ziemniaki w mundurkach - 1232 przepisów (strona:3/83)

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem 111

SKŁADNIKI: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 jajek 6-7 plasterków boczku 4-5 ogórków konserwowych sos: 2 łyżki majonezu odrobina oliwy z oliwek sok z połowy cytryny (niewielkiej) łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę – wrzucamy do salaterki. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na ziemniakach.  Jajka gotujemy na pół

Gotowanie jest łatwe
Sałatka ziemniaczana z majonezem 131

marchew, pietruszka z groszkiem, ogórkiem kiszonym i ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Taka wersja idealnie nadaje się jako dodatek do mięsnego dania jak choćby klasyczny schabowy. Całość wzbogaciłam chrupiacą kukurydzą i powstała naprawdę przepyszna sałatka z ziemniakami. Sałatka ziemniaczana z majonezem / 1 porcja Składniki: 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach  1 ugotowana marchewka  1 ugotowana pietruszka  50 g kiełbasy

Moja smaczna kuchnia
Gnocchi w sosie limonkowo-rozmarynowym 95

wymagają jedynie dwóch prostych składników, które większość z Was ma pewnie pod ręką. Najbardziej czasochłonne w przepisie jest ugotowanie ziemniaków, ale żeby było jeszcze prościej gotujemy je w mundurkach. Ponieważ ziemniaki, których użyłam miały jeszcze bardzo delikatne i cienkie łupinki, po ugotowaniu nawet ich nie obierałam tylko ugniotłam w całości. Do kluseczek wystarczy przygotować sos o ciekawym, wyrazistym smaku(...)LIMONKOWO-ROZMARYNOWYM Czas przygotowania 15 minut (+ czas ugotowania ziemniaków) Składniki na dużą porcję 4 małe ziemniaki z cienką delikatną skórką  3-4 łyżki mąki gryczanej Kilka listków rozmarynu Sok z połowy limonki Mały ząbek czosnku 3-4 łyżki serka naturalnego typu bieluch Pieprz, sól Gnocchi Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach Ugotowane ziemniaki odcedzić i pozostawić jeszcze kilka sekund

HealthyCreations
Szaszłyki z kurczaka z kukurydzą z rusztu do ziemniaka w mundurku 171

minimum 1/2 godziny a najlepiej na całą noc do zamarynowania. Na ok. 1 godziny przed podaniem do stołu wstawić ziemniaki do ugotowania. Jeśli kupicie gotowe czyli już ugotowane ziemniaki w mundurkach, wystarczy je przez chwilę tylko podgrzać w mikrofalówce w/g wskazań na opakowaniu. Kukurydzę również wstawić do ugotowania na ok. godzinę przed podaniem do stołu. Jeśli masz i gotową kukurydzę(...)podać już okrojoną. Liście kapusty chińskiej są tak delikatne,że można jeść je na surowo i jedyne co robię to smaruje je masłem, którym poleję później kukurydzę. Ziemniaka w mundurku rozciąć i polać gęstym zimnym sosem jogurtowym lub śmietanowym o smaku czosnkowym lub chili. Można bez wyrzutów sięgnąć po jakiś biały gotowy sos z butli :) Okrojoną kukurydzę i liście kapusty

Sztuka gotowania w/g Samiry
Smaki z dzieciństwa - ziemniaki w mundurkach ze śledziem 180

zajadałam się jako dziecko.  Bo inne wspomnienia są ulotne, a w tym przypadku, nabijając ziemniaka utytłanego masłem na widelec, z każdym kęsem łatwo przypomnieć sobie beztroskie lata... Ziemniaki w mundurkach to właśnie taka potrawa, jeśli same ziemniaki można tak nazwać :) Nieraz łapało się w rękę samego ziemniaka, gorącego, że aż parzył w palce, ale przerzucało się go z ręki(...)ręki i jadło.... Trochę soli i masełka... Aż rozmarzyłam się :D Ale dziś inaczej zrobiłam ziemniaki w mundurkach.  Choć płytę gazową już mam, to uparowałam bulwy. Pół godzinki w parowarze i gotowe ziemniaki! A smakują tak samo, jak i gotowane. A może i takie bardziej mi odpowiadały. Ziemniaki oczywiście zanim włożymy do garnka czy parowaru, myjemy. Kto ma rękawicę

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Recyklingowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami - poświąteczna 129

ilości dań na wigilijnym stole. Zawsze coś zostanie, a przecież szkoda żeby się cokolwiek zmarnowało. Śmiało możemy wykorzystać składniki, które nam zostały. Tak na przykład ziemniaki lub grzyby. Zamiast gotować ziemniaki w mundurkach, możemy zastąpić je ziemniakami które zostały z dnia poprzedniego. Jeżeli został nam farsz grzybowy to śmiało zastąpmy nim suszone grzyby wymienione w składnikach poniżej. Wystarczy trochę kreatywności(...)łyżka startego chrzanu (może być ze słoiczka) 5 jajek 11/2 kg ziemniaków 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku tłuszcz do formy Wykonanie: Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować do miękkości, po czym odsączyć i zmielić razem z cebulą. Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, obrać i pokroić w grube plastry. Jajka ugotować na twardo

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak pieczony na piwie z warzywami 177

cytryny, szczyptą soli i szczyptą czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowaną marynatą natarłem z zewnątrz kurczaka. Otworzoną puszkę piwa włożyłem do wnętrza kurczaka - niejako sadzając go na niej. Ziemniaki gotowałem w mundurkach w osolonej wodzie przez 10 minut. Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż w ćwiartki. Cebule pokroiłem w grube piórka. Kurczaka posadzonego na puszce piwa umieściłem na środku blachy

Wyprawy kulinarne
Pyry z gzikiem – tradycyjna potrawa postna kuchni wielkopolskiej 148

Pyry z gzikiem to genialna w swojej prostocie potrawa. Jeżeli przestrzegacie postu w piątek, to danie jest w takim razie dla Was. Składa się oczywiście z ziemniaków (pyrów) gotowanych w mundurkach oraz odpowiednio doprawionego twarogu (gziku). Gzik można przygotować na wiele sposobów jednak najważniejszy jest twaróg – musi być najlepszej jakości, najlepiej tłusty. Koniecznie dodajemy do niego śmietanę oraz sparzoną drobno(...)razie sama technika jedzenia pyrów z gzikiem jest bardzo istotna. Ziemniaku są w łupinkach – dlatego trzeba je samemu obrać a następnie na widelec nakładamy trochę gziku, kawałek pyrki, lekko solimy i smarujemy masełkiem. Niby takie nic a jest to jednak moja ulubiona potrawa. Składniki (4 porcje) ziemniaki w mundurkach (1 duży ziemniak na osobę) twaróg tłusty (400g) duża cebula śmietana

wysmienity
Langosz węgierski przysmak 231

dalszej pracy ,bo langosz  upieczony ,usmażony wg mojego przepisu nie ocieka tłuszczem, jest chrupiący , pulchny i naprawdę smaczny. Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Ser żółty Śmietana kwaśna Szczypta cukru sól Czosnek Olej Wykonanie. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy(...)też „na bogato” tak jak pizzę.  Langosze możemy podawać z widelcem i nożem .   Langosz nadziany kapustą.   Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Szczypta cukru sól Olej Nadzienie. 80dag kapusty-główka 4-5 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru Sól ,pieprz Olej do smażenia. Wykonanie. Kapustę poszatkować drobno . Cukier lekko skarmelizować ,wlać olej ,dodać

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka śledziowa 172

szybka jak mój wpis na bloga :) jeśli lubicie śledzie to nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić tę sałatkę i się nią zajadać. W połączeniu z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Idealna także jako dodatek na świąteczny stół. A święta tuż tuż... Składniki: 4 filety śledziowe np. matiasy 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 jajka majonez(...)Sposób przyrządzenia: Śledzie moczymy w zimnej wodzie, około 3 razy zmieniamy wodę na nową, by pozbyć się nadmiaru soli. Potem kroimy w kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy, a potem gotujemy w małej łyżeczce soli, w całości, w mundurkach. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W następnej kolejności kroimy ogórki kiszone, cebulę oraz jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki

upichcic
Obiad, który robi się sam. 3216

się regulować temperatury i piecze się chyba dłużej - u mnie ok. półtorej godziny. Ziemniaki -  nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni

Z butelką mleczka w tle
Ziemniaczki Zdzisia 185

Dziękujemy za pomysł. Danie faktycznie jest smakowite. W dobrze osolonej wodzie gotujemy 12-15 ziemniaków "w mundurkach". W innym garnku, też w osolonej wodzie gotujemy 10 dkg ( jedna torebka) kaszy jęczmiennej. Kroimy w kostkę 25 dkg boczku i jedną średnią cebulę.    Z wystudzonych ziemniaków ścinamy wierzchołki.    Środki ziemniaków wydrążamy (podpowiadamy: z pozostałych z wydrążenia ziemniaków można(...)zrobić sałatkę ziemniaczaną).    Rozbieramy ziemniaki z "mundurków" .    Boczek i cebulkę lekko podsmażamy na patelni i łączymy z kaszą. Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc pieprz i sól.    Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały. Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami.    Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem

Maminek kulinarny
Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne 129

Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz  Bleu d'Auvergne Z serii Cykoria wpadłam na pomysł zrobienia takiej oto zapiekanki. Ponieważ byłam w posiadaniu młodej cykorii o niewielkiej wadze dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach aromatyzując danie wspaniałymi serami francuskimi, miodem oraz prażonymi orzechami. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest(...)liści, przeciąć na pól, wyciąć twarde u dołu końcówki (niestrawne), opłukać, osuszyć, a następnie każdą połówkę obsmażyć na maśle z obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać

Wino Francja Kuchnia
Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne 131

Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz  Bleu d'Auvergne Z serii Cykoria wpadłam na pomysł zrobienia takiej oto zapiekanki. Ponieważ byłam w posiadaniu młodej cykorii o niewielkiej wadze dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach aromatyzując danie wspaniałymi serami francuskimi, miodem oraz prażonymi orzechami. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest(...)liści, przeciąć na pól, wyciąć twarde u dołu końcówki (niestrawne), opłukać, osuszyć, a następnie każdą połówkę obsmażyć na maśle z obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać

Wino Francja Kuchnia