Zupy to pyszne lekko strawne posiłki które rozgrzewają i potrafią odchudzać :) Odpowiednio przygotowane są zdrowe i lekkostrawne Składniki : Pół paczki mrożonego kalafiora (w sezonie pół świeżego) Pół paczki mrożonego brokuła (w sezonie pól świeżego ) Bulion lub woda + włoszczyzna mrożona w słupkach lub świeża + domowa Vegeta łyżka masła 1,5 l wody 2-3 łyżki kaszy manny śmietana/Jogurt(...)również doprowadzamy do wrzenia z tym że dodajemy domową Vegetę, masło i włoszczyznę, a gdy jest pół miękka postępujemy tak samo jak w przypadku bulionu. Wrzucamy kalafior i brokuły gdy będą już prawie miękkie wsypujemy kasze mannę . Zabielamy i przyprawiamy według gustu Na koniec posypujemy koperkiem Smacznego
Od kuchni czyli o wszystkim po trochębazę sosów jogurtowych, których jemy bardzo dużo, musztarda to składnik wielu marynat i dressingów jogurt naturalny/grecki Używam go zamiast śmietany, której mój organizm nie trawi, do sosów, do zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze mam pod ręką, kocham kuchnię włoską, a ta nie może się obyć bez cebuli i czosnku(...)palce lizać gotowy :) warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet
Cooking MonsterJesień może być piękna, ale i smaczna. Zupy, dania z kaszą, ryżem czy makaronem, z pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą(...)razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami
Moja smaczna kuchniamarchewkę. Ugotowałam do miękkości. Następnie dodałam szpinak i poczekałam, że się rozleci w zupie. Do miseczki z żółtkiem starłam ząbek czosnku, wymieszałam z 2 łyżkami zupy i wlałam do garnka. Wszystko dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i Vegetą. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Shrek Soup 1,5l chicken broth 3 potatoes, chop into cubes 2 carrots, chop into(...)cloves of garlic, mix with 2 tbsp of soup and pour into the pot. Mix well all and season with salt, pepper or other spices to taste. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Brokułowa z kulkami mięsnymi i kluseczkami kładzionymi Szpinakowe kopytka
bastalenatartą. Kwintesencja tego dania tkwi w jego prostocie. Takie zwyczajne, wręcz "biedne" potrawy na świecie są coraz bardziej doceniane, zyskują rzesze fanów jak choćby pudding chlebowy, founde z sera, zupa cebulowa. Doceńmy zatem tradycyjną polską kuchnię i rozkoszujmy się kalafiorem :) Składniki: kalafior masło (nie margaryna) bułka tarta sól Wykonanie: Kalafior myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jego zapach będzie się(...)przypaliła. Gdy zbrązowieje zdejmujemy z ognia. Kalafior równomiernie polewamy przesmażoną na maśle bułką. Możemy posypać na przykład koperkiem. Niestety nie miałam go w lodówce, dlatego do ozdoby wykorzystałam kiełki brokułu :) Kalafior z bułką tartą możemy jeść jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Smacznego
Taste Of My DayTYLKO NIE BANANY! MLeko wlewamy do rondelka, wsypujemy płatki, sol. Gotujemy, ale nie zagotowujemy:) Pzelewamy do miseczki, dodajemy drzem/owoce. CZAS NA OBIAD ! Dzis u mnie brokułowa z ciecierzycą- czyli bomba zdrowia w jednej misce! Ja gotuję zazwyczaj obiad na dwa dni, dlatego to duży gar obiadu dla trzech osób :) Składniki : 3/4 szklanki suchej(...)pietruszkę i ziemniaka kroję w plastry, brokuła dzielę na różyczki, zalewam wodą tak by warzywa były przykryte, wrzucam kostkę ( niewiedzac dlaczego- nie lubie zup na prawdziwym rosole...) zaczynamy gotować. Na patelni rozgrzewam oliwe i podsmażam z czosnkiem, wrzucam do warzyw. Kiedy warzywa zmiękną blenduje całość, dodaję serek lub jogurt
Mamuśka wraca do formysypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Poniższe tabele obrazują(...)tydzień Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.) 5 do 7 dni 2 tygodnie Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj Walentynki, święto miłości, dla Wszystkich zakochanych, chcących kochać (bo kto nie chce kochać i być kochanym?) mam przepis na zupę krem, którą możemy w piękny sposób podać ukochanej osobie :) Jak większość moich przepisów, robi się ją bardzo prosto a smak jest wspaniały :) Składniki (dla 2 osób) - 1/2 brokułu, - 1/2 kalafiora, - 4 nieduże ziemniaki, - 3 małe buraki, - ok 1 szklanki(...)lekko odkryte warzywa były (dodamy do nich barszcz). Gotujemy je do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy z nich ziele i liść i każdą oddzielnie mielimy na krem. Brokułowy doprawiamy do smaku, do buraczkowego dodajemy barszcz, szczyptę majeranku i do smaku sól, pieprz i cukier, chwilę podgrzewamy. Do talerzy wlewamy zielony krem, na jego środku wlewamy delikatnie czerwony i łyżką
Co na wege obiad?powstaje za sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim. Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych ilościach, bo jego smak zdominuje całą potrawę(...)oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi w skład marokańskiej mieszanki przypraw
Zasmakuj Kuchniczosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy(...)kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa
Moja smaczna kuchniaprzez dwa dni, a czasem…przez kwadrans! Weekend to nasz czas picia świeżo wyciskanych soków lub zmiksowanych koktajli. W sobotę, gdy zimowym popołudniem wracamy z łyżew, podgrzewamy smakowitą zupę- krem z warzyw albo aromatyczny rosół z królika. W niedzielę zaś, po spacerze na naszym ulubionym Kopcu Kościuszki taka porcja polędwicy z dorsza smakuje wyśmienicie! Jedno jest pewne i tego(...)rondlu o grubym dnie lub na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić przepłukaną na sicie kaszę oraz ryż. Podsmażyć kilka minut i podlać wodą. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i brokułowe różyczki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać curry i świeżo startą gałkę muszkatołową. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę śmietany, aby kasza z ryżem była bardziej zwarta. Rybę umyć
Raj dla Podniebieniapiekła m zrobiła cudowną ciabat tę, która zniknęła w 30 minut, chlebek bananowy, który smakował jak ciasto, ch leb w 10 minut, a ta kże 2 tar ty: brokułową oraz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Ml lllaaasssskkkk! We wrześniu byłam w Chorwacji, a tam spróbowałam mule prosto z morza (o jejku jak one śmierdziały!), kalmary zapiekane z bobem(...)duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej oraz kurczaka pieczonego z ziemniaczkami i nieobranym czosnkiem. mmm... ale to były pyszności. Ale nie zabrakło też fast foodów. Pizza dietetyczna i na cienkim cieście, zapiekane gniazdka, fish
Brzuszki Łakomczuszkibazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Młode ziemniaczki w mundurkach(...)kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchnia