ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:224/603)

Kotlet Schabowy 256

żone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.Gotowe kotlety schabowe podajemy z ziemniakami i dowolnymi dodatkami. Moje posty

Słodka Strona
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą 414

gotować we wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć solą i pieprzem.  W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso z cebula, kapustę i ziemniaki.  Wierzch polać wymieszanymi śmietanami oraz posypać startym serem. Piec około 35minut w temp. 200st.                              Smacznego

Z miłości do słodkości
Focaccia 241

Posypujemy solą morską.Wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 10-20 min. Czas jest uzależnione , od tego czy focaccia ma być bardziej przypieczona , czy też mniej.Ja piekłam 15 min. Gotowe :) Ja podałam z zupą z ziemniaków I por . Pyszotka . Polecam I życzę smacznego

Smaki Edyty
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 105

będąc w Zakopanem odcinam się od wszelakich barów mlecznych i trafiam właśnie w takie miejsca, które zachęcają swoją atmosferą, miejsca z góralską muzyką, miejsca z rozgrzanym ogniem, na którym piecze się baranina, miejsca pełne ciepła i nastroju, gdzie każdy czuje się jak wśród przyjaciół.        Oczywiście jak wielu turystów, tak wiele tzw. podróbek. W samym(...)tymi potrawami prawdziwie góralskimi takimi jak np. moskole... a przecież tradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami.        Właśnie z miłości

Kuchenne aromaty
Tarta ze szpinakiem 198

jajka       150g margaryny       300g mąki       szczypta soli       pół łyżeczki proszku do pieczenia    farsz:      450g szpinaku rozdrobnionego      150ml śmietanki 30%      2 jajka      szczypta gałki muszkatołowej(...)Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki

Amatorka kuchenna
Pieczone żeberka w marynacie z ketchupu i sosu sojowego 182

Soczyste, kruche żeberka - marynowane kilka godzin, pieczone przez 2 godziny w rękawie do pieczenia (to jest ich sekret) :) Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, 2 cebule, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego kluski śląskie: 1 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana (ilość podana w opisie), sól. Przygotowanie(...)chłodne miejsce. Po tym czasie przekładamy żeberka z marynatą do rękawa do pieczenia. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez pokrywki) i pieczemy 2 godziny- przez 15 minut w 200 stopniach, później w 180 stopniach. Kluski śląskie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.Układamy je w misce i nożem kroimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy

Aga w kuchni
Chrupiące łódeczki ziemniaczane. 293

podłużne, o zdrowej skórce  2 plastry surowego, wędzonego boczku niewielki kawałek sera cheddar oliwa sól i pieprz gęsta, kwaśna śmietana szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, natłuścić oliwą z solą i zawinąć (każdy osobno) w folię aluminiową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Zostawić

zadanie-gotowanie
Sałatka Saksońska – pyszna sałatka z pięciu składników 69

świetnie się ze sobą komponują. Takie właśnie najprostsze dania bywają najsmaczniejsze. Robi się ją bardzo szybko – wystarczy jedynie ugotować i wystudzić ziemniaki, a resztę składników można pokroić w międzyczasie. Taka sałatka świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju pieczonych czy smażonych mięs, a także bardzo dobrze sprawdzi się na grillu. Można ją oczywiście podawać również jako samodzielne danie, gdyż(...)sprawą ziemniaków jest dość sycąca. Taka sałatka najlepiej smakuje latem, kiedy do jej przygotowania można użyć młodych ziemniaków i ogórków małosolnych, ale również ze „starymi” ziemniakami i ogórkami konserwowymi jest smaczna. Sałatkę Saksońską można przygotować dzień albo dwa przed podaniem, przez ten czas raczej zyska niż straci na smaku. Można ją również przechowywać schłodzoną w lodówce przez

e-PrzepisyKulinarne
Arystokratyczna rozpusta – ziemniaki z kawiorem. 129

plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się do dekoracji.             Plastry bekonu wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania właściwej twardości bekonu. PS. Pamiętam czasy kiedy podawałem takie ziemniaki z kawiorem oraz

Kulinarny karnet Christophera
Langosze z dynią i sosem śmietanowym z kolendrą! 139

zaskoczy Was smakiem, kolorem i aromatem. Petarda! SKŁADNIKI: - 750ml oleju Wielkopolskiego do smażenia - 2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki puree z  dyni pieczonej - 1 paczka drożdży suszonych - 1/3 szklanki mleka - 250 g ugotowanych ziemniaków - sól - przyprawy korzenne: zmielony kardamon, cynamon i kolendra Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw

SMYKWKUCHNI
Domowy kebab z kurczaka 351

soli 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki ostra papryka (wedle uznania) 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego duży ziemniak 4 duże patyczki do szaszłyków pieprz połówka cebuli lub kawałek sznurka takiego do pieczenia mięsa 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Ja przekroiłam w poziomie na pół i potem jeszcze każdą(...)godz do lodówki.  3. Ziemniaka dobrze myjemy, obieramy i przekrawamy tak, żeby jedna połówka była grubsza. Płaską stroną kładziemy w naczyniu żaroodpornym. W ziemniaka wbijamy nasze patyczki (ostrzejsza strona ma być u góry, żeby łatwo było nam nabić mięso) tworząc "stelaż". Na patyczki nadziewamy kawałki mięsa. Dociskamy je do ziemniaka, tak aby nasza konstrukcja była zwarta i stabilna. Mięso

kruche babeczki
C - Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym 162

sosem majonezowo – kaparowym Składniki na kotlety: ·        500 dkg filetów ulubionej ryby   ·        1 kg ziemniaków ·        2 łyżki posiekanej natki pietruszki ·        2 łyżki soku z cytryny i szczypta startej skórki(...)sosu wymieszać w miseczce.Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec  20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami 405

pomidory sobie odkładamy, wykorzystamy je później. Całość dusimy przez ok. 15 minut i doprawiamy do smaku papryką, oregano i bazylią . Dno formy do pieczenia natłuszczamy oliwą i układamy warstwami (od dołu): pokrojone w plasterki ziemniaki mięso mielone z pomidorami pokrojone w plasterki ziemniaki mięso mielone pokrojone w plasterki ziemniaki pokrojone w plasterki 2 pozostałe pomidory Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!