Zupa z zielonym groszkiem to nie to samo, co grochówka.Jest przejrzysta, lekka i smaczna. Składniki:-2 l rosołu lub bulionu warzywnego-słoiczek groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego-5 ziemniaków-1 marchew-łyżka posiekanego koperku-1/2 szklanki śmietany W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki.Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną dolewamy
Maminek kulinarnyLubicie dodawać groszek ptysiowy do zup? Gdy spróbujecie tego domowego, już nigdy nie zechcecie go kupować. Nie smakuje chemią, nie jest za słony – za to jest cudownie chrupiący na brzegach, a pulchny w środku. Zrobimy go w czasie, gdy zupa się gotuje. Jeśli zaś nie macie czasu można przygotować go nawet dzień czy dwa wcześniej – szczelnie zamknięty może(...)średnicy ok. 1 – 1,5 cm (urosną w piekarniku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (210°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut. Post Groszek ptysiowy do zup pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukostkę1 marchewka1 łodyga selera naciowego1 cebulakawałek porałyżka masła + łyżka oleju1/2 szklanki śmietany 12%szczypioreksól, pieprzDo pełnego obiadu, naturalnie niezbędna jest zawsze zupa. Tym razem lekka, warzywna zupa, z dodatkiem zielonego groszku i 3-kolorowego makaronu.W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki z porem i marchewką również pokrojoną w półkrążki. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki(...)Wlać bulion, dodać seler naciowy pokrojony w plasterki, zagotować. Gotować wszystko razem przez około 25-30 minut. Dodać makaron i groszek zielony. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, chwilę zagotować i wyłączyć. Zupę podawać posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem.Źródło: eksplozjasmaku
Świat Domowej KuchniSkładniki : groszek zielony, mrożony 450 g - ugotować w takiej ilości wody, by wyszło co najmniej 1,5 l zupy włoszczyzna , a jeszcze lepiej już ugotowany rosół sól, pieprz ewentualnie śmietana, groszek ptysiowy lub płatki migdałowe Przygotowanie: Groszek ugotować do miękkości z małą(...)marchewką, pietruszką, porem i selerem lub w rosole Po ugotowaniu włoszczyznę wyjąć, a jeśli w rosole to groszek zmiksować z nim Doprawić solą, pieprzem, z tej ilości groszku wyjdzie nam zupy dla 3 osób na ...2 dni:) Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany
Proste Potrawymnie pada śnieg z deszczem i za oknem nie przyjemnie. Trzeba rozgrzewać się więc zupami. Dzisiaj propozycja z groszkiem konserwowym, ale i z mrożonego będzie pyszna. Składniki : * porcja rosołowa , kawałek kurczaka * marchewka * seler * pietruszka * puszka groszku konserwowego * 6 ziemniaków * 2 łyżki mąki pszennej * łyżka gęstej śmietany * sól , pieprz , ziele angielskie , liść laurowy * koperek Przygotowanie : Zagotować mięso , zebrać szumowiny(...)Wrzucić pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy będą miękkie dodać odsączony groszek. Rozprowadzić śmietanę z mąką i odrobiną gorącej zupy. Wszystko wymieszać w garnku, zagotować. Podawać z koperkiem
Magiczne Życie Martyjeszcze nie potrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem.Składniki: 750 g mrożonego zielonego groszku 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu(...)łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku Do posypania: 4 łyżki pestek dyni kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego (u mnie ziarnisty na zakwasie) parmezan Przygotowanie: ZUPA: Groszek zagotować w litrze wody, zmniejszyć ogień i wlać rosół. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem. W zależności od pożądanej
Ze smakiem i z pasjąsłony, ze względu na groszek :)Składniki:- 3 puszki groszku konserwowego- 3 szklanki wody- 1 duży ząbek czosnku- 1 kostka warzywna- kubek śmietany 12% - pieprz, gałka muszkatołowa - groszek ptysiowy / grzanki / migdały Przygotowanie naszej zupy jest banalnie proste i szybkie - najpierw do garnka wlewamy cały nasz groszek, oczywiście razem z zalewą, następnie wciskamy do niego ząbek czosnku i całość na zimno blendujemy(...)dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i wyłączamy gaz. Do kubeczka wlewamy trochę kremu i hartujemy go z kilkoma łyżeczkami śmietany (ilość według uznania), po czym wlewamy go do zupy, dokładnie mieszając. Podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami albo uprażonymi na suchej patelni migdałami. Ja akurat miałam w szafce pół paczki tego pierwszego, więc wybór był prosty :) Z wierzchu możemy przyozdobić gotowe danie
Kulinarne zapędy KokosaNastępne danie jakie chciałybyśmy zaprezentować jest prosty przepis na zupę krem z zielonego groszku. Bardzo smaczna, sycząca i szybka w przygotowaniu. Naprawdę warto spróbować! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Puszka zielonego groszku Cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu ( lub w razie konieczności kostka rosołowa drobiowa) garść startego żółtego sera Najpierw obieramy cebulę, kroimy w paski(...)garnka, dodajemy bulion i zielony groszek, chwilę podgrzewamy. Całość blendujemy. W zależności od jakości blendera powstanie nam gładki krem lub krem z resztkami groszku. Należy się tym nie przejmować i zostawić tak jak nam wyszło. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Nakładamy krem na talerz, posypujemy żółtym serem i gotowe
Kolizje SmakówKrem z zielonego groszku, to jedna z ulubionych zup moich dzieciaków. Jest gęsta sycąca, lekko słodka, choć nieco przełamana(...)smakiem słonego sera. Poza tym nie bez znaczenia jest fakt, że jej delikatnie zielony kolor kojarzy mi się z wiosną, na którą tak długo już czekam... Zupa krem z zielonego groszku Składniki na 4 porcje:1 opakowanie zielonego groszku (mrożonego)1 cebula2 ząbki czosnku100 g sera typu fetasólpieprzrozmaryn1 łyżka oliwySposób przygotowania:Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić
Obiad za dychęwielu blogach zaobserwowałam sporo wpisów z zupą z zielonego groszku w roli głównej. Przyznaję, że nigdy dotąd nie robiłam jej, więc pora najwyższa nadrobić to. O świeżym groszku można tylko pomarzyć, więc kupiłam mrożony. A zatem, do dzieła, a raczej do kuchni :)Składniki zupy:450 g. mrożonego groszku,ok. 1 litr rosołu drobiowego - taki akurat miałam pod ręką
Codzienna kuchnia niecodziennakażdego? Albo żeby nawet niejadek je zjadł? Odpowiedź jest prosta. Wystarczy przygotować pyszną kremową zupę i rozkoszować się dobrodziejstwem natury korzystając poza sezonem z warzyw mrożonych. Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy:- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego(...)gorącego bulionu wrzucamy podsmażoną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zamrożony groszek. Dodajemy odrobinę kwasku cytrynowego, dzięki czemu groszek zachowa piękny zielony kolor. Gotujemy 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały. Zupę nalewamy
W poszukiwaniu inspiracjiSzczerze mówiąc, mój mąż nie jest wielbicielem zup:) Jednak ja i synek bardzo je lubimy. Dostałam od mamy trochę świeżego groszku, który tak ładnie się do mnie uśmiechał, że od razu sobie pomyślałam, iż jest idealny na zupę;) Zrobiłam więc zupę-krem z dodatkiem niezwykle aromatycznej mięty. Szybko się ją robi, a ma mnóstwo witamin, ponieważ groszek zawiera(...)łyżce masła. Dodać cebulę. Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do blendera i zmiksować na krem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany
Z miłości do słodkościDrugi przepis na danie z wykorzystaniem szparagów. Zupa jest niezwykle kremowa i delikatna w smaku. Bardzo ciekawy efekt daje połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [źródło przepisu]Składniki:- 600 ml wywary z warzyw- 1 duża cebula- 450 g mrożonego zielonego groszku- 150 g małych szparagów- 3 łyżki(...)pieprzem do smaku, przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut do miękkości.4. Gdy wywar z groszkiem i szparagami zagotuje się, należy go zmiksować.5. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami i kleksem śmietany
Pasja SmakuŚwietna lekka zupa, którą robiłam już jakiś czas temu. Jest lekka i smaczna.Składniki:3 marchewki1 duży porpuszka zielonego groszku wraz z zalewą (można użyć mrożonego)1/2 selera1 pietruszka2/3 szklanki ryżu2-3 litry wodyliść laurowyziele angielskie1 łyżeczka lubczykusiekana natka pietruszki i koperkusól, pieprzolej do obsmażenia warzywSposób przygotowania:1. Wlać do garnka wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę pokrojoną(...)gotować na małym ogniu pod przykryciem.2. Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do gotującej się zupy.3. Do zupy wsypać opłukany ryż, gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Dodać groszek razem z zalewą z puszki, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty.Smacznego!!! Źródło: Jemy. Ekolokalnie
Kuchnia domowa Ani