Uf, jak gorąco! Puf, jak gorąco! Zupełnie jak w wierszu Tuwima. Kto wie, czy w szafie "nie siedzą grubasy, co zajadają same kiełbasy" , kto ich tam
W kuchni Karmel-itkiprzerobić na dania, cukinie i kabaczki rosną na działce jak zwariowane. Cukinia stała się ostatnio bardzo modnym składnikiem dań. Doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. U mnie też zawsze znajduje zastosowanie. Bardzo lubimy rumiane placki, zarówno ziemniaczane jak i cukiniowe. Takie mocno przysmażone najbardziej nam smakują. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, można(...)mąkę kartoflaną, doprawiamy solą i chili, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na ruminao, podajemy z kleksem jogurtu greckiego doprawionego płatkami chili z młynka. The post Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu
Kulinarne przygody GatityUpał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję
W kuchni Karmel-itkiprzetworzone - na surowo np. w formie tatara bądź sushi - smażony, pieczony lub gotowany na parze - ryby pieczemy w niższych temp. - może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej Właściwości: Zastanawialiście się kiedyś dlaczego Eskimosi mimo jedzenia bardzo tłustych ryb, dożywają sędziwego wieku? Naukowcy też - wszystko dzięki Omega -3 ! - bogactwo(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię z puszki, w kubeczku w łyżce wody rozpuszczamy 2 słodziki, dodajemy do surówki, jak i dwie łyżki jogurtu greckiego. Wszystko razem mieszamy. Smacznego! Jak się Wam podoba nowa odsłona bloga? Dajcie znać! Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia
SMYKWKUCHNIjakość przerobić na dania, cukinie rosną na działce jak zwariowane. Cukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi, a cukinię ściera(...)być suszony) doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na rumiano, podajemy z mieszanką jogurtu greckiego z majonezem doprawionego płatkami chili z młynka lub koperku. The post Kotleciki z kurczaka i cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas: 1 godzina Składniki: 12 małych papryk ( wielkości średniego pomidora) 0,5 kg chudej łopatki bez kości ( kupiłam(...)pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami ( od zupy ) sosu .Jeszcze dwie porcje na dwie osoby tzn. 4 sztuki z taką samą ilością sosu zamroziłam na potem. Zostało mi jeszcze ok. 4-5 chochelek sosu który
Buniabaje w kuchniChłodnik z rzodkiewkami, ogórkami kiszonymi i ziemniakami... Plasterki różowej, wyrazistej w smaku rzodkiewki. Kwaśne ogórki kiszone, pokrojone w drobną kosteczkę. Drobno posiekane i aromatyczne: koperek i
Gospodyni Miejskanajsmaczniejszy kiedy jest spożywany na ciepło. Pomimo, że poniższe wskazówki pokazują jak grillować ser Halloumi w plastrach, to możemy go również wykorzystywać pokrojony w kostkę jako składnik szaszłyków i zup. Można takie kostki sera również usmażyć z oliwą, czosnkiem i warzywami na patelni. Bardzo często grillowany ser Halloumi podawany jest tylko skropiony sokiem z cytryny. Niektóre rodzaje tego sera które(...)minuty z drugiej strony. Umieścić tak grillowany ser na talerzu i udekorować pomidorkami, ziołami i sosem vinaigrette. Innym sposobem wykorzystania halloumi z grilla jest dodanie go do sałatek. Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy is a post from: naRuszcie.pl The post Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy appeared first
naRuszcieosób na sali. Po wydaniu obiadu, deseru i zakąsek, do obsługi wystarczą 3 osoby. Jak wydajemy drugie dania . Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek(...)uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego
Kulinarny karnet ChristopheraSprawdź inne wyszukiwania: