Krupnik tradycyjny gotowany jest na wywarze z warzyw lub mięsa z dodatkiem kaszy bądź ryżu. krupnik U mnie w domu mama zawsze gotowała tę zupę na
mecooksDzięki potężnemu królowi Francji, Ludwikowi XIV, który uwielbiał smak truskawek, możemy dziś rozkoszować się tymi słodkimi owocami. Truskawka bowiem nie jest dziełem natury. Narodziła się w
mojewypiekiinietylkoPrzepis na tę wyjątkową zupę mam od mojej koleżanki, która jakiś czas temu mieszkała w Grecji. Nawet sobie nie wyobrażacie jak ja jej
Rozpustne gotowanieschabu właśnie z kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab. Pieczeń ze schabu z kością porcja(...)żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około 30 min przed końcem pieczenia dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, wymieszać ostrożnie z utworzonym sosem. Gotowe
Posadzone i zjedzonePlastry piersi z kurczaka to idealny pomysł na codzienny obiad. I chodź wielu z nas kojarzy kurczaka z "suchym" i wręcz niesmacznym mięsem warto dać mu szanse, przygotowując go z poniższego przepisu - pierś wychodzi delikatna, wyjątkowo soczysta i aromatyczna. Soczysta Pierś z Kurczaka (Soczysty Kurczak) - Składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 4 duże ząbki czosnku przyprawy: słodka papryka(...)długość pieczenia zależy od wielkości piersi). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywę i jeszcze chwilę pieczemy do zrumienienia wierzchu. Gotowego kurczaka kroimy na ok. 1-2 cm plastry. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty
Słodka Stronabloga UgotujmyTo . Swoją przygodę z batatami rozpoczęłam niedawno w formie zapiekanki ( klik ), teraz postanowiłam wykorzystać je trochę inaczej. Połączenie pomidorów, batatów, szpinaku i ciecierzycy to świetny pomysł na bezmięsny obiad lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Wprowadziłam małe zmiany, a mianowicie doprawiłam ją jeszcze ostrą papryką w proszku dla przełamania słodyczy. Składniki na 2 porcje: 400 g batatów(...)solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż bataty będą miękkie. Możecie też próbować podlać potrawkę kilkoma łyżkami wody, gdy odparuje woda z pomidorów, a ziemniaki będą twarde. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmało ryb :-( I nie to, że nie lubimy, tylko jakoś tak wychodzi. Rybkę trzeba zjeść świeżutką z patelni, odgrzewana jest już be, musimy być więc wszyscy na obiedzie o jednej porze,co raczej u nas jest rzadkością. Tak więc sporo posiłków przygotowuję z wyprzedzeniem... ale to żadne wytłumaczenie. Miał być więc smażony dorsz (niestety mrożony), ale po odmrożeniu(...)165st. zapiekamy ok pół godziny. Przed wyjęciem można pulpety posypać startym żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec, albo doprawić kwaśną śmietaną... wg smaku i upodobań. Serwować z ziemniakami lub pieczywem
Walijskie PichcenieAleż świątecznie zrobiło się już na blogach, ja niestety daleko w tyle. Mam nadzieję, że w tym tygodniu wezmę się do pracy pod kątem zbliżających się
Pieguskowa KuchniaBitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym to świetna, dietetyczna propozycja podania schabu. Bardzo smaczna inspiracja na jesienny obiad. Mięso rozpływajęce się w ustach i esencjonalny, aromatyczny sos pomidorowo-paprykowy, to jest naprawdę pyszne. Polecam! Składniki na 4 porcje: 8 cienkich plastrów schabu 2 mięsiste, czerwone papryki 4-5 pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku smalec/olej 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki(...)pomidory i obsmażone plastry schabu. Sos doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut do miękkości. Na koniec doprawić cukrem i octem balsamicznym. Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 5 pojedynczych piersi z kurczaka 700 dag kurek 40 dag śmietany 18% 2 cebule 4 ząbki czosnku około 5 dag masła olej pieprz cayenne, sól
Qchnia po prostuPo ciężkich rozmowach stanęło na tym że piersi zrobimy nie jak zwykle tylko popieprzone obsmażona z jednej i drugiej strony i na koniec posolone, ale przyszedł
Piekielna Kuchnia PatiZima to czas gorących, pożywnych zup. My uwielbiamy zupy, w tym okresie skłaniamy się raczej ku takim bardziej sycącym. Obok gulaszowej , gulaszowej w wersji
Smaczne ZdroweDziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych
Rozpustne gotowanieTym razem wyzwanie rzuciła mi Arla- stworzyć smaczne danie w 30 minut. Pomyślałam, że to nic trudnego- przecież gotuję tak na co dzień. Powstały ziemniaczki zwieńczone
Wielki apetytKocham dania, które się szybko przygotowuje, a jak już się je przygotuje, to nie trzeba nad nimi stać. Takie właśnie są dania z piekarnika. Gotowe składniki
Moja DelicjaDziś bez zbędnych przemyśleń i rozważań. Czysto kulinarna historia. Znudziła Wam się ryba smażona w panierce, pieczona z cytryną czy pomidorem? Szukacie nowego pomysłu na piątkowy obiad? Oto on - ryba zapiekana pod śmietanowym szpinakiem. Wymaga kulinarnych umiejętności na poziomie podstawowym, niewiele zachodu i małych zakupów, a przy tym jest smaczna i zdrowa - czyli dla każdego coś miłego. Składniki(...)minutach pieczenia ryby wykładamy na nią szpinak i pieczemy kolejne 10 minut. Wystawiamy, posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia do rozpuszczenia sera. Gotowe. Doskonale smakuje z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Mojemu Synowi bardzo smakuje to danie, choć może nie warto się tym sugerować - to w końcu mój mały Ewenement, który lubi zarówno szpinak jak i rybę - bądź co bądź pospolite
Kuchnia po mojemuPotrawa również dostała się do albumy potraw Dzień Dobry TVN - Wasze dania na naszej stronie :) „Gęsta i sycąca a przy tym lekko pikantna, pyszna zupa
ClauditteMissCooking