SKŁADNIKI: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 jajek 6-7 plasterków boczku 4-5 ogórków konserwowych sos: 2 łyżki majonezu odrobina oliwy z oliwek sok z połowy cytryny (niewielkiej) łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę – wrzucamy do salaterki. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na ziemniakach. Jajka gotujemy na pół
Gotowanie jest łatwemarchew, pietruszka z groszkiem, ogórkiem kiszonym i ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Taka wersja idealnie nadaje się jako dodatek do mięsnego dania jak choćby klasyczny schabowy. Całość wzbogaciłam chrupiacą kukurydzą i powstała naprawdę przepyszna sałatka z ziemniakami. Sałatka ziemniaczana z majonezem / 1 porcja Składniki: 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 ugotowana marchewka 1 ugotowana pietruszka 50 g kiełbasy
Moja smaczna kuchniawymagają jedynie dwóch prostych składników, które większość z Was ma pewnie pod ręką. Najbardziej czasochłonne w przepisie jest ugotowanie ziemniaków, ale żeby było jeszcze prościej gotujemy je w mundurkach. Ponieważ ziemniaki, których użyłam miały jeszcze bardzo delikatne i cienkie łupinki, po ugotowaniu nawet ich nie obierałam tylko ugniotłam w całości. Do kluseczek wystarczy przygotować sos o ciekawym, wyrazistym smaku(...)LIMONKOWO-ROZMARYNOWYM Czas przygotowania 15 minut (+ czas ugotowania ziemniaków) Składniki na dużą porcję 4 małe ziemniaki z cienką delikatną skórką 3-4 łyżki mąki gryczanej Kilka listków rozmarynu Sok z połowy limonki Mały ząbek czosnku 3-4 łyżki serka naturalnego typu bieluch Pieprz, sól Gnocchi Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach Ugotowane ziemniaki odcedzić i pozostawić jeszcze kilka sekund
HealthyCreationsminimum 1/2 godziny a najlepiej na całą noc do zamarynowania. Na ok. 1 godziny przed podaniem do stołu wstawić ziemniaki do ugotowania. Jeśli kupicie gotowe czyli już ugotowane ziemniaki w mundurkach, wystarczy je przez chwilę tylko podgrzać w mikrofalówce w/g wskazań na opakowaniu. Kukurydzę również wstawić do ugotowania na ok. godzinę przed podaniem do stołu. Jeśli masz i gotową kukurydzę(...)podać już okrojoną. Liście kapusty chińskiej są tak delikatne,że można jeść je na surowo i jedyne co robię to smaruje je masłem, którym poleję później kukurydzę. Ziemniaka w mundurku rozciąć i polać gęstym zimnym sosem jogurtowym lub śmietanowym o smaku czosnkowym lub chili. Można bez wyrzutów sięgnąć po jakiś biały gotowy sos z butli :) Okrojoną kukurydzę i liście kapusty
Sztuka gotowania w/g Samiryzajadałam się jako dziecko. Bo inne wspomnienia są ulotne, a w tym przypadku, nabijając ziemniaka utytłanego masłem na widelec, z każdym kęsem łatwo przypomnieć sobie beztroskie lata... Ziemniaki w mundurkach to właśnie taka potrawa, jeśli same ziemniaki można tak nazwać :) Nieraz łapało się w rękę samego ziemniaka, gorącego, że aż parzył w palce, ale przerzucało się go z ręki(...)ręki i jadło.... Trochę soli i masełka... Aż rozmarzyłam się :D Ale dziś inaczej zrobiłam ziemniaki w mundurkach. Choć płytę gazową już mam, to uparowałam bulwy. Pół godzinki w parowarze i gotowe ziemniaki! A smakują tak samo, jak i gotowane. A może i takie bardziej mi odpowiadały. Ziemniaki oczywiście zanim włożymy do garnka czy parowaru, myjemy. Kto ma rękawicę
dobra gospodyni dom wesołym czyniilości dań na wigilijnym stole. Zawsze coś zostanie, a przecież szkoda żeby się cokolwiek zmarnowało. Śmiało możemy wykorzystać składniki, które nam zostały. Tak na przykład ziemniaki lub grzyby. Zamiast gotować ziemniaki w mundurkach, możemy zastąpić je ziemniakami które zostały z dnia poprzedniego. Jeżeli został nam farsz grzybowy to śmiało zastąpmy nim suszone grzyby wymienione w składnikach poniżej. Wystarczy trochę kreatywności(...)łyżka startego chrzanu (może być ze słoiczka) 5 jajek 11/2 kg ziemniaków 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku tłuszcz do formy Wykonanie: Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować do miękkości, po czym odsączyć i zmielić razem z cebulą. Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, obrać i pokroić w grube plastry. Jajka ugotować na twardo
Tradycyjna Kuchniacytryny, szczyptą soli i szczyptą czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowaną marynatą natarłem z zewnątrz kurczaka. Otworzoną puszkę piwa włożyłem do wnętrza kurczaka - niejako sadzając go na niej. Ziemniaki gotowałem w mundurkach w osolonej wodzie przez 10 minut. Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż w ćwiartki. Cebule pokroiłem w grube piórka. Kurczaka posadzonego na puszce piwa umieściłem na środku blachy
Wyprawy kulinarnePyry z gzikiem to genialna w swojej prostocie potrawa. Jeżeli przestrzegacie postu w piątek, to danie jest w takim razie dla Was. Składa się oczywiście z ziemniaków (pyrów) gotowanych w mundurkach oraz odpowiednio doprawionego twarogu (gziku). Gzik można przygotować na wiele sposobów jednak najważniejszy jest twaróg – musi być najlepszej jakości, najlepiej tłusty. Koniecznie dodajemy do niego śmietanę oraz sparzoną drobno(...)razie sama technika jedzenia pyrów z gzikiem jest bardzo istotna. Ziemniaku są w łupinkach – dlatego trzeba je samemu obrać a następnie na widelec nakładamy trochę gziku, kawałek pyrki, lekko solimy i smarujemy masełkiem. Niby takie nic a jest to jednak moja ulubiona potrawa. Składniki (4 porcje) ziemniaki w mundurkach (1 duży ziemniak na osobę) twaróg tłusty (400g) duża cebula śmietana
wysmienitydalszej pracy ,bo langosz upieczony ,usmażony wg mojego przepisu nie ocieka tłuszczem, jest chrupiący , pulchny i naprawdę smaczny. Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Ser żółty Śmietana kwaśna Szczypta cukru sól Czosnek Olej Wykonanie. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy(...)też „na bogato” tak jak pizzę. Langosze możemy podawać z widelcem i nożem . Langosz nadziany kapustą. Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Szczypta cukru sól Olej Nadzienie. 80dag kapusty-główka 4-5 łyżek oleju 3 łyżeczki cukru Sól ,pieprz Olej do smażenia. Wykonanie. Kapustę poszatkować drobno . Cukier lekko skarmelizować ,wlać olej ,dodać
Kulinarny karnet Christopheraszybka jak mój wpis na bloga :) jeśli lubicie śledzie to nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić tę sałatkę i się nią zajadać. W połączeniu z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami smakuje rewelacyjnie. Idealna także jako dodatek na świąteczny stół. A święta tuż tuż... Składniki: 4 filety śledziowe np. matiasy 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 jajka majonez(...)Sposób przyrządzenia: Śledzie moczymy w zimnej wodzie, około 3 razy zmieniamy wodę na nową, by pozbyć się nadmiaru soli. Potem kroimy w kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy, a potem gotujemy w małej łyżeczce soli, w całości, w mundurkach. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W następnej kolejności kroimy ogórki kiszone, cebulę oraz jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki
upichcicsię regulować temperatury i piecze się chyba dłużej - u mnie ok. półtorej godziny. Ziemniaki - nie są jeszcze stare, więc o tej porze roku polecam jedzone w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie, wrzucamy do zimnej wody ze świeżymi ziołami i czosnkiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Odcedzamy. Wrzucamy na blache i wkładamy do piekarnika. Ok 200 stopni
Z butelką mleczka w tleDziękujemy za pomysł. Danie faktycznie jest smakowite. W dobrze osolonej wodzie gotujemy 12-15 ziemniaków "w mundurkach". W innym garnku, też w osolonej wodzie gotujemy 10 dkg ( jedna torebka) kaszy jęczmiennej. Kroimy w kostkę 25 dkg boczku i jedną średnią cebulę. Z wystudzonych ziemniaków ścinamy wierzchołki. Środki ziemniaków wydrążamy (podpowiadamy: z pozostałych z wydrążenia ziemniaków można(...)zrobić sałatkę ziemniaczaną). Rozbieramy ziemniaki z "mundurków" . Boczek i cebulkę lekko podsmażamy na patelni i łączymy z kaszą. Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc pieprz i sól. Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały. Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami. Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem
Maminek kulinarnyCykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne Z serii Cykoria wpadłam na pomysł zrobienia takiej oto zapiekanki. Ponieważ byłam w posiadaniu młodej cykorii o niewielkiej wadze dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach aromatyzując danie wspaniałymi serami francuskimi, miodem oraz prażonymi orzechami. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest(...)liści, przeciąć na pól, wyciąć twarde u dołu końcówki (niestrawne), opłukać, osuszyć, a następnie każdą połówkę obsmażyć na maśle z obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać
Wino Francja KuchniaCykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne Z serii Cykoria wpadłam na pomysł zrobienia takiej oto zapiekanki. Ponieważ byłam w posiadaniu młodej cykorii o niewielkiej wadze dodałam ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach aromatyzując danie wspaniałymi serami francuskimi, miodem oraz prażonymi orzechami. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zapach jaki się unosi podczas pieczenia jest(...)liści, przeciąć na pól, wyciąć twarde u dołu końcówki (niestrawne), opłukać, osuszyć, a następnie każdą połówkę obsmażyć na maśle z obydwu stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ugotować ziemniaki w mundurkach, czas gotowania około 20 minut. Obrać je ze skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać
Wino Francja Kuchnia