ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:221/603)

Najlepsze klopsy na świecie 181

pomidorowym, grzybowym czy koperkowym. W każdym będą smakować obłędnie.   U nas klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod pieczonej łopatki. Całość podana z zasmażanymi buraczkami i młodymi ziemniakami, z masłem i koperkiem. Bardzo pysznie, bardzo klasycznie. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na klopsy? SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko

Karo in the Kitchen
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 223

największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim

W kuchni Katie
Walentynkowe pieczone ziemniaczki 153

sól Z ziemniaków powykrawać serduszka, następnie ugotować w osolonej wodzie 3 min. W międzyczasie przygotować marynatę połączyć olej z solą, kminkiem i słodką papryką. Odcedzić ziemniaki i wymieszać z marynatą. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około

Moja Galeria Smaku
Soczyste kawałki kurczaka 350

kurczaka i zawinąć w folię. Piec w temperaturze 180*C przez ok 40 minut. Po upieczeniu, rozwinąć folię i odlać wodę. Ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą :) Pycha :) Ziemniaczki posypałam przyprawą do ziemniaków Prymat oraz doprawiłam solą i pieprzem. Po upieczeniu posypałam je świeżym koperkiem

The Sweet Damsel
Gołąbki z koperkiem w sosie pomidorowym 196

spaliły. Zalej wszystko połową szklanką wody. Piecz przez 1 godzinę w 180­°C. Po tym czasie, zalej je sosem pomidorowym, przygotowanym w/g tego przepisu . Piecz jeszcze około 30 minut. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego. CMOK

Pasje Jolki
Łosoś w orzeźwiającym sosie 179

podsmażonego łososia i wstawiam do nagrzanego piekarnika, włączam funkcję "grill". Piekę ok. 10-15 minut. Wykładam na talerze, polewając kawałki łososia w połowie sosem z pieczenia. Drugą połówkę sosem limonkowo-bazyliowym. Podaję z ziemniakami z wody i sałatą z kremowym vinegrettem. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Karkówka wieprzowa w czerwonym winie 216

marynacie najlepiej przynajmniej dwa dni. Po tym czasie mięso oczyszczamy z warzyw (można upiec je układając dookoła mięsa w naczyniu żaroodpornym, jednak ja wolałam ziemniaki ;)) i przekładamy do naczynia, w którym będziemy je piec. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy do niego karkówkę. W trakcie pieczenia polewamy mięso dość często pozostałością marynaty, w której leżakowała. Pieczeń delikatna i miękka

Kuchenna Kontrrewolucya
Polenta 178

przez praskę czosnek, łyżkę masła, chilli, posiekany szczypiorek (resztę), doprawiamy solą – mieszamy. Już w takiej postaci polenta jest gotowa do spożycia. Możemy ją podać zamiast ziemniaków. Płaską blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przekładamy kaszę, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy folią (jeżeli tego nie zrobimy wierzch stanie się twardy). Odstawiamy do wystudzenia i stężenia masy. Po stężeniu (najlepiej

mojewypiekiinietylko
Kotlety z Indyka w Panierce z Płatków Kukurydzianych 193

okazuje się, że ze znalezionych składników można zrobić kotlety z piersi indyka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Danie szybkie bo drób się bardzo szybko piecze i proste. Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody. Więc do dzieła. Składniki: pierś indyka sól pieprz słodka papryka w proszku płatki kukurydziane do panierki jajko olej do smażenia Wykonanie: Pierś indyka

Mama Gotuje
Schab duszony z limonką 114

sito. Limonkę oparzam wrzątkiem i szoruję, dzielę na ósemki. Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki limonki. Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam do sosu. Pieczeń dzielę na porcje, polewam sosem pieczeniowym. Podaję z ziemniakami i cząstkami limonek. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 122

obiadu. Królowały wtedy kopytka na przemian z plackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pstrągi maślano- cytrynowe 221

Dziś piątek więc proponuję pyszną pieczoną rybkę. Nie jestem wielką fanką ryb, jednak pstrągi w tej wersji bardzo mi zasmakowały. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 pstrągi, 1 cytryna, 50g masła, pieprz cytrynowy, sól, olej, PRZYGOTOWANIE: 1. Wypatroszone pstrągi oczyszczam z łusek i usuwam płetwy oraz oczy. Ryby dokładnie nacieram solą(...)pieprzem cytrynowym. 2. Do środka każdej z ryb wkładam plasterki cytryny oraz kawałki masła.  3. Ryby układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Smaruję olejem. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami i surówką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków 229

ziemniaków, na to warstwa cukinii, warstwa bakłażana, pokruszony dorsz, którego należy posypać przyprawą do ryb i na końcu cebula z porem, następnie znowu ziemniaki itd. Na samym końcu całość zalać śmietaną i piec w piekarniku nagrzanym w 170 stopniach przez około 25 minut

Jadło i czytadło
Pieczone ziemniaki w śmietanie z porem 181

solą, pieprzem . Por umyć, posiekać w krążki i poprze kładać z ziemniakami.  Wszystko zalać śmietaną wymieszaną ze śmietanką ( aż po wysokość ziemniaków ) . Zapiekać, aż ziemniaki będą miękkie ok 35 - 40 min ( zależy od pieca ). Można na końcu oprószyć słodką papryką dla koloru i ........................... Smacznego

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania