ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:220/603)

Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 175

warzyw. Dociśnij plastry selera i ziemniaków, tak by mleko dosięgło górnej warstwy. Zapiekaj 45-50 minut do czasu, aż ziemniaki i seler będą miękkie (sprawdź nożem na środku zapiekanki, jeśli warzywa będą twarde potrzymaj jeszcze kilka minut)*. Wyjmij zapiekankę z pieca i posyp serem. Włóż na kolejne 15 minut i zapiekaj, do momentu gdy góra zapiekanki nabierze złotego koloru(...)sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe. Dlatego przykryłam je i dopiekałam przez kilka kolejnych minut, aż zmiękły. Dopiero wtedy posypałam serem i po 15 minutach wyciągnęłam z pieca. The post Zapiekanka ziemniaczano-selerowa appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Chrupiące gofry ziemniaczane 32

kiedy podpatrzyłam  przepis w książce Ziemniak (o której pisałam tutaj ) i zmodyfikowałam go nieco na swoje potrzeby, goszczą w naszym domu dość często.   Składniki: ok 800 g ziemniaków 1 średnia cebula 2 łyżki oleju lub roztopionego masła 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pieprz  Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)placki ziemniaczne) dodajemy, jajka, tłuszcz, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy całość. Przekładamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy ok 8-10 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami. My ostatnio jedliśmy z serkiem kanapkowym i kawałkami wędzonego łososia. Przy okazji chciałam Wam polecić świetną gofrownicę marki Adler za moim zdaniem rozsądne pieniądze - testuję

Cynamonowe szczęście
FRYTKI Z BATATÓW 170

pieczonej papryki i bardzo duża ilość świeżych ziół. Posiłki stają się co raz bardziej rozgrzewające organizm i jednocześnie staram się aby były, jak najbardziej kolorowe, aby jak najbardziej przypominały mi słońce. Jesień to idealny czas na hyggowanie, na wszystkie możliwe umilacze, a ten ze zdjęcia jest właśnie jednym z nich.  PRZEPIS NA FRYTKI Z BATATÓW: - 4 ziemniaki bataty(...)ziół prowansalskich - 2 szczypty pieprzu cayenne  - 2 szczypty imbiru Bataty obieramy ze skórki, kroimy nożem na frytki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy frytki, polewamy oliwą i syropem, dodajemy przyprawy. Całość wymieszaj, aby każdy kawałeczek ziemniaka był obtoczony równomiernie. Wstawiamy do piekarnika.  Grzanie: dół + termobieg Temperatura: 220 stopni C. Czas: 15- 20 min, w zależności od grubości

SMYKWKUCHNI
Pan ziemniak na bogato 282

wypłynęło na zewnątrz- aby kontrolować stan jajka warto unieść skorupkę sera i zerknąć jaki jest jej stan zawsze można przedłużyć lub skrócić pieczenie, lub przebić skorupkę sera aby jajko się ścięło  SPOSÓB WYKONANIA:Wybieram ziemniaki o takiej samej wielkości miej więcej aby równo się ugotowały, myje je i wstawiam do gotowania.-- gdy ziemniaki są już ugotowane, mogą być lekko

Basia w kuchni
Kurczak pieczony w sosie czosnkowym 107

skuście się na zaprezentowany przepis. Kurczak smakuje rewelacyjnie i jest szybki w przygotowaniu. Mięso rozpływa się w ustach - kusi delikatnością i cudownym aromatem. Podczas pieczenia wytwarza się apetyczny sos, który idealnie łączy się z ziemniakami, makaronem, kaszą, czy ryżem. Polecam! 1,5-1,8 kg dowolnych części z kurczaka (u mnie ćwiartki przecięte na połowę) tymianek papryka słodka sól(...)mięso przełożyć do formy/naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. (Każda część kurczaka powinna leżeć obok siebie. Nie kłaść ich jedna na drugą.) Całość zalać sosem czosnkowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 60-80 minut w 180 stopniach. (W międzyczasie kurczaka można polewać sosem z formy/naczynia

Di gotuje
Rozetki ziemniaczane 118

obiadu zamiast ziemniaków. Są mięciutkie w środku i mają fajną chrupiącą skórkę. Do tego bardzo ładnie wyglądają. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 30% szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodałam jedno całe jajko(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozetki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 30 minut w temp. 200 stopni. Rozetki powinny się ładnie przyrumienić z wierzchu. Rozetki podałam na ciepło jako dodatek do mięsa, ale można je również zajadać samodzielnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na potrawy z ziemniaków, np.: ziemniaczane kanapki (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
Tort ziemniaczany 170

pyszne dodatki i gotowe! Fantastyczny w smaku, niezbyt drogi obiad mamy gotowy :) Przepis pochodzi ze strony gotowaniecieszy.blox.pl Czas przygotowania: 20 minut plus czas pieczenia Ilość porcji: tortownica o średnicy 22 cm Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek 100g wędzonego boczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona(...)delikatnie pod koniec smażenia posolić. Do ziemniaków dodajemy boczek z cebulą, grzyby, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Całość dokładnie mieszamy, kosztujemy i dodajemy przyprawy w razie konieczności. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni

Kolizje Smaków
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 130

siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany i połowę posiekanego(...)lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie, że są dobre, szczególnie

Zasmakuj Kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 138

siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany i połowę posiekanego(...)lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie, że są dobre

Zasmakuj Kuchni
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 166

klasycznym amerykańskim plackiem z pieczonych batatów zaintrygowała mnie Tren’ness Woods-Black podczas swoich odwiedzin w polskiej edycji MasterChefa. Tren’ness kontynuuje dzieło swojej babci i prowadzi jedną z najsłynniejszych restauracji kuchni soul food na nowojorskim Harlemie — Sylvia's Restaurant. Ponoć to jedno z miejsc, które trzeba koniecznie w Nowym Jorku odwiedzić. Sama kuchnia soul food stoi na straży(...)minut do lodówki. Nadzienie Bataty umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do miękkości 20-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Następnie wyjmij i ostudź. Upieczone bataty oddziel od skórki i umieść w malakserze lub robocie kuchennym z przystawką z nożami (możesz użyć również blendera). Wbij jajka

Food Square
Pieczone udka kurczaka 83

Pieczone udka kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso(...)najlepiej na całą noc. Następnego dnia rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wkładam mięso na środkową półkę piekarnika, dodaję łyżkę masła i piekę 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie polewam mięso dwa razy powstałym sosem. Mięso podaję od razu lub odgrzane z piekarnika. Jest soczyste i dobrze przyprawione. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Na straganie… 126

zimno. 1 seler, 2 buraki, 3 młode ziemniaki w łupinie, 1 mały batat, 1 średnia pietruszka. 2-3 młode marchewki, kilka rzodkiewek, 1/2 brokuła. Pierwszą część warzyw kroimy w plastry i układamy w formie warstwami. Na wierzch kładziemy różyczki brokuła, rzodkiewkę w całości lub jej połówki, marchewkę. Warzywa pieczemy pod przykryciem przez 30-45 minut, a następnie zdejmujemy przykrycie

Kucharzyca
Sernik - lekki, puszysty i niesłodki 83

przygotowania: Piekarnik nagrzewam do 180°C w ustawieniu "góra-dół". Okrągłą blaszkę o średnicy ok. 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam i odstawiam na później. Żółtka również odstawiam na później w oddzielnej miseczce. Ziemniaki rozgniatam na papkę kiedy są jeszcze ciepłe. Jeśli nie mam takiej możliwości to rozcieram je dokładnie za pomocą tarki(...)łyżką. Piekę w 180°C przez ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę. Sernik bardzo wyrasta podczas pieczenia, a później opada do poziomu nalanej masy. Dzięki temu jest niebiańsko puszysty 💙 Co może pójść nie tak?  Czyli o moich wtopach podczas pierwszych sernikowych prób... Kiedyś dodałam masło do jeszcze ciepłych i niedokładnie roztartych ziemniaków. Zrobiła się

Gary Bez dna
Zapiekane tortille z warzywami z curry 81

razie potrzeby ( i braku czasu) idźcie na skróty:) Print Zapiekane tortille z warzywami z curry Chrupiące, zapiekane tortille z farszem warzywnym z ziemniakami, groszkiem, cebulą, marchewką, z dodatkiem curry Prep Time 50 minutes Ingredients FARSZ 4 ziemniaki 1 szklanka groszku 2 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1/2 łyzeczki słodkiej papryki najlepiej wędzonej(...)ostej do posypania na wierzchu DOMOWE TORTILLE (OPCJONALNIE) 2 szklanki mąki plus więcej do posypywania przy wałkowaniu 2/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/5 szklanki oliwy albo oleju 2/3 szklanki ciepłej wody Instructions Ziemniaki obrać i zalać gorącą wodą, posolić i gotować 5 minut, dodać groszek i gotować aż warzywa będą miękkie, odstawić do odcedzenia i ostygnięcia. Można

Cooking for Emily
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 151

małym kawałku cytryny, oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką. Wspaniale też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Dla tych

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania