Poddusić z odrobiną wody. Dodać posiekaną marchewkę. Wymieszać, przyprawić. Dodać groszek i około pół litra zimnej wody. Całość dusić pod przykryciem przez około 5-7 minut, do miękkości groszku. Ciepłą zupę zmiksować na gładko. Posypać świeżymi ziołami bądź w wersji nie dietetycznej podawać z grzankami czosnkowymi. Obowiązkowo z czarnym, świeżo mielonym pieprzem
Magiczne Życie Martyjesienią to nadzieja na szybką wiosnę, chociaż jesień mamy piękną i nie ma co narzekać. No ale jeśli komuś znudzi się zupa dyniowa, to polecam tę z zielonego groszku i jarmużu. Składniki: • 1/2 opakowania zielonego groszku mrożonego • 5 liści jarmużu • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • 1 łyżeczka(...)sól do smaku. • Po 10 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz groszek zielony. • Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut. • Na koniec wrzucić liście jarmużu i gotować jeszcze 5 minut. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem, posypać na talerzu zieleniną
To co kochamjest idealna, ale przepis poniżej został poprawiony i jeśli z niego korzystacie, nie będzie to wyglądało tak jak wyżej. Idealna kombinacja smaków, dzięki dwóm zupom na jednym talerzu :) Składniki: Krem groszkowy: - 1 kg g mrożonego groszku - 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra Do gorącego wywaru wrzucamy groszek. Przyprawiamy i blendujemy. Krem dyniowy(...)Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Dodajemy curry, dokładnie mieszamy. Po kilku minutach zalewamy gorącym wywarem. Gotujemy tak długo, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy i blendujemy. Obie zupy wlewamy z dwóch stron naraz
Corner With Recipeszupie rozgotowane liście. Po zmiksowaniu zupa ma piękny zielony kolor, a przedszkolak pewnie nazwałby ją zupą Szreka;) Zupę krem z zielonych warzyw można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, płatkami migdałowymi. Zupa ugotowana na bulionie warzywnym nie zawiera tłuszczu, dlatego warto dodać do niej przed jedzeniem trochę oliwy, aby witaminy rozpuszczające się w tłuszczach były lepiej przyswajane przez organizm(...)garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut. Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zmiksować zupę na gładki krem i dodać jogurt, dokładnie
Codziennik KuchennySezon na pyszne jesienne zupy uważam za otwarty. Jako pierwsza w tym roku na moim talerzu wylądowała zupa jarzynowa z zielonym groszkiem, zabielona śmietanką. Do jej przygotowania użyłam mrożonego zielonego groszku Poltino . Bardzo lubię to warzywo, niestety sezon na nie trwa bardzo krótko, więc dobrze, że możemy się posiłkować mrożonkami. Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem Czas przygotowania(...)minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do gotującego się mięsa dodajemy cebulę, czosnek, mrożony groszek i pokrojoną na kawałki fasolkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę, marchewkę kroimy w słupki, również dodajemy do zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy śmietankę, przyprawy i chwilę gotujemy. Podajemy posypaną natką
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem chipsów parmezanowych.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1 - 1,5 litra zupy.Ilość bulionu można zmniejszyć do 250 ml, jeśli zupa ma być gęściejsza.Chipsy parmezanowe można zastąpić grzankami lub groszkiem ptysiowym.Zupę można dodatkowo przyprawić ostrą papryką w proszku czy chili.W czasie pieczenia, jeśli warzywa na górnej półce zbyt by się przypiekały, należy zamienić blachy
Gospodyni MiejskaSzybka, zdrowa i pożywna zupa z kalarepa i groszkiem w roli głównej. Moja zupa szybko się ugotowała za sprawą bulionu który staram się zawsze mieć w zapasie. Zupę można ugotować na bulionie warzywnym. 1 kalarepa fioletowa 1 szklanka groszku obranego 2 marchewki 1/5 brokuła 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz 1 litr bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany(...)różyczki. Do garnka wlewam bulion , dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kalarepę i marchewkę i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję groszek zielony i dalej gotuję. Na końcu jak warzywa będą miękkie dodaję brokuła i gotuję już tylko zupę 2 minuty. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, dodaję śmietanę. Zupę podaję z koperkiem
wesoła kuchniaspontaniczne! Dziś wpis obiadowy poświęcony kolejnej zupie krem. Zupy krem pojawiają się na blogu już dość często, ale tylko i wyłącznie dlatego, że je wprost ubóstwiamy! Pożywne, smakowite i jakże lekkie! Można by je było je postawić na równi z różnego rodzaju równie smakowitymi chłodnikami.. Mniam! Kremowi towarzyszy groszek ptysiowy - oczywiście na bazie ciasta parzonego(prostego i tak pysznego(...)oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy: 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo 1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy
Symfonia SmakówMoja prosta i szybka propozycja na obiad : zupa z zielonego groszku. Osobiście groszek bardzo lubię. Co prawda dziś użyłam groszku mrożonego , ale j uż wkrótce będzie osiągalny świeży. A wtedy zupa będzie jeszcze lepsza :) Składniki : ok.30 dag zielonego groszku 5-6 ząbków czosnku ewentualnie kostka rosołowa (ale niekoniecznie ) olej do smażenia sól Przygotowanie : Obrany i pokrojony drobno czosnek przesmażyć(...)groszek, wlać wodę, całość ugotować do miękkości groszku, po lekkim przestudzeniu zmiksować, doprawić solą i ewentualnie dodać do całości kostkę rosołową - wymieszać. Można dodać łyżkę śmietany( już na talerzu). Smacznego ! Wody do zupy dodajemy wg uznania, jeśli lubimy zupy- krem
Proste Potrawylata udałam się do kuchni. Korzystając z dobroci, jaką znajduję w przydomowym ogrodzie, powstał krem jak coś z niczego. W lodówce wielkie nic, sałata i groszek, z których jest coś, czyli zupa krem. ZUPA KREM ZE SAŁATY I ZIELONEGO GROSZKU. /własny;/ 200 g zielonej sałaty 100 g zielonego groszku 2 duże ziemniaki 0,75 l bulionu warzywnego(...)niego wrzucam groszek i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadzam do wrzenia i gotuję do miękkości warzyw, dodając pod koniec gotowania na około 2-3 minuty opłukaną sałatę. Całość miksuję. Śmietanę hartuję, by się nie zważyła, czyli dodaję do niej porcjami gorący\płyn, energicznie mieszając. Tak przygotowaną, dodaję do zupy, mieszam całość. Podaję z małymi grzaneczkami
W kuchni Karmel-itkitylko – zupa wietnamska. Inspiracją była dla mnie Kuchnia magazyn dla smakoszy oraz SlodkoKwasny.com. Przepis przytaczam za Kuchnią. Składniki na wywar jarzynowy: - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu- 4 ząbki czosnku- kawałek imbiru (dałam 2 łyżeczki świeżo startego)- sól- 1 pęczek natki- 2 cebule Dodatkowo:- 10 dag makaronu ryżowego- 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę(...)groszek, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.” W mojej zupie zamiast groszku cukrowego jest fasolka zielona, ostre papryczki marynowane zastąpiłam świeżą, zamiast kolendry, za którą niestety nie przepadam dałam natkę pietruszki, pominęłam szpinak. Dodałam pokrojoną w słupki marchewkę, por, kilka liści
mojewypiekiinietylkogotowanej włoszczyzny. Dodajemy z wywaru 2 marchewki i kawałek selera. Wszystko razem miksujemy. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka możemy dodać włoszczyznę z wywaru. Podajemy z grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Zupę można posypać do dekoracji czarnuszką i świeżymi ziołami
Qchnia po prostuktórego można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.Zupa krem z cukinii:ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszychok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)1 duża cebula1 duży(...)młotkowany pieprzoliwa z oliwek W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaka – obranego i pokrojonego jak na zupę. Lekko solimy, podsmażamy chwilę i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę (jeśli używaliśmy bardzo dużych cukinii, które mają pestki, należy je usunąć
Poezja smakuGroszek ptysiowy to dobry dodatek do wielu zup , szczególnie takich kremowych. Można nim posypać zupę serwując albo podać na stół w większym naczyniu żeby każdy wsypał go sobie tyle ile ma ochotę. Jest chrupiący, ale bardzo delikatny więc nie zmienia smaku zupy a jedynie ją wzbogaca i urozmaica. Groszek ptysiowy robi się z takiego samego ciasta parzonego jak ptysie(...)Upieczony groszek ptysiowy można przechowywać nawet kilka tygodni, ale musi być zamknięty w suchym i szczelnym pojemniku żeby nie zwilgotniał. W razie potrzeby po prostu posypujemy nim zupę i podajemy. Taki groszek ptysiowy można też wykorzystać do kremowych deserów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKlasyk wśród zdrowych i pożywnych zup kremów. Zupa z zielonego groszku z dodatkiem świeżej orzeźwiającej mięty. Składniki: 450 g mrożonego groszku 500 ml bulionu lub wody duża cebula oliwa z oliwek spora garść świeżej mięty sól, pieprz kilka łyżek śmietany kremówki Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku na 2 łyżkach oliwy. Wlać bulion i zagotować. Wsypać mrożony groszek(...)gotować przez kilka minut, aż groszek zmięknie. Wrzucić miętę i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Dokładnie wymieszać. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami
wyzwania kuchenne