jagodzianka" Zielony groszek można teraz kupić w każdym zieleniaku (sklepie z warzywami). Jeszcze nie widziałam w sprzedaży (w Warszawie) groszku bez … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem z zielonego groszku pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersprawą jesieni, zupy krem królują w moim menu Tym razem zupa krem z mrożonego groszku . Mimo użycia tylko kilku składników jest niezwykle aromatyczna(...)intensywnie czuć groszek! Jest najszybszą w przygotowaniu, spośród innych przepisów na zupy, które znajdziecie na blogu. Zapraszam też do wpisu: 8 przepisów na zupy krem Przepis na zupę z zielonego groszku Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 15 min Składniki 400g mrożonego zielonego groszku Poltino ząbek czosnku szalotka około 2 szklanek bulionu 2 łyżki masła łyżka oleju sól
Kuchnia Bazyliistronie z przepisem... Okazało się jednak, że u Gordona to chłodnik, więc tak czy inaczej nie skorzystałabym z przepisu. Nie pora jeszcze na chłodniki...Stwierdziłam jednak, że przygotowanie zupy z groszku nie może być trudne, więc wrzuciłam to, co wydawało mi się sensownie pasować. Całość skropiłam oliwą truflową i zwieńczyłam plastrem bekonu, który to mi się objawił na zdjęciu(...)muszę przyznać, że całkiem z siebie dumna jestem - zupa wyszła pierwszorzędna. Smakowała groszkiem i wiosną, a jednocześnie gorąca skutecznie rozgrzewała, nieco cięższa za sprawą boczku odpowiednio syciła. Polecam Wam bardzo.Jedyne, co mnie rozczarowało, to kolor... Chciałam, żeby była obłędnie zielona, a jest raczej zielonkawa... Cóż, nie można mieć wszystkiego... Następnym razem będzie lepiej.Krem z zielonego groszku z bekonemSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeburaczkowa są jednymi z moich ulubionych zup. Mogłabym przygotowywać je codziennie. Czerwone buraki kryją w sobie samo zdrowie więc tym bardziej polecam buraczkową zupę z kurczakiem podaną z groszkiem ptysiowym. Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 500 ml bulionu 1 marchewka ½ pietruszki por – kawałek 350 g tartych buraków 150 ml soku z buraków sól, pieprz ¾ cytryna groszek(...)wyciśnięty z cytryny. Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę wraz z warzywami i kurczakiem przekładamy do malaksera i miksujemy do rozdrobnienia warzywek (nie za długo!). Podajemy barszczyk z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiinnej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz ponadto do zupy 400 g zielonego groszku ( o tej porze roku mrożonego) 1 marchewka 1 cebula 3 średnie ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka domowego maggi pół(...)dodajemy przecedzony ( najlepiej przez durszlak) wołowy bulion, całość delikatnie solimy, pieprzymy ( pamiętając że bulion był już wcześniej przyprawiony) i gotujemy przez dalsze 7-10 minut. Następnie do zupy dodajemy groszek, razem z pokrojonym w kostkę mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion. Zupę doprawiamy słodką śmietaną i maggi, gotujemy jeszcze przez minutę, posypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki
Miód i pieprzgotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;) Zdecydowałam przygotować bardzo szybk ą, lekk ą i jednocześnie przepyszn ą zupę krem z zielonego groszku. Jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik(...)sól, pieprz i sok z cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą. Smacznego
Codzienne GotowaniePodstawą tej zupy są różne zielone warzywa: groszek, brokuł i por. Im bardziej zieloną zupę chcemy otrzymać, tym więcej musimy dodać groszku, oczywiście mrożonego, a nie konserwowego. Kolor staje(...)się jednolity dzięki zmiksowaniu na krem. Do tego rodzaju zup zawsze podaję jakiś chrupiący dodatek. Dziś prażone płatki migdałów. Składniki: mrożone brokuły (200g); może być oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony groszek (100g) zielona część pora łyżeczka zielonej czubrycy duży ząbek czosnku łyżka octu ryżowego lub sok z cytryny sól,pieprz jogurt naturalny lub grecki łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda
Weekendy w domu i ogrodzieZupa krem z brokułów nie musi być nudna! Brokuł to bardzo zdrowe warzywo, którego nie powinniśmy pomijać w naszej diecie. Z dodatkiem zielonego groszku i mleka kokosowego zupa nabiera zupełnie nowej jakości. Chili z pestkami nadaje jej ostrego pazura, zaś mleko kokosowe łagodności. Możemy podawać ją samą, z grzankami lub domowym groszkiem ptysiowym. Nie jest gęsta – za to cudnie(...)rozgrzewa i syci. Polecam fanom nietypowych połączeń i ostrych dań. Zupa krem z brokułów i groszku: 2 średnie główki brokułów (2 x 500 g) 1 szklanka mrożonego groszku + do dekoracji 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 duża cebula 1 duża czerwona lub zielona papryczka chili (można dać dwie) 3-4 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
Poezja smakugotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu(...)jeśli potrzeba). Zagotować, przelać do talerzy. Można podawać z pieczywem. 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz The post Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjagotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna „Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu(...)jeśli potrzeba). Zagotować, przelać do talerzy. Można podawać z pieczywem. 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz The post Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaWypatrując wiosny ugotowałam krem groszkowy. Na oknie już wiosennie, zakwitło kilka narcyzów. Szczypior zieleni się imponująco i mięta. Moje zupa też w wiosennej aranżacji. Krem groszkowy 1 opakowanie groszku mrożonego lub groszek z puszki 1 litr bulionu warzywnego 1 kwaśne jabłko kilka ziemniaków sól i pieprz biały do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej listki mięty(...)używasz groszku mrozonego dodaj go do zupy i gotuj wszystko do miękkości. Jeśli użyjesz groszku z puszki dadaj go na końcu. Odłóż kilka łyżek groszku do dekoracji. Zmiksuj zupę na gładką masę. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Podawaj zupę ozdobioną wiejską śmietanką, posypaną groszkiem i listkami mięty
Gotuj Sam!poprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę
Kulinarne przygody GatityJesień w pełni więc okres gorących zup u nas pełną parą (pomimo że dzisiaj za oknem cieplutkie słoneczko) dlatego też mamy kolejną propozycję na zupę krem. Tym razem jest to krem z zielonego groszku o delikatnej konsystencji i smaku Składniki: - 450 g mrożonego zielonego groszku (jeżeli nie macie mrożonego groszku można użyć również ten z puszki) - 1 cebula - 2 łyżki(...)resztę blendujemy na gładką masę. Do kremu dodajemy bulion warzywny i mieszamy. Na koniec śmietankę łączymy z żółtkiem i dodajemy do niej niewielką ilość zupy a potem wlewamy do kremu. Gotowy krem dekorujemy śmietanką i groszkami które wcześniej odłożyliśmy. Jeżeli ktoś ma ochotę to do kremu może dodać groszek ptysiowy czy grzanki. Smacznego
Kuchenne WariacjeZima w pełni, więc na rozgrzewkę proponuję kremową zupę z groszku zielonego i mozzarelli z ziołowymi grzankami. Składniki na 4-6 porcji: • 2 opakowania groszku mrożonego • 1 litr bulionu warzywnego • 2 kule mozzarelli po 150 g • 1 cebula dymka • sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe • 4-6 kromek chleba tostowego • 1 łyżeczka(...)postąpić tak samo. • Groszek gotować w bulionie z dymką przez 10 minut. • Wrzucić mozzarellę pokrojoną na kawałki i zmiksować z groszkiem. • Przyprawić solą i pieprzem. • Podawać gęstą zupę krem z grzankami ziołowymi. Jeśli wolicie rzadszą zupę, to można dodać więcej bulionu. Inpiracja przepisem Nigelli Lawson
To co kochamNiedawno było puree z topinamburu, dziś idę dalej i robię zupę - krem z zielonym groszkiem i smażonym na maśle topinamburem. Będzie to totalna wariacja, nigdy nie robiłem ani zupy z groszku, a tym bardziej z dodatkiem tej cudownej bulwy. Czego używam? -1,5 litra bulionu jak na rosół -puszka groszku zielonego -150 gram pokrojonego w kostkę topinamburu -łyżka masła -rozmaryn
BaRepas