Danie, które powstało trochę z przypadku. Kupiłam wołowinę ( zrazy rozbite w sklepie) a nie miałam na nią pomysłu. W domu zalegała jedna czerwona papryka. Pilnować wołowiny nie miałam czasu, najprościej było ją wrzucić do wolnowaru i zapomnieć. Mięso wyszło bardzo smaczne. Pierwszego dnia jedliśmy z kluskami francuskimi, drugiego wołu poszarpałam i dodałam czerwoną fasolę. Powstał farsz do naleśników. Reszta(...)czerwona lub zielona papryka puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1–2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty paprykowej łagodnej szklanka bulionu wołowego lub czerwonego wina sól świeżo zmielony czarny pieprz natka pietruszki do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić
Stare GaryW zasadzie to takie najprostsze zraziki na bazujące na przepisie na takie w sosie własnym. Nie byłam pewna kruchości ligawy którą kupiłam bo to różnie bywa
Buniabaje w kuchnizapasy szybko się kończą i wtedy chętnie sięgam po 100% sok pomidorowy z firmy Hortex . Zawsze mi się sprawdza :) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 400 gram serca wołowego 1 średnia czerwona cebula 1 szklanka czarnych oliwek 3 - 4 suszone pomidory 1 i 1/2 papryczki pepperoni (w różnych kolorach) 250 ml soku pomidorowego Hortex 200 ml czerwonego wytrawnego wina(...)cebulę w kosteczkę. Z papryki usuwamy pestki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a gdy namokną kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażamy na klarowanym maśle, pod koniec smażenia dodajemy czosnek, mieszamy i zraz po tej czynności dodajemy mięso. Dusimy wszystko razem, aż odparują soki. Następnie dodajemy 100 ml wina, a gdy się zredukuje, kolejne 100 ml. Znów redukujemy, po czym zalewamy wszystko sokiem
Quinoa Raz!często pieczecie mięsa? Z pewnością najczęściej jest to kurczak czy wieprzowina, a wołowina? U nas najczęściej wołowina jest w formie duszonej (zrazy, gulasze, bitki), smażonej (steki) lub kończy jako zupa gulaszowa, choć tatarkiem też nie pogardzimy. ;) Dziś przygotowaliśmy dla Was pieczeń wołową z antrykotu, wycięliśmy mięso przy kościach, aby bardziej je odsłonić. W takiej formie mięso prezentuje się znacznie lepiej(...)więc pokroiliśmy mięso w plastry, soki z blaszki i resztki z pieczenia zeskrobaliśmy podlewając gorącą wodą, zebraliśmy pieczone cebule i czosnek, a następnie wszystko włożyliśmy do garnka, podlaliśmy bulionem wołowym i dusiliśmy na wolnym ogniu! Tu świetnie sprawdzą się też pieczone warzywa korzeniowe dodane do sosu! Do obiadu zjedliśmy fenkuł z pomarańczą i rukolą. Fenkuł pokroiliśmy cieniutko na mandolinie
Plate of Joyobiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, czerwona i zielona papryka, 1/2 pora, cebula, 2 ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, sól(...)pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie oleju około 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem. Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju. Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić około
Z miłości do słodkościdziczyzny... Petite Sirah Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych. Merlot Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej. Pinot Noir Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka). Syrah Do dań(...)California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse Chardonnay, Sonoma 2012 Wente Chardonnay Livermore 2013 Zrazy zawijane z wołowiny, z pieczonymi bakłażanami i pieczonym pomidorkiem koktajlowym. Leaping Horse Merlot, California 2013 Gnarly Head Old Zin, Lodi 2012 Deser z czekolady Valhrona* Branzin Old Vine
królestwo garówMięso rzadko gości na moim blogu. Kiedy jednak dodaję coś mięsnego, to staram się, aby było to coś naprawdę dobrego. Przygotowując te roladki-zraziki nie nastawiałam
Codzienna kuchnia niecodziennaKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!boczku z piekarnika. Kotlety z piekarnika z boczkiem wędzonym i szynką wędzoną. Mam dla was kolejny pomysł na mięso mielone. Przepisy na Roladki z kurczaka zawijane w szynkę, Zrazy z mięsa mielonego oraz kalafior z mięsem mielonym zawijanym w boczek cały czas robią furorę na blogu, myślę, że te mielone w boczku to będzie kolejny HIT obiadowy. To jedno(...)Boczek sprawdza się także jako chrupiący dodatek do różnych zup kremów. Zapraszam na kotlety mielone z piekarnika. Składniki na 8 dużych lub 12 mniejszych kotletów: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko ½ szklanki bułki tartej zalanej mlekiem lub 1 czerstwa bułka 1 płaska łyżeczka soli ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 łyżka majeranku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki(...)dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami. Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości. Podanie tortu to zawsze najsłodszy moment przyjęcia weselnego
Kulinarny karnet Christophera