ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1526/2562)

Jesienna obfitość czyli nadbużańskie smaki i smaczki 138

Jesienna Obfitość – ziemniaki, grzyby, jabłka. Radośnie i smacznie spędziliśmy z kulinarną bracią i fanami dobrego jedzenia, ostatni weekend września. Było to już drugie spotkanie z cyklu Pory roku zorganizowane

Na moim stole
Brownie z chałwą 144

kakao Czekoladę siekamy drobno lub kruszymy tłuczkiem. Ja zwykle wrzucałam ją do woreczka lub przekładałam papierem do pieczenia, zawijałam w ścierkę i dawałam się ponieść sile tłuczka do ziemniaków. Chałwę kruszymy, mieszamy z czekoladą. Mąkę mieszamy z kakao. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ksylitolem, aż masa zmieni kolor na jasnokremowy. Dodajemy

Kucharzyca
Ryż z kurkami 171

Świetny dodatek do dań obiadowych. Zastąpi poczciwe ziemniaki, kaszę czy makaron. Ryż z kurkami Niezbyt często udaje mi trafić w sklepie na świeże kurki . Wiadomo w sezonie jest na to jeszcze szansa ale poza nim często graniczy to z cudem. Pozostają wtedy do wyboru tylko te mrożone. Jako, iż teraz grzyby kurki dostępne są w świeżej formie nie mogłam

mecooks
Zupa gulaszowa węgierska z kluseczkami 169

Bogracz czyli z węgierskiego bogrács to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, mocno paprykową, esencjonalną z ziemniakami lub kluskami. Ale wtedy to tak naprawdę wtedy tak naprawdę już nazywa się gulyásleves. To co dodacie do bograczu to już wasza inwencja, ważne by było dobrej jakości mięso, papryka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym 143

soli i pieprzu. Ponownie dokładnie mieszamy *** *** W tak przygotowanym cieście moczymy kawałki ryby *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z dwóch stron na rumiano *** *** Rybę możemy podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
SAŁATKA Z RUKOLĄ, POMIDORKAMI I SEREM 143

obiad dla rodziny, szykuję domową imprezę – generalnie gotując dla bliskich zawsze myślę o świeżych i zdrowych dodatkach do dań. Taka sałatka to świetny dodatek do obiadu mięsnego z ziemniakami, kaszą czy ryżem, zapiekanek lub grzanek wszelakich, tortilli, burrito, lasagne, enchiladas, ot tak jako uzupełnienie śniadania czy kolacji. Jesienna porcja witamin jak znalazł! SKŁADNIKI: 250 g pomidorków koktajlowych

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z dyni 139

zrobić łagodną dla wnusia. Zajadał się z apetytem. Polecam dla maluchów. Dynie z mojego ogródka Wykonanie – dynie obrać ze skóry i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki. Ziemniaki, marchew, seler obrać i pokroić. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, gałkę, natkę pietruszki. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do momentu aż wszystko będzie miękkie

Kuchnia Pokoleń
Gotowane klopsiki z indyka w sosie śmietanowo – grzybowym 150

gotowania odlewamy pół szklanki bulionu. Mieszamy go z e śmietaną i mąką. Ponownie przelewamy do mięsa i gotujemy jeszcze kilka minut aby sos delikatnie zgęstniał. Podajemy z kluseczkami lub ziemniakami

VioletoweKucharzenie
Zrazy zanurzone w sosie grzybowym 152

Zrazy zanurzone w sosie grzybowym Mięso ze schabu w pysznym sosie grzybowym. Można podać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Sól ·        Pieprz ·        Musztarda ·        Kilka plasterków szynki

Kulinarna Chwila
Sałatka z kapusty włoskiej 180

delikatnie podsmażyć i dodać pokrojoną porę. Podsmażyć przez chwilę. Dodać do kapusty. Wymieszać. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę, dodać do kapusty. Wymieszać i przyprawić. Polecam jako dodatek do ziemniaków

Gotuję Testuję
Botwinka 187

kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Liście botwinki kroimy na 1 cm wielkości, dodajemy do zupy, koperek drobno siekamy. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Podajemy ze smażonymi ziemniakami, chociaż ja wolę samą taką zupę, bez niczego.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true

Delusional Trine
Pierogi z serem 253

Pierogi z serem to smak naszego dzieciństwa. Można je podawać z dowolnymi dodatkami – owocami, serkiem waniliowym, śmietaną i cukrem. To danie z pewnością zasmakuje niejednemu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka jarzynowa z porem i gruszką 126

parę pomysłów na sałatki jarzynowe, pewnie gdzieś w okolicach Bożego Narodzenia coś wpadnie nowego na bloga.  Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 2 gruszki 1 biała część małego pora 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego mały kubek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól

Kardamonovy
Drobiowe kotleciki Szu Szu 241

marynaty, odsączyłam nadmiar marynaty i usmażyłam. Smażyłam moje kotleciki Szu Szu na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem na złoty i delikatnie brązowy kolor.  Podawałam z ziemniakami i sałatką. Notatki: * miałam śmietanę 18% * przyprawy dodawać wedle własnego smaku, można mniej lub więcej, tak samo z czosnkiem * świetna przekąska na imprezy * podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją