królują zupy i sałatki:) Tym razem chciałam pokazać tę apetyczną sałatkę, utrzymaną w kolorach biało-zielono-czarnych. Fajnie dobrane składniki tworzą niezwykle apetyczną, wyrazistą w smaku kompozycję, sos czosnkowy dopełnia całości. Pamiętając, że zarówno feta, oliwki, jak i pomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:) składniki: brokuł 1/2 słoiczka
6nieboDoceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się(...)ciepło. Można je gotować, zapiekać i dusić. Można również wydrążyć środek i faszerować. Ponadto kalarepa nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light) - 1 łyżka wina ryżowego Mirin (można zamiennie dać
mojewypiekiinietylkopieprz 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 400 g fileta z indyka Natka do podania Instructions Sos Ze składników robimy gęsty sos. Brokuł, kalafior szatkujemy na małe ok 1 cm kawałki. Brokuł i kalafior mieszamy z połową sosu. Mieszankę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Sznycle z indyka nacieramy pieprzem i solą. Kładziemy na warzywach. Na wierzch wykładamy pozostałą część sosu. Pieczemy(...)stopniach. Podajemy posypane natką. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/filet-indyka-warzywach/ BosowKuchni Artykuł Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuminut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym. Zupka na lato (powyżej 6. miesiąca) garść świeżo łuskanego groszku mała cukinia lub kilka różyczek brokułu ziemniak łyżka ugotowanego mięsa drobiowego łyżka kaszy manny łyżka oliwy extra vergine lub masła pół ugotowanego żółtka Ziemniak obierz, umyj, drobno pokrój. Groszek przepłucz wodą na sicie i wraz(...)rondelka. Zalej warzywa niewielką ilością wody ( ma ledwo przykryć warzywa). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień podawaj dziecku do zupy pół żółtka
ClauditteMissCookingowoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka(...)świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie
To co kochamSzybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy ;) Kremu wychodzi z tych
Różne smaki w kuchnichorób cywilizacyjnych i w zasadzie nie da się jeść zdrowo, stroniąc od tego co nam daje natura. Pytanie tylko, jak przemycać je w codziennej diecie. Są różne sposoby - koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! ;) Składniki (2-3 porcje): Pasta curry: kawałek imbiru(...)zielona ostra papryczka - bez nasion, jeśli chcesz łagodne curry szczypta soli mały pęczek świeżej kolendry sok z połowy limonki ewentualnie łyżka mleka kokosowego Główne składniki: 300 g różyczek brokułów 1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki 1 czerwona papryka, pokrojona w drobne paski 200 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka oleju kokosowego 400 ml mleczka kokosowego 3/4 szklanki wody opcjonalnie
Powiedz dietom nieSkładniki: 1 porcja rosołowa włoszczyzna z młodych polskich warzyw (3-4 marchewki, młoda pietruszka z natką, młody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5
ClauditteMissCookingostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki 125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze(...)mnie przepis na ciasto do tarty i śmiało mogę powiedzieć, że jest idealny sprawdza się za każdym razem czy do tarty brokułowej czy do szpinakowej, cebulowej. Śmiało można wykorzystać ten spód do każdej słonej tarty jaka Wam przyjdzie do głowy. FARSZ: podgrzybki (ok 20 średniej wielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło
Brzuszki ŁakomczuszkiDziś przepis na pyszną zupkę z soczewicą dla wegetarian i nie tylko. Zupa ta w przygotowaniu jest dość szybka, jednak smakowo jest naprawdę pyszna i aż się prosi o dokładkę. Co lepsze - jeśli macie mikrofalę w pracy-polecam na obiad, ze względu na to, że pięknie i kolorowo wygląda, świetnie pachnie i nie jest wstydem wyjmować ją wśród znajomych(...)pracy ;) Smacznego! Składniki: 1 marchew 2 papryki: żółta i czerwona 1 czerwona cebula 1 szkl. czerwonej soczewicy 200 g brokułów ok. 4 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz do smaku 1,5 l bulionu ok. 2 łyżki oleju Wykonanie: W garnku rozgrzać olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryki i marchew i chwilę
psgotujemyczasami ale tej trójwymiarowości nie ogarniam jeszcze. My, Polacy, łapiemy na potęgę to, co zawitało do nas z zachodu. Tak też zapewne było z kostkami rosołowymi . No bo jak zupa, pieczeń, sos nie jest "dosmaczony", to dorzućmy kostkę, lub tą przyprawę w proszku albo i w płynie. Na pewno będzie smaczniej bo przecież ktoś to wymyślił aby w życiu było(...)glutaminianem sodu, który podobno w kuchni azjatyckiej stoi w domowym zaciszu obok soli i pieprzu w takich dużych pojemnikach. Nie mylić tego z dodawaniem do potraw rozmaitych grzybów czy brokułów, które same w sobie zawierają glutaminian sodu (sam często do rosołu dodaję suszone grzyby ale to inna bajka). Mam na myśli dodawanie całej listy chemii do naszych potraw, która
Right Behind The KitchenPożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz(...)czerwonej kapusty 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 puszka pomidorów / np. takich sól i świeżo zmielony czarny pieprz garś listków posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku DO PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny, pieprz młotkowany WYKONANIE Pietruszkę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ziemniaka obieramy i kroimy w półplasterki. Cebulę drobno siekamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych
cool and mintyDziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej
kuchnia doskibloga na zBLOGowani.pl, nie zapomnij o tym co jeść na diecie? To zaczynamy, zapraszam do zaglądania do przepisów przez kliknięcie w zdjęcie lub nazwę danej potrawy. SAŁATKA BROKUŁOWA KREM BROKUŁOWY SAŁATKA Z AWOKADO Z FIGĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KASZĄ PĘCZAK SAŁATKA Z BROKUŁEM SAŁATKA MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM SAŁATKA Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH(...)KAPUSTY PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ BOEUF BOURGIGNON DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI PULPETY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM PIECZONY KALAFIOR KREM Z POMIDORÓW ZUPA JARZYNOWA (możesz nie dodawać śmietany do zupy) ZUPA GROCHOWA W WERSJI FIT KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW KREM Z BURACZKÓW KREM Z GROSZKU
nietylkopasta.plWspaniała domowa zupa sezonowa z młodą kapustą i warzywami Wędzony boczek nadaje jej ładnego apetycznego aromatu. Idalna do podania na obiad lub lekką kolację. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić kapuśniak większą ilością warzyw dodając pora, korzeń selera lub pietruszki. Inne smaczne zupy: ** Pikantna zupa diabelska ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa pieczarkowa krem (adsbygoogle(...)wlej około półtora litra wody lub bulionu. Gotuj około 10-15 minut, aż wrzucone warzywa zmiękną. Następnie dodaj pokrojone na mniejsze części pomidory oraz posiekany koperek. Dla smaku dopraw zupę przyprawami: solą, pieprzem, papryką w proszku i opcjonalnie cukrem/miodem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Jeśli nie masz pomidorów w puszce, możesz użyć
Kulinarny S.O.S.