ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1532/2562)

Zupa krem z maślaków 140

każdy lubi inaczej. Smak maślaków jest wspaniały, dlatego też postanowiłam jak inaczej można je podać. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojoną drobno marchew i por, listki laurowe, ziele angielskie, ziemniaki oskrobane i pokrojone w małe kawałki, grzyby pokrojone drobno. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony drobną kostkę boczek. Smażyć aż boczek się

Kuchnia Pokoleń
Gulasz z żołądków 168

żołądków drobiowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka słodkiej papryki duża cebula, sól i pieprz do smaku olej do smażenia opcjonalnie: makaron, kasza, ziemniaki Jak przygotować gulasz z żołądków drobiowych? Cebulę kroimy w piórka. Umyte i oczyszczone żołądki kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy i dodajemy pokrojoną w piórka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pojedynek kulinarny Tradycja i Nowoczesność w Olecku 133

miasta Olecko. Tematem były trzy potrawy regionalne: - Farszynki – potrawa przywieziona na Warmię i Mazury po II wojnie światowej przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko się zaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. - Plince

królestwo garów
Niedzielny obiad kurpiowski 172

chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy będzie też deser! Składniki: kilo ziemniaków umytych i obranych kilo marchewek umytych i obranych 3 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku

Ugotowane pozamiatane
Pałki kurze z super dodatkami, pychotka 147

mięsa. Przykryć i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 35-40 minut, Danie można podać z makaronem i polać sosem. Lub jak ja z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Sosem polać roladki. Danie super , polecam

Kuchnia Pokoleń
Październik 165

Owoce: figi, papaja, daktyle, winogrona, jabłka, gruszki, śliwki, pigwa. Warzywa: słodkie ziemniaki, buraki, cukinia, jarmuż, kalafior, dynia, por, chrzan, cykoria, rukola, młoda kapusta, sałata lodowa, cebula, endywia, brukselka, roszponka, kukurydza. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Coś bym zjadła
Karkówka po bawarsku i recenzja brytfanny Marburg 229

lodówki aby smaki się przegryzły. Po tym czasie wkładamy naczynie do zimnego piekarnika i pieczemy mięso przez 1,5 -2 godziny w 180*c. Aż będzie miękkie. Podajemy z ziemniakami . Smacznego

Wanilia i Kardamon
Leczo z patisonem i klopsikami 164

zdjęciem rondla z ognia dodaj posiekaną natkę pietruszki.   Z czym jeść? Zależy, co kto lubi – zwykle do leczo podaje się z pieczywem, ale można też do gotowanych ziemniaków lub ryżu.   Jeśli w czasie lepienia kulek mięso klei Ci się do dłoni, namocz je w zimnej wodzie. Od wilgotnych dłoni, mięso łatwiej będzie odstawać

Kulinarny S.O.S.
Leczo z patisonem i klopsikami 164

zdjęciem rondla z ognia dodaj posiekaną natkę pietruszki.   Z czym jeść? Zależy, co kto lubi – zwykle do leczo podaje się z pieczywem, ale można też do gotowanych ziemniaków lub ryżu.   Jeśli w czasie lepienia kulek mięso klei Ci się do dłoni, namocz je w zimnej wodzie. Od wilgotnych dłoni, mięso łatwiej będzie odstawać

Kulinarne S.O.S.
Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami 148

kapary i lekko rozgniecione zielone oliwki. Sos jeszcze chwilę gotować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.  Pulpeciki w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami podawać z ziemniakami, ryżem lub kopytkami, lub innym ulubionym dodatkiem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Dyniowe placuszki z twarogiem 149

mielonego cynamonu szczypta soli Z dyni usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem lub melakserem lub ścieramy na tarce o małych oczkach, najlepiej na tarce do ziemniaków, na miazgę. Można także wykorzystać puree z dyni (dynię upiec w kawałkach, wybrać miąższ lub pokroić na mniejsze części i uprażyć w garnku) używając do masy tylko jedno jajko

Kucharzyca
Krem z borowików 142

lesie dużo prawdziwków . Kochani mam dla Was coś wyjątkowego pyszny krem z borowików. Lubicie chodzić na grzyby? Krem z borowików · 1 l bulionu drobiowego · 500 g prawdziwków krojonych · 4 ziemniaki · Ziele angielskie · Liście laurowe ·