papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut, w tym czasie przygotuj oliwę z ziołami. 5. W blenderze zmiksuj zioła z ząbkiem czosnku oraz oliwą. Gdy focaccia trochę podrośnie, zrób w niej końcami palców małe dołki. Posmaruj całą powierzchnię ciasta oliwą z ziołami i czosnkiem (łącznie z brzegami). 6. Przy pomocy tarki o dużych oczkach zetrzyj ziemniaka (razem(...)jego wiórki pokryją całą jej powierzchnię. Na koniec posyp focaccię solą morską. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez ok. 20 minut. Na ostatnią minutę możesz włączyć opcję górnej grzałki, aby nieco bardziej przyrumienić ziemniaka. Podawaj na ciepło lub na zimno. Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i OliwaJakiś czas temu odkryłam, że pieczone frytki można też robić z innych warzyw, nie tylko z ziemniaków, i na dodatek te frytki są bardzo smaczne. Powiecie, ależ mi odkrycie 😀. Ano tak, ponieważ do tej pory uważałam, ze najlepsze są takie smażone w dużej ilości tłuszczu, czyli po prostu tradycyjne. Okazuje się, że te pieczone
Kulinarne przygody Gatitykażdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego … Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam : ) Potrzebujemy: 350 gr soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 2 ząbki czosnku 3 nieduże cebule(...)utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego
ladykitchenkażdy ma prawo do swojej diety, ale nie dorabiajmy filozofii do ziarenek soczewicy. Takżętego… Ale wróćmy do pasztetu. Zrobiłam po swojemu. Wyszedł smaczny, aromatyczny i zdecydowanie będę powtarzać pieczenie. Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam :)Potrzebujemy:350 gr soczewicy czerwonej2 marchewki1 pietruszka½ selera2 ząbki czosnku3 nieduże cebulekawałek poralistek laurowy½ łyżeczki mielonego(...)utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy do ostygnięcia.Smacznego
ladykitchenżadnej chemii, tylko same naturalne składniki. Ponadto taki schab można również podać na ciepło, pokrojony w grubsze plastry, w towarzystwie jakiegoś sosu, ziemniaków i surówki. Mamy wtedy pyszny obiad. Jak przygotować schab pieczony w rękawie? Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy w mięso powkładać czosnek, natrzeć je przyprawami, włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na jakiś czas. Następnie mięso
e-PrzepisyKulinarnepieprzem. Tak lekko, ale nam bardzo smakowało :-). Miłego dzionka :-) Składniki: szparagi 1 opakowanie boczek w plasterkach koperek masło klarowane ziemniaki sól pieprz wędzona papryka olej do wysmarowania formy 1.Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy na niego troszkę oleju. Wrzucamy ziemniaczki, oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Mieszamy, pieczemy w 200 stopniach około 40 minut
kruche babeczkiZamarzyły mi się gorące ziemniaki z ogniska . Okazało się, że drobna sztuczka może sprawić, że w piekarniku uda się przygotować identyczne pyry. To mąka, która stworzy chrupiącą skorupkę i wędzona papryka, która nadaje ogniskowego aromatu. Nie ma co opisywać – je po prostu trzeba przygotować. Ziemniaki jak z ogniska: 1 – 1,5 kg ziemniaków jednakowej, średniej wielkości 6 łyżek(...)Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i jeszcze mokre obtaczamy w mieszane mąki. Wykładamy na papier do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny lub do czasu aż będą miękkie (wbity nóż wejdzie bez problemu – mniejsze, młode ziemniaki mogą być gotowe już po 45 min.). Podajemy tak jak ziemniaki z ogniska – w towarzystwie soli
Poezja smakufont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Nagrzej piekarnik do 180°C. Ziemniaki obierz, większe przekrój na pół, umieść wszystkie w dużej misce. Dodaj sól, pieprz, kminek i olej. Piecz 20 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 20-25 minut. Twaróg wymieszaj ze śmietaną i szczypiorkiem. Przypraw
Qlinarnie i Qlinarniedobrego nie wnoszącym do naszej diety. Ziemniaki nie są moim codziennym składnikiem diety i nie skłamię pisząc, że jem je może z pięć razy w roku :D Dla innych może się wydawać dziwne, jednak dla mnie to norma - wolę porcję kaszy czy strączków. Ale wracając do dzisiejszego przepisu. Frytki! Pieczone w piekarniku, chrupiące z wierzchu i mięciutkie(...)dodatkiem dobrej jakości ketchupu czy domowego sosu. Zapraszam! :-) Składniki: dowolna ilość ziemniaków sól morska i pieprz lub ulubione przyprawy Przygotowanie: Ziemniaki obierz, oczyść i pokrój w kształt frytek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180*C przez 15-20 minut
Zdrowie na języku :Pziemniaki ok 1,2 kg 1 cebula 2 jajka 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 100 g sera feta lub typu feta 15- 20 oliwek zielonych 1 szkl mąki sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1/3 szkl oleju na dip 1 bakłażan 2 kopiaste łyżki jogurtu(...)greckiego pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie z oliwą ok 100 ml 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszać dokładnie ciasto. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, drobniutko posiekaną papryczkę chili, posiekaną cebulę, pokrojone na plasterki oliwki
Gotowanie jest łatwejuż się rozkręcę z pieczeniem tart, to goszczą one u nas przynajmniej raz w tygodniu. To takie awaryjne jedzenie - dobre na ciepło i na zimno. Dzisiejsza wersja tarty to raczej dodatek do dania głównego. U nas świetnie sprawdziła się jako uzupełnienie warzywnej zupy, ale równie dobrze może być dodatkiem do mięsnego sosu czy gulaszu. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis(...)dodajemy mascarpone, łyżeczkę masła i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy do smaku - ja dodałam tylko odrobinę pieprzu. Sos wlewamy na ziemniaki. Opcjonalnie dodajemy orzeszki piniowe. Tartę przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie ściągamy folię, posypujemy tartę słodką papryką i podpiekamy jeszcze 10 minut
Gotowanie i blogowanieKotlety mielone zazwyczaj robimy smażone na patelni. Ja mam dzisiaj dla Was trochę inaczej przygotowane mielone. Nie smażone, ale pieczone w piekarniku na kapuście. Podałam je z młodymi ziemniakami z wody posypane koperkiem. Idealny obiad dla całej rodziny trochę w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety mielone. Może i Wy zrobicie taki smaczny obiad. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów(...)formować kotlety. Otoczyć je w bułce tartej i ułożyć na kapuście. Wlać 1/2 szklanki wody , a wierzch skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż kotlety będą rumiane. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem. kotlety mielone pieczone na kapuście
O kuchni z uczuciemJogurtowy kurczak pieczony z warzywami Marynowane w jogurcie i pieczone z warzywami soczyste udka z kurczaka. Pyszny i prosty obiad z piekarnika. Polecam! Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 300g gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku – starte lub przeciśnięte 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki(...)kilka godzin lub na całą noc *** *** Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki *** *** Następnie ziemniaki polewamy olejem, mieszamy, obsypujemy przyprawą i ponownie mieszamy *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią udka wraz z marynatą *** *** Między udkami układamy ziemniaki. Całość przykrywamy (np. folią aluminiową albo foliowym rękawem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z ApetytemDelikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia(...)nagrzaną blachę. Polewamy tłuszczem z patelni i pieczemy ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości piersi). Można na każdej roladce ułożyć garść świeżego tymianku. Wyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut . Kroimy w plastry i przekładamy na talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango
Moja DelicjaDelikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka nadziewane pesto z orzechów nerkowca domowej roboty , pieczone w szynce parmeńskiej. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze świeże piersi z kurczaka 1/2 kulki białej mozzarelli 2 łyżki pesto pietruszkowego z orzechów nerkowca , domowej roboty 4 plastry szynki parmeńskiej (lub tańszego zamiennika np. szwarcwaldzkiej) sól, świeżo mielony pieprz odrobina oleju do obsmażenia(...)Można na każdej roladce ułożyć garść świeżego tymianku. Wyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut. Kroimy w plastry i przekładamy na talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli. The post Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto
Moja Delicja