zupa brokułowa - 960 przepisów (strona:47/64)

Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 148

słodziutkie mango. Zupa 13:00 Barszcz czerwony. II Danie 16:00 Z poprzedniego dnia zostały nam ziemniaki i serio - nie mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany, bo wyglądają ciekawie i smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę ? 26 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 132

słodziutkie mango. Zupa 13:00 Barszcz czerwony. II Danie 16:00 Z poprzedniego dnia zostały nam ziemniaki i serio - nie mogły się zmarnować :-) Zrobiłyśmy kluski śląskie, te różowe są z dodatkiem przecieru pomidorowego - taki eksperyment. Całkiem udany, bo wyglądają ciekawie i smakują dobrze.  (Ten tłuszcz na kluskach to mój ulubiony i niezastąpiony  olej lniany ). Brokuły też wpadły

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zupa jarzynowa 443

domu naszą zupę nazywamy "wiosenną ". Dlaczego? Ponieważ najlepiej smakuje wiosną, ponieważ daje nam przedsmak pierwszych nowalijek, na które czekamy po długiej zimie, i chociaż przyrządzam ją z warzyw  ubiegłorocznych ( marchew, pietrucha, ziemniaki ) - smakuje po prostu jak wiosna :) Polecam i zapraszam po przepis . Zaczynamy:  Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki mała główka kalafiora i  brokuł pół główki(...)dodać do bulionu kurczakowego. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i papryki. Warzywa gotujemy około 10-15 min. W międzyczasie płuczemy i kroimy na mniejsze części brokuły i kalafior.  Dodajemy do garnka- gotujemy 5 minut. Szatkujemy kapustę i dodajemy na ostatnie 15 min gotowania. Doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojoną na drobno natkę pietruszki. Gotowe . Smacznego

Smaki Edyty
Zupa jarzynowa z cukinią. 177

Składniki: 1/3 brokuła 1 czerwona papryka 1 1/2 cukinii 4 ziemniaki 2,5 l bulionu drobiowego ( przepis tutaj ) papryka słodka mielona Paprykę oraz cukinię (po wydrążeniu

Moje-pitraszenie
Zupa-krem brokułowo-kalafiorowa z kaszą manną 115

Gotując zupkę dziecku równolegle ugotowałam dla nas podobną :) tylko w wersji bardziej dorosłej, a więc przyprawionej i zabielonej :) bardzo zdrowa, bez sztucznych dodatków, niskokaloryczna. Składniki: 1/2

Kolorowy Przepisownik
Krem brokułowy – przepyszny! 133

W takie upały zwykle nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste potrawy i z przyjemnością sięgamy po coś lżejszego. Chłodniki , kremy , i sałatki najczęściej goszczą na stołach

Ostra na Słodko
Rozgrzewająca zupa-krem 174

która poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód.  Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie(...)nóg jakaś wstrętna choroba. Zawsze stawiam na sezonowość. By ułatwić wam nieco pracy i poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa

Sajkofanka smaku
Błyskawiczna brokułowa z orzechami włoskimi i serem pleśniowym 106

słonawy smak, a jak posiedzi troszkę w ciepełku, to robi się aksamitny i kremowy. I co ciekawsze, charakterystyczny zapach minimalizuje się tuż po dodaniu go do kremu brokułowego. Błyskawiczna brokułowa z orzechami włoskimi i serem pleśniowym Brokuł sztuk jeden. Odcinamy różyczki. Wrzucamy je do mocno gotującej, delikatnie osolonej, wody. Dzięki temu brokuł nie straci koloru. Wyciągamy warzywo do drugiego garnka(...)momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem, niczym więcej. W oczekiwaniu na ugotowane brokuły przygotowujemy orzechy włoskie i ser, które to następnie układamy na środku talerza. Wlewamy zupę. Warto pamiętać, żeby nie wlać schłodzonej zupy, gdyż zgęstnieje i będzie taka ciamciaramcia. Na koniec kilka kropel oliwy. Wg mnie jedno z lepszych zestawień kulinarnych jakie człek zmyślił sobie - specyficzny posmak

Right Behind The Kitchen
Rosołowa Galaretka 166

zupę pomidorową :) Jednak dzisiaj, chciałabym zaproponować coś, dla wielbicieli galaretek pod każdą postacią - bo sama do takowych się zaliczam. Do jej przygotowania wykorzystać można to, z czego przygotowany był rosół oraz dodać pasujące nam dodatki. Ja do swojej galaretki potrzebowałam:  Składniki: około litr rosołu pół litra wody 4 jajka  pręga z rosołu mrożona mieszanka warzyw brokuł - marchew - kalafior

Taste Therapy
Pojemniki Sistema Microwave 188

konsumpcję zupy, czy innego dania. Wygodny, nowoczesny i wielofunkcyjny. Idealny również do mleka. Średni talerz  Sistema Microwave  – pojemnik, w którym można przechowywać żywność, odgrzewać rozmaite dania, a nawet gotować. Pokrywka wyposażona w poręczne uchwyty, które nie nagrzewają się oraz zawór ciśnieniowy, który zapewni gotowanie bez pryskania i ochlapywania. Świetnie się sprawdza do przyrządzania większych porcji: ziemniaków, brokuł, kalafiora

Moje domowe kucharzenie
Zupa- krem brokułowy 151

mamrali", a to już można uznać za dobry znak i wróżbę na przyszłość! Składniki 3-4 porcje : 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywno-drobiowego  1 brokuł 1 łyżka pesto pietruszkowego 1 duży serek topiony śmietankowy (100g) sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu Dodatkowo: groszek ptysiowy pestki dyni ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Różyczki brokuła myjemy, przekładamy do garnka(...)minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni

Kuchnia w czekoladzie
Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 199

składników. Minestrone verde jest zielona – pełna wiosennych, młodych zielonych warzyw – bogatych w zdrowy błonnik i beta karoten. Warzywa myjemy. Każde z nich ma inny czas gotowania, więc szykując tą zupę rozkładamy je do osobnych miseczek – tutaj segregacja ułatwi to znacząco pracę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno kroimy cebulki, dodajemy je do boczku odstawiamy miskę numer jeden(...)razem. Do nich dokładamy pocięty w kostkę naciowy seler – miseczka numer trzy gotowa. Cukinię myjemy, nie obieramy, zostawiamy w skórce. Kroimy ją w niewielkie, ale też nie za cienkie półplasterki. Brokułowi odcinamy grube łodyżki, zostawiamy same różyczki które dzielimy na pojedyncze fragmenty. Groszek zostawiamy w całości, zamrożony. Wystarczy że chwilę poleży na blacie, szybko się ugotuje. Z pora zostawiamy tylko białą

Karo in the Kitchen
40 przepisów z nowalijkami 186

brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą

Moja smaczna kuchnia
Szybka grochówka holenderska- lekkostrawna 217

problemów gastrycznych. Zamiast świeżych warzyw, można je bez problemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew i ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona(...)pokrojonej w plasterki 1 zimowa marchew pokrojona w kostkę. 1/2 średniego selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu) 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki sól i pieprz do smaku szczypta gałki

Sztuka gotowania w/g Samiry
sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami 181

królują zupy i sałatki:) Tym razem chciałam pokazać tę apetyczną sałatkę, utrzymaną w kolorach biało-zielono-czarnych. Fajnie dobrane składniki tworzą niezwykle apetyczną, wyrazistą w smaku kompozycję, sos czosnkowy dopełnia całości. Pamiętając, że zarówno feta, oliwki, jak i pomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:) składniki: brokuł 1/2 słoiczka

6niebo