast przyprawą do zup. Ja użyłam przyprawy do ziemniaków Prymat , ale może być także innej firmy. Ogórki najlepiej aby były konserwowe, bo kiszone zmienią smak sałatki. Zamiast samego majonezu można dodać majonez i kwaśną, gęstą śmietanę o zawartości tłuszczu 18% (lub gęsty jogurt naturalny, czy jogurt grecki) w proporcji 1:1 lub samą śmietanę
Gospodyni Miejskaniewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć i pierwszego jest baaardzo dobra, przygotujmy ją jednak choć 2-3 godziny wcześniej(...)duże ząbki czosnku - 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania) - 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba) - ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego) - 4-6 łyżek aromatycznego majeranku - 1/2-1 garści suszonych grzybów - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu) Dodatkowo: 1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo
Smaczne ZdroweKompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką
bastalenatradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań(...)tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /cebula, wino oraz herbata są w północnej Europie głównymi źródłami kwercetyny/. Wniosek – horta jest potencjalnie ważnym źródłem flawonoidów (czyli antyoksydantów) w greckiej diecie. * flawonole to dobroczynne związki o właściwościach przeciwulteniających i przeciwzalaplnych, występują w owocach i warzywach Ponadto dzika zielenina zawiera więcej cennych witamin i kwasów tłuszczowych omega-3 niż rośliny uprawne
Chilli Czosnek i Oliwalubię zup-kremów, wyjątek stanowi krem ze szparagów, symbol maja, wiosny i delikatności. Zupka jest zdrowa, niskokaloryczna i pyszna! Nie mogę sobie darować, że odkryłam ją tak późno ... Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe 1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych) 3 ziemniaki 1 mała cebula ząbek czosnku jogurt(...)naturalny grecki - do smaku sól, pieprz, cukier, liść laurowy ziele angielski e Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz. Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki
Walijskie PichcenieZnowu wracają upały, kolejna propozycja na chłodnik. Tym razem z ogórkiem, czosnkiem i mnóstwem koperku. Jestem pewna że Wam bardzo posmakuje! Składniki : * kg ogórków gruntowych * 2
Magiczne Życie MartySprawdź inne wyszukiwania: