ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:229/603)

Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 140

wszystko zależy od wyobraźni. Przygotowane szaszłyki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem. Sałatka ziemniaczana 750 g ziemniaków 400 g ogórków kiszonych 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól Ziemniaki(...)solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Część kulek można posypać sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy

My Chcemy Jeść
Sałatka jarzynowa z żółtym serem 258

się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu* mała śmietana 18%* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie(...)folią spożywczą. Ułożyć pieczarki, posypać koperkiem. Ułożyć marchewkę, trochę sosu z majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć tak by pieczarki były u góry.Sałatka idealnie pasuje do mięs pieczonych

Magiczne Życie Marty
Kwaśnica na żeberkach lub golonce- tradycyjna i najlepsza! 234

obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie dodać warzywa po ok. 20 minutach od czasu gotowania wywaru. W międzyczasie obrać ziemniaki i je ugotować. Cebulę obrać, pokroić na pół i przypiec na piecu, po czym dodać do gotującej się zupy - cebula taka podkreśli smak kwaśnicy. Jak już mięso zmięknie, dodać do garnka poszatkowaną kiszoną kapustę razem

Calzonella.com
PYRY Z GZIKIEM. 204

Dodatkowo mamy KULANKI - kluski "kulane" na stolnicy, z surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZEalbo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniejpodają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI.Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/.(...)PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska;/ dla 2-3 osób pół kilograma małych młodych ziemniaków kostka białego sera szklanka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%) pęczek szczypiorku duża cebula sól, pieprz, Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, odcedzam. Cebulę kroję w drobną kostkę, szczypiorek siekam, mieszam wszystko z serem, śmietaną. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ciepłymi ziemniakami, które każdy, według tradycji

W kuchni Karmel-itki
Zupa z soczewicy z kaczką pieczoną 112

Zupa z soczewicy z kaczką pieczoną to moja propozycja na niesamowicie smaczna i sycącą zupę. Na dużą porcję, którą możecie poporcjowac i zamrozić. Do ugotowania tej zupy użyłam kości i kawałków mięsa kaczki , która wcześniej piekłam i która mieliśmy na obiad. Właśnie takie pozostałości po pieczonym drobiu: kaczce, gęsi, kurczaku, indyku naprawdę mega nadają się na ugotowanie aromatycznego(...)Składniki zupa z soczewicy z kaczką: 400g soczewicy suchej kości i resztki mięsa, skóra z kaczki pieczonej (również sos z pieczenia) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 plaster selera korzeniowego 1 łodyga selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach sól olej lub tłuszcz

Dorota Smakuje
Schab pieczony w rękawie, aromatyczny i pyszny 209

rękawie, mięso jest aromatyczne i wszystkie przyprawy zostają w mięsie. Bardzo łatwo jest przygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas pieczenia wytworzy się sos. Który po ostygnięciu przekształci się w pyszną galaretę. Na ciepło do ziemniaków też będzie pyszne. Ja upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest bardziej aromatyczny Schab umyć osuszyć(...)mięsa 1 godzina pieczenia. Po upieczeniu zostawić do ostudzenia w foli. Dopiero jak będzie zimny, rozciąć folię, wyjąć mięso. Mięso odkroić od kości, pokroić na plastry i obłożyć powstałą galaretą. To jest cudne, mniam. Jeśli chcecie ten schab na obiad to po upieczeniu wyjąć schab z foli. Pokroić na kawałki i polać wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami, frytkami itp. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem 149

zdjęć uratowałam tylko kilka plasterków babki. Na ciepło, prosto z pieca i gdy jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu.  Składniki: 3kg ziemniaków 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg mięsa mielonego 300ml mleka 180g mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) 3 cebule szalotki 2 jajka 5 zmielonych ząbków czosnku(...)mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie dodajemy pokrojony w kawałki boczek i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej, nakładamy mięso mielone

Gotowanie i blogowanie
Pieczone frytki z warzyw 40

przygotowane frytki zachwycają bardziej niż te z samych ziemniaków:).  2 ziemniaki 1 batat 1 cukinia 2 marchewki  2 łyżki oleju sól, czosnek granulowany 1. Wszystkie warzywa kroimy na kształt frytek. Umieszczamy je w misce, mieszamy z olejem, solą i czosnkiem.  2. Warzywa wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez okolo 30 minut w temperaturze

Szefowa kuchni
PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE 70

francusku! Przepiórki duszone w winie z groszkiem i ziemniakami na maśle oh YAH! Przepiórki duszone to delikatny smak i frapujący aromat. Zdrowe mięso ukryte w niewielkich ptaszkach. Dziś moje przepiórki przygotowałam w wersji duszonej i podałam z przepysznymi ziemniakami na maśle z groszkiem. Ale już jestem rozochocona na wersję pieczoną na słodko z owocami. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE I/LUB(...)ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     PAD THAI Z KURCZAKIEM     FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI   PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE: – Pyszne i zdrowe delikatne mięso – Szybkie danie – Idealne na obiad i/lub kolację – Delikatny smak i frapujący aromat – Perfekcyjne z podsmażanymi ziemniakami ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT + MARYNOWANIE

globuskulinarny
#1 Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej, ziołowe frytki, puree i sos malinowy 132

paprykę. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w naszej mieszance i zawijamy w plaster szynki. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy oliwą i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.  Puree ziemniaczane: 0,5kg ziemniaków 100g masła 8-10 łyżek gorącego mleka (lub 2 łyżki śmietany 18%) sól Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy, przekrawamy na pół i gotujemy z dodatkiem soli(...)marchewki oliwa z oliwek bezglutenowe przyprawy sól, pieprz ziołowy, tymianek, ostra papryka Marchewki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w słupki. Przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w 200 stopniach (lub w temperaturze pieczenia kurczaka, ok 40 minut). Sos malinowy sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru 150g

Taste of imagination
Ryba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami 198

Ryba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami to propozycja na obiad – lubię ryby, ale jeść ciągle w takiej samie formie pieczone, w panierce czy z grilla – chciałam odmiany. Niestety w książkach mamy nie znalazłam niczego co wzbudziło by moje zainteresowanie, więc poszperałam w „nowoczesnych” książkach kucharskich. Pomysł by zapiec rybę ze słodkimi ziemniakami... Więcej

Magiczny Garnek
Rondel burgundzki 138

parówek, następnie ponownie ziemniaki również posypane ziołami i przyprawami, na nich plasterki kiełbasy i ponownie warstwę ziemniaków. Na każdej wartswie ziemniaków można ułożyć kilka cienkich płatków masła. Całość zalać śmiataną wymieszaną z jajkiem, posypać ziołami i przyprawami. Pod koniec pieczenia  wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do godziny, lub do czasu

Codzienne Gotowanie
Frytki z piekarnika 374

jeszcze lepszym towarzystwie) to świetny sposób na przyjemnie spędzony wieczór!  Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 łyżki oleju sól Ziemniaki obrać i pokroić w kształt frytek. Ważne żeby były podobnej grubości, wtedy będą się równo piekły, warto też przemieszać je w trakcie pieczenia. Obtoczyć wszystkie frytki równomiernie w oleju, najwygodniej w misce lub bezpośrednio na blaszcze. Piec w temperaturze

Tani Weganizm
Pieróg z wędzonym łososiem 102

kostkę, usuwając ewentualne ości. Z ciasta wyciąć dwa koła- jedno większe, a drugie mniejsze niż forma do pieczenia. Formę zwilżyć wodą i wyłożyć nią duży krążek ciasta w taki sposób, żeby nieco wystawało poza ścianki formy. Na spodzie ułożyć ziemniaki a na wierzchu cebulę wymieszaną z łososiem. Krawędzie ciasta zawinąć na nadzienie. Posmarować powstałe na wierzchu „koło

Pieguskowa Kuchnia
Pierś z kaczki z jałowcem i tymiankiem 203

idealna jest niestety długi. Czymś co mi się podoba to to że kaczka ma bardzo tłustą skórę, która wytapiając się automatycznie podlewa mięso przy pieczeniu. Na jego bazie może spokojnie powstać sos czy polewka do ziemniaków. Pamiętajcie o kupnie mięsa z wiadomego pochodzenia i o tym by odwiedzać Kuchnię Prozdrowotną codziennie! :) Dla 2 osób Czas przygotowania 1godzina 40minut + marynowanie(...)pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy przykryte do lodówki najlepiej na noc. 2/ Nastawiamy piekarnik na 185 stopni, wkładamy kaczkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym (zamkniętym) i pieczemy 80 minut obracając ją w połowie czasu.  3// Odkrywamy naczynie żaroodporne i z termoobiegiem skórą do góry pieczemy 10 minut 4/ Podajemy na jarmużu z plastrem pomelo. Smacznego

Kuchnia PROzdrowotna