ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1511/2562)

Schabowe po kowalsku 122

stołach. Podobnie jest i u mnie. Schabowe to zarówno bardzo smaczne, jak i proste i szybkie do zrobienia jedzenie, którym można najeść się do syta. Można go podać do ziemniaków czy pieczywa, lub np. do sałatki jarzynowej. Jednak czasem każde, nawet najlepsze jedzenie potrafi się przejeść, więc gdyby ktoś szukał odmiany, to mogę zaproponować schabowe w nieco innym wydaniu

Waniliowe Improwizacje
Siekane kotleciki drobiowe 124

nadając im kształt płaskich kotlecików. Kotleciki smażyłam kilka minut z obu stron, aż nabrały ładnego złocistego koloru. Usmażone naleśniki wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z ziemniakami, frytkami czy ryżem oraz ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z przepisem na inne kotleciki drobiowe - tzw. kotleciki szuszu. Przepis na nie znajdziecie na moim blogu

Waniliowe Improwizacje
Azerbejdżan - Pieczona pigwa 244

jako owoc jest trochę niedoceniana. Sam kiedyś kupiłem pigwę, wrzuciłem surową do herbaty i czekałem na efekty, których nie było, bo surowa pigwa smakuje mniej więcej tak jak surowy ziemniak. Nabiera smaku w trakcie obróbki termicznej i taplając się w cukrze. Nasz przepis na pigwę to w zasadzie sposób na pigwową murabbę dla leniwych lub po prostu smaczny owocowy deser

Roślinożerni urlopowicze
Francja - Kasztany po burgundzku (Marrons bourguignon) 162

czerwonego wina - szklanka bulionu - kilka gałązek tymianku, kilka liści laurowych - 250 g pieczarek - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - opakowanie (100 g) kasztanów jadalnych - sól, pieprz - purée ziemniaczane, gotowane ziemniaki lub bagietka (do podania) Przygotowanie: 1) Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. 2) Marchewkę kroimy w plasterki

Roślinożerni urlopowicze
Majowy chill... czyli przepis na królika duszonego z grzybami 133

dodaj łyżkę ciepłego sosu z garnka. Dodaj zagęszczającą miksturę, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos. Następnie włóż mięso do sosu i duś jeszcze ok 10 minut. Mojego królika podawałam z ziemniakami z koprem i sałatką. Mięso jest mięciutkie, a sos aromatyczny. Cały posiłek dodaje energii i poprawia dzień :) Przesyłam Wam dużo słońca! Do zobaczenia

Gary Bez dna
Pieczona dynia ze szpinakiem i konfiturą cebulową 108

jednak musimy zachować umiar. Nie polecam obierania warzyw dzień wcześniej. Surowiec traci wodę i więdnie lub nieapetycznie wysycha. Jeśli natomiast przechowujemy go w wodzie - a tak często krzywdzi się ziemniaki - to wypłukujemy cały smak i wiele wartościowych składników. Obieranie wcześniej rozumiem raczej jako: Wszystko sobie przygotuj - później tylko gotuj! Kolejne kroki znajdziesz w opisie przygotowania - niżej. Ten opis jest wersją

Gary Bez dna
Sezon na... listopad 113

dyni z pomidorami z pieca Pieczona dynia ze szpinakiem i konfiturą cebulową Dynia gra też skrzypce w przepisie na krem z pieczonych warzyw  Sezon na bulwy i korzenie! Ziemniaki, buraki, seler, marchew, pietruszka - to warzywa z wielkim potencjałem! Można je stosować jako dodatek do dań lub bazę do wielu potraw, które z pewnością mogą stać się ulubionymi :) Iście jesiennego

Gary Bez dna
Zupa krem z pasternaku i gruszek 114

Spróbuję - to się dowiem :) Tak też zapraszam na moje odkrywanie tego cudnego warzywa! :) Pasternak?! Co to takiego?! Pasternak to warzywo korzeniowe, które kiedyś było w Polsce gatunkiem rodzimym. Zanim ziemniaki weszły na dobre w nasze jadłospisy - poprzednim "królem" był właśnie pasternak. Mam nadzieję, że aktualne trendy kulinarne przywiodą nam powrót tej wspaniałości na nasze stoły... Ma bowiem wielki potencjał, który

Gary Bez dna
Błonnikowe ABC - działanie, źródła, wskazówki 113

jedzeniu, pamiętaj o pierwszej i ostatniej, naczelnej zasadzie: Błonnik występuje wyłącznie w pokarmach roślinnych! Najbogatsze w błonnik są: kapusta włoska oraz biała, chleb razowy, fasola, groch, brukselka, marchew, buraki, ziemniaki oraz rodzynki. Tam jest go rzeczywiście najwięcej, ale we wszelkich warzywach, owocach, zbożach, nasionach, orzechach - możesz być przekonany o jego obecności! Jeżeli po poznaniu zbawiennego działania błonnika i różnorodności jego

Gary Bez dna
[FOTO-POST] Wycieczka do lasu 103

oczywiście były grzyby! Przede wszystkim podgrzybki. Do tego odrobinę kurek, maślaków i honorowy prawdziwek. :) Więcej do szczęścia nie trzeba! :) Z leśnych grzybów kolega Piotr ugotował pyszny sos do ziemniaków :) Jeśli lubicie kluchy - polecam przepis na makaron z sosem grzybowym . Życzę wszystkim dobrego sezonu!  A wy jak przygotowujecie grzyby

Gary Bez dna
Gulasz wołowy z pieczoną papryką 123

zagotować, wyłączyć kuchenkę, poczekać ok. 40 minut i taaadaaam - gotowe! :) Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieknie plasterki.  Gotowy gulasz można podawać z ziemniakami lub kaszą. Samodzielnie też porządnie syci! Smacznego

Gary Bez dna
Dieta bezglutenowa - zdrowa dla każdego? 162

teff, czyli miłkę abisyjską, choć ich musielibyśmy raczej szukać w sklepach ze zdrową żywnością. Dodatkowo naturalnie bezglutenowe są także: świeże warzywa i owoce, rośliny bulwiaste (bataty, maniok, topinambur, ziemniaki), rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, kasztany jadalne, jaja, mięso i ryby nieprzetworzone, tłuszcze, miód, syropy cukrowe (np. z agawy), alkohole niebarwione, ocet jabłkowy, spirytusowy oraz winny. Czytanie etykiet Na diecie bezglutenowej

Z notatnika dietetyka
Buraczany kotlet mielony 125

przykryciem na małym ogniu. Kotlet mięsno-warzywny pomoże przemycić więcej warzyw w posiłku, warto więc od czasu do czasu przygotować go na rodzinny obiad. Kotlety możesz podać np. z ziemniakami i surówką z marchewki

Z notatnika dietetyka
Mięso w codziennej diecie - jakie wybrać? 171

podstawowych źródeł białka. Jadamy je w różnych postaciach - jako wędliny, szynki, kiełbasy, pasztety, w postaci dań gotowanych, duszonych, smażonych, grillowanych, a nawet surowe. Możemy łączyć je niemal ze wszystkim: ziemniakami, kaszami, ryżami, makaronami, pieczywem, a także warzywami i owocami. Sposobów na przygotowanie mięsa jest tak wiele, że każdy znajdzie taki, który będzie odpowiadał jego upodobaniom. Trochę historii Mięso było obecne

Z notatnika dietetyka
Jeśli nie mięso, to co? 151

mięsa. Najczęściej wysuszona masa grzybowa łączona jest z białkiem jaja w celu związania i nadania tekstury. W wersjach wegańskich wykorzystywane jest białko uzyskane z ziemniaków. Podobnie jak Robi, Quorn sprzedawany jest w postaci gotowych produktów, jak i półproduktów. Rośliny strączkowe Zaliczamy do nich m.in. bób, ciecierzycę, fasolę, groch, soczewicę, soję. Powinny stanowić podstawowy

Z notatnika dietetyka