ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:223/603)

Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 115

nawinie. Żeby było śmiesznie, przepisy pochodzą z blogów zagranicznych. I tak robiłam już „polish pierogis” – podobno typowo polskie danie, z nadzieniem z ziemniaków i boczku, potem gotowane i odsmażane na maśle. Piekłam typową, polską babkę z nadzieniem uwaga…z cynamonu Robiłam również morawskie kołacze, czyli drożdżówki ze śliwką – całkiem dobre przyznaję, jednak nie mi oceniać

Mieszam w Garnku
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i żurawiną 132

mleczka kokosowego pestki dyni grzanki chlebowe (przyrumienione na maśle) Sposób przygotowania: 1. Wodę zagotowujemy wraz z bulionetką, pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką, suszoną żurawiną oraz ziemniakami. Dynię kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. C1ebulę kroimy w piórka i zmiękczamy na łyżeczce oleju kokosowego.  2. Upieczoną dynię, lekko przestudzoną

Kuchnia w czekoladzie
Żur kujawski 191

kobieta pochyliła się nad kuchnią i poczuła słodko-kwaśny zapach. Ach, to była ta mąka zalana wodą, o której zapomniała, i która stała na piecu kilka dni. A jak by wlać to do ziemniaków? – pomyślała kobieta. Jak pomyślała, tak zrobiła. Mieszając zakwas zalała nim ziemniaki. Zapach w kuchni rozszedł się apetyczny. Oczy kobiety przyciągnęła skórka słoniny, która wisiała nad kuchnią

Garniec Magalie
Co Lila jadła w środę? 19 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 140

marchewkowe. Jeśli chcesz upiec, to aż 4 różne przepisy na ciastka znajdziesz tutaj>>> .  Kolacja 19:00 Na kolacje frytki, a co! Ziemniaki, cukinia i bataty przyprawiliśmy ziołami z oliwą i piekliśmy w piekarniku. Pyyychaa! Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego - daj znać. Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 122

patelni na cebulkę, zamknąć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Gdyby mięso było jeszcze twarde to trochę przedłużyć czas pieczenia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Wybór należy do Was. To było naprawdę dobre. Jeśli macie żeliwną brytfannę to możecie w niej upiec to mięsko, ale na bardzo

Kuchnia Pokoleń
Pikantny kalafior. 264

gobi . Słowo to odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących ze spożywania kalafiora, to wcale się

zadanie-gotowanie
Niedziela w kuchni 136

cienkie plastry. Szkło żaroodporne lub formę wykładamy ziemniakami, następnie układamy warstwę mięsa i znowu ziemniaków i tak dwa razy (lub więcej). Ostatnia warstwa należy do ziemniaków, na które wylewamy passatę i posypujemy dowolnym serem. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 st. C. Truskawkowe babeczki równie proste, choć przy nich jest więcej zabawy. Truskawki kroimy drobno, układamy w foremkach

Kucharzyca
Kiełbasa biała pieczona w piwie. 174

dobry. Przyrządzona w ten sposób biała kiełbasa mi odpowiada. Smakuje pysznie, delikatnie czuć piwem i jest to świetna propozycja na wielkanocny stół. Polecam i zapraszam serdecznie!   KIEŁBASA BIAŁA PIECZONA W PIWIE.           Składniki: 500 g białej kiełbasy 1 duża cebula około 10 cm białej części pora 200 g małych pieczarek 1 ząbek czosnku(...)musztardą i ułożyć na podsmażonych warzywach. Potrawę  zalać jasnym piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 45 minut. W czasie pieczenia polać kiełbasę 2 razy powstałym płynem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
zapiekanka z kaszanki i ziemniaków 146

dnie równomiernie wykładamy pokrojoną kaszankę, oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na kaszankę wykładamy podsmażoną cebulę z kiełbasą lub boczkiem a następnie wykładamy warstwę z ziemniaków. Wyrównujemy np. widelcem. Całość odrobinę skrapiamy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z bakaliami 171

czwartkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne pałki z kurczaka pieczone w winie z  bakaliami. Kurczak jest doskonale przyprawiony, aromat wina jest delikatnie wyczuwalny, a bakalie nadają mu odrobinę chrupkości.  Potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy znakomity. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej(...)marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania potrawy wykorzystałam płatki migdałowe oraz mieszankę ziaren, którą otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
jednogarnkowe danie z królikiem 191

Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalałam bulionem. Wstawiłam na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 200 º C. Dodałam podsmażone ziemniaki, wymieszałam. Temperaturę w piekarniku zmniejszyłam do 180 ºC . Piekłam jeszcze przez 1 godzinę

Darcia w kuchni
Schab z czosnkiem i majerankiem 81

rękawa naokoło schabu wkładamy listki pory. Zostawiamy na godzinę w lodowce w tym rękawie. Po godzinie wkładamy  do naczynia żaroodpornego i do pieca wkładamy, pieczemy 1 .1/2 godziny w 190 stopniach. Podajemy z ziemniakami z wody pokrojony w plastry

Różowa kuchnia
Golonka z indyka 238

najlepszych mięs, a tak często niedoceniane. Być może przez „strzałki”, na które trzeba uważać w trakcie jedzenia. Za to mięso jest chude, soczyste, a odpowiednio długo pieczone również mięciutkie. Golonka w marynacie miodowo-musztardowej smakuje rewelacyjnie. 3 golonki z indyka MARYNATA 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester(...)się całą noc. Przed pieczeniem wyjąć golonki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć lub owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 2godziny. Pół godziny przed końcem ściągnąć przykrycie. W trakcie pieczenia obracałam, żeby równo się przyrumieniły. Można podać z ziemniakami albo zjeść z chlebem. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Smażony filet z dorsza z domowymi frytkami 116

dorsza w złocistej, chrupiącej panierce, a jako dodatek domowe pieczone frytki – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku :) Ponadczasowy i niezastąpiony duet. Palce lizać! Składniki: 4 filety z dorsza 4 czubate łyżki mąki 4 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mleka sól pieprz kilka ziemniaków 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek np. Prymat(...)kroimy w słupki, po czym przekładamy do miseczki i polewamy łyżeczką oleju. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałeczek został pokryty warstwą tłuszczu. Następnie posypujemy ziemniaki przyprawą i znów starannie mieszamy. Frytki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez ok. pół godziny. Usmażony filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy

MyCookBook.pl
mintaj pieczony ze szpinakiem i fetą 141

Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, sól i pieprz a na końcu śmietanę. Wyłożyć na rybę. Fetę pokroić w kosteczki i ułożyć na wierzchu szpinaku. Piec w 200*C około 20 minut. Podawać z ziemniakami i surówką lub pomidorkami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania