zrazy wołowe zawijane - 58 przepisów (strona:3/4)

Zrazy wołowe – tradycyjny obiad – prosty przepis 280

składnikami. Mięso wołowe na zrazy Ogórki w occie Papryka w occie Cebula Chrzan (może być musztarda) Suszone pomidory z czosnkiem (gotowa przyprawa – można zastąpić świeżym czosnkiem) Liść laurowy i ziele angielskie Sól i pieprz Kawałek tłustszego mięsa Mięso na zrazy myjemy i suszymy, Kroimy w porcje i rozbijamy. Można kupić już gotowe do zawijania kawałki mięsa. Każdy

MarcinChef
Zrazy wołowe 247

Tradycyjne zrazy , czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. To klasyka, do której wracam z sentymentem. Zrazy sprawdzą się na codzienny lub uroczysty, świąteczny obiad. Polecam Składniki: 6 plastrów wołowiny 3 małe ogórki kiszone 1 cebula kawałek(...)Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa i doprawiamy solą i pieprzem. Każdy plaster (z jednej strony!) smarujemy musztardą i układamy na nim po kawałku ogórka, boczku i cebuli. Zrazy zawijamy, spinamy szpikulcem do mięsa lub obwiązujemy sznurkiem. Delikatnie posypujemy majerankiem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, obsmażamy zrazy z każdej strony. Wlewamy bulion, dodajemy

Oryginalny smak
Najlepsze bitki wołowe 239

pokazywałam już np. zrazy zawijane . Na pewno Wasze Mamy czy Babcie robiły takie i dobrze znacie ten smak. Delikatne, bardzo kruche mięso powinno rozpływać się w ustach a sos ma być aksamitny i zawiesisty. Nie trzeba wymyślnych składników ani wielu przypraw - tutaj w prostocie jest siła. Jeśli macie bardziej poprzerastany kawałek wołowiny możecie zrobić gulasz wołowy z cydrem

Smaczna Pyza
Zrazy 245

kilku dni panuje przeraźliwy mróz. Nasz organizm potrzebuje ciepłych, rozgrzewających i sycących pokarmów, aby mógł odpowiednio się rozgrzać. Idealnie nadaje się do tego tradycyjne danie kuchni polskiej, a mianowicie zrazy. Fantastyczna potrawa dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków ( a zwłaszcza mięsożerców). Do jej przygotowania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie(...)podobnie robimy z boczkiem. Na każdym płacie karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku chleba, boczku, 2 kawałkach ogórka i cebuli. Karkówkę zawijamy w rulonik i związujemy nitką. Rozgrzewamy brytfankę z odrobiną oleju. Obsmażamy zrazy układając je złączeniem do dołu. Wówczas rolady nie rozpadną się. Kiedy obsmażymy na złoty kolor wszystkie zrazy z każdej strony układamy

Kolizje Smaków
Roladki wołowe z papryką i pieczarkami 192

możliwym miejscu króluje grill. Pogoda w sumie dopisała. Mam nadzieję, że korzystacie w przepisów prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań proponuję roladki wołowe. Składniki: Wołowina ( dowolna ilość, taką na zrazy którą można pokroić w plastry ) Sól Pieprz Musztarda francuska 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 300 gram pieczarek Plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 cebula Niewielka ilość(...)śmietany 18% Ok. 2 łyżeczek mąki Wykonanie: Plastry wołowiny rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki, po kawałku papryk. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy. Dodajemy do roladek. Podlewamy bulionem lub wodą

Smaki Ewy
Przepis na bitki wieprzowe z karkówki 502

gdyż często ich szukacie na blogu. Udało mi się kupić piękny kawałek karkówki bez kości, idealnie nadawał się na bitki wieprzowe. Można też z plastrów karkówki przygotować zrazy wieprzowe zawijane. Tym razem podaję Wam przepis na bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia karkówki. To danie wraz z surówką przygotował Piotrek. Bitki wieprzowe(...)mięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną, czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego, ale z karkówki też są bardzo smaczne. 1 kg karkówki wieprzowej, do smaku sól karpacka i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 2 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 992

wykonania potrawy, wystarczy kliknąć w napis „PRZEPIS TUTAJ” lub w zdjęcie dania.       *** Wiejski rosół PRZEPIS TUTAJ *** *** Klasyczne zrazy wołowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety schabowe marynowane PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotlety Twardowskiego PRZEPIS TUTAJ *** *** Oszukane zrazy PRZEPIS TUTAJ *** *** Rolady/zrazy z karkówki PRZEPIS TUTAJ *** *** Kebabowa karkówka PRZEPIS TUTAJ *** *** Siekane kotleciki z kurczaka i majonezu PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurczak pieczony(...)suszoną śliwką PRZEPIS TUTAJ *** *** Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Zrazy z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejskie roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Polonezy – faszerowane roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Golonka pieczona w piwie i kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Zawijane zraziki z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurcze pieczone w pysznej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab po bałkańsku

Blog z Apetytem
Zrazy mielone w sosie cebulowym 255

wołowa 70 ml śmietany  1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy bazę na sos.  Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 20 minut.  W tym czasie przygotowujemy zrazy(...)mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy.  Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy.  Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy,  tak by ogórek był

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim 378

Wykonanie: Szparagi opłukać, odłamać (względnie odciąć) zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga lekko natrzeć masłem (zwłaszcza delikatne czubki). Szparagi (jak wspomniałam – pojedyncze, po 2 lub 3 sztuki, ale nie więcej) zawijać w plastry szynki – zaczynamy od dołu i okręcamy ku górze. Ułożyć na blasze (lub w naczyniu żaroodopornym) wyłożonym papierem do pieczenia, posypać pieprzem. Zapiekać w piekarniku w temp(...)szparagi w szynce z sosem holenderskim to klasyka i jeden z najlepszych sposobów na szparagowy sezon. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Krem szparagowy biały Zielone szparagi z jajkiem Zrazy wołowe jak u babci .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb

Pociąg Do Kuchni
Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem 175

zrazy, zawsze w sklepie proszę o ukrojenie tylu płatów mięsa, ile zrazów chcę zrobić. W zależności od szerokości wołowiny, za każdym razem jest to inna wagowo ilość mięsa. Ostatnio mięso ważyło ponad kilogram. Przygotowujemy dużą patelnię z pokrywką. Zrazy podczas obsmażania trochę zmaleją, a podczas duszenia zmaleją znacznie. Patelnia powinna mieć taką wielkość, aby po obsmażeniu, zrazy(...)Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Na każdym kawałku wołowiny kładziemy boczek, cebulę oraz ogórki. Do faszerowania zrazów zużyjemy połowę przygotowanej cebuli. Tą, która pozostanie, dodajemy w późniejszym etapie do sosu. Mięso zawijamy, formując zrazy i obwiązujemy białą nitką. Na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy obsmażamy z każdej strony na ciemno - brązowy kolor. Najlepiej

Smak mojego domu
Odkrywamy kalifornijskie wina 151

dziczyzny...   Petite Sirah   Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych.   Merlot   Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej.   Pinot Noir   Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka).   Syrah   Do dań(...)Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse Chardonnay, Sonoma 2012 Wente Chardonnay Livermore 2013 Zrazy zawijane z wołowiny, z pieczonymi bakłażanami i pieczonym pomidorkiem koktajlowym. Leaping Horse Merlot, California 2013 Gnarly Head Old Zin, Lodi 2012   Deser z czekolady Valhrona* Branzin Old Vine Zinfandel, Lodi

królestwo garów
Drobiowe roladki z boczkiem i czosnkiem, duszone w czerwonym winie 194

Mięso rzadko gości na moim blogu. Kiedy jednak dodaję coś mięsnego, to staram się, aby było to coś naprawdę dobrego. Przygotowując te roladki-zraziki nie nastawiałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 275

Jeżeli miałabym wskazać, których dań w kuchni najbardziej się boję, bez wahania powiedziałabym, że wszelkich obiadowych mięsiw. Rolad wołowych, zrazów wieprzowych, karczków, szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki(...)następnie nacieramy nią mięso (zdj. nr 3). Tak przygotowane zwijamy w rulon, umieszczamy w głębszym naczyniu i jeśli została nam marynata, możemy nią polać schab. Szczelnie przykrywamy lub zawijamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Nadzienie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ten olej może wydawać się zbędny, bo przecież

bistro mama
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 300

drugie dania. Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy  ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone(...)dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami.  Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf  Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości. Podanie tortu to zawsze najsłodszy moment przyjęcia weselnego

Kulinarny karnet Christophera