gatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko na drugie śniadanie do pracy czy szkoły i będzie smakować równie dobrze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka Pichcijest całe mnóstwo: jedni twierdzą, że zakochał się w pierogach podczas misji w Kijowie, przywiózł je do Polski i stąd mamy pierogi ruskie. Pytanie jak to możliwe, skoro ziemniaki trafiły do nas kilka wieków późnej – chyba, że cud:) Inni mówią, że karmił pierogami Krakowian podczas tatarskiego najazdu. Inni jeszcze coś innego. We wsi Będziemyśl do dziś dnia przechowywana jest miska
Niedzielny kucharzBarszcz czerwony to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Mój przepis na barszczyk czerwony jest bardzo stary i sprawdzony. Zazwyczaj gotuję dla mojej rodziny barszcz czerwony z ziemniakami. Zapraszam! - najlepszy przepis na barszcz - gotowany na bulionie z kury rosołowej - w przepisie kilka wersji podania barszczu
AniaGotuje.plkaczki przygotuj pyszny sos malinowy, lub jeśli wolisz podaj ją z żurawiną, też będzie idealna. Jestem fanką podania tej kaczki na talerzu z sałatką, a dodatek w postaci ziemniaków, kaszy czy pieczywa podaj na stół. Dzięki sałatce kaczka będzie wyglądała jeszcze lepiej Polecam Wam także inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół
nietylkopasta.plSałatka śledziowa sprawdza się na każdych przyjęciach, bardzo smaczna i każdemu smakuje. Polecam ją na święta i nie tylko. Najlepiej smakuje schłodzona. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 500 g śledzi solonych ( wymoczonych , lub z zalewy olejowej ) 4 ogórki konserwowe 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszka groszku konserwowego 1 czerwona cebula 1 łyżka musztardy
Kulinarne Fantazje Mariolikoniecznym ta może z powodzeniem konkurować z ich ukochanym kremem pomidorowym po toskańsku . Polecam, prosta , pyszna , aromatyczna tania i mega smaczna. Składniki : 4-5 dużych marchewek 1 cebula 2 ziemniaki średniej wielkości 100 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka, przyprawy „pięć smaków” 1/2 łyżeczki , płaskiej , cynamonu 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, płaska
Ogrodnik w podróżyprzepisem na mięso w sosie pieczeniowym przygotowanym naturalnym sposobem na bazie pozostałości po pieczeniu mięsa (tłuszcz, resztki przypraw i sok). Do Mięsa w sosie pieczeniowym idealnie pasuje wiele dodatków: ziemniaki, kasze, wszelakie kluski, w tym kluski śląskie, kopytka oraz makarony. Smak takiego mięsa w sosie pieczeniowym jest nie do podrobienia przez zamienniki typu kostki mięsne, bulionetki, sosy z torebki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotować 10 minut od ich wypłynięcia na powierzchnie wody, na małym ogniu (woda powinna się bardzo delikatnie gotować). Ugotowane pulpet wyjmować na durszlak do odsączenia. Pulpety podawać z sosem, ziemniakami, ryżem, kaszą lub sałatką. Ja podałam pulpety z marchewką z groszkiem. Poniżej przepis na marchewkę z groszkiem . Marchewka z groszkiem : marchew obrać, pokroić w małą kostkę. Włożyć do garnka
mecookszawsze robię większą ilość by oprócz wigilii wystarczyło tez na święta. Rewelacyjnie sprawdza się jako przystawka na zimno (ja wolę na ciepło), ale równie dobrze jako obiad w towarzystwie ziemniaków. Czasem lubię dodać do warzyw dynię , wnosi pyszny, maślany smak. RYBA PO GRECKU PRZEPIS TRADYCYJNY Składniki ryba po grecku przepis tradycyjny: 1 kg filetów białej, morskiej ryby np. morszczuka, mintaja
Dorota Smakujeogniu 60-75 minut do czasu rozgotowania się cebuli. Jeżeli bulion zbytnioodparuje, to oczywiście podlewamy trochę wodą. -- -- -- -- -- -- Następnie zagęszczamy (lub nie) i chwilę jeszcze gotujemy, serwujemy zazwyczaj z ziemniakami. -- Smacznego
chleba naszegozrobić wszystko. Pierogi, zapiekanki, ceviche burgera i chłodnik. Możemy mieć śledzia po tajsku, z masłem orzechowym i z banana curry. Dobrze wygląda śledź z orzechami włoskimi, ze śliwkami i ziemniakami, piernikowy, żur ze śledziem z Compendium Ferculorum. A na deser? Będzie śledź z czekoladą, fiołkowy, z truskawkami, jagodami i lody ze śledziem. Polecam też moje ulubione przepisy na śledzia . Ambasada
Ugotowane pozamiatanesumie jajko potem bułka i ponownie jajko i bułka). Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący układać rybę . Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać z ziemniakami, groszkiem, sałatą czy frytkami. Kostka rybna cordon bleu Smacznego! Warto wiedzieć robiąc rybne cordon bleu. Kostka rybna cordon bleu Panierka powinna być dość “szczelna
mecookspiekarnika. Pieczemy około 3 godzin, skórka musi zrobić się ciemna i porządnie przypieczona. Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami, najlepiej z zasmażaną kiszoną kapustą i pure z ziemniaków i pasternaka .. pycha Smacznego! Zdjęcie przedstawia golonki po wyjęciu z woreczka . Artykuł Golonka ” BIG BOY” pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyBoeuf Strogonow to pyszny i aromatyczny gulasz z mięsa wołowego. Można podawać na różne sposoby np. z kluseczkami, kaszą czy ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem. Będzie też smaczną propozycją na różnego rodzaju uroczystościach. 600 gramów najlepiej polędwicy wołowej 300 gramów pieczarek 2 średnie cebule 3/4 ogórków kiszonych sól pieprz 4/5 kulek ziela angielskiego 2/3 liście laurowe
Andzia Pichci