Niejednokrotnie pisałam o sposobach na nudę w garach. Taka rutyna może nas dopaść w każdej potrawie, tak bardzo że z czasem ukochane danie może być tym
Dieta moja pasjaKlopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki
Pyry na GazDzisiaj zapraszam w podróż do Francji, do kuchni Rachel Khoo, na lawendowe pola Prowansji. Przygotowany kurczak według poniższego przepisu zaskakuje swoim smakiem i szybkością przygotowania. Ten
Humanistka w kuchniFajna alternatywa dla zwykłych kotletów, które są obecne na naszych stołach od lat. Składniki: 6 plastrów schab bez kości słoik pomidorów suszonych Ponti opakowanie mozzarelli
Malinowe PocałunkiCoraz częściej łapię się na tym, że jak mam do wyboru danie mięsne i bezmięsne to wybieram to drugie…. Nie jestem wegetarianką i raczej już
UgotujmyTo.plsera mozzarella łączy całość. Robię różne wersje tych roladek, ale tą wersję smakową lubię najbardziej, która do tego elegancko wygląda, idealnie nadaje się na przyjęcie, nie wspominając o zwykłym obiedzie. Składniki dla 2 osób bardzo głodnych: 1 podwójna pierś kurczaka, domowa Pasta paprykowa 1 ser mozzarella szynka szwarcwaldzka – 8 plastrów posiekana natka pietruszki 1 słodka papryczka chili sól(...)rozgrzanej patelni (ok. 2 minuty z każdej strony) zaczynając obsmażanie w miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie roladki podawać na zimno, pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPikantne pałki w towarzystwie pieczarek, przełamane słodyczą marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować. Składniki: 6 pałek z kurczaka, 300g niedużych pieczarek, 150 g groszku (użyłam mrożonego), 150 g marchewki (użyłam mrożonej), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra(...)minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się skórki na pałkach). Podawać z ziemniakami lub ryżem. Powstały sos (pieczarki puszczają sporo soku) można zaprawić słodką śmietanką. Smacznego
Nie tylko w kuchnizrobić na szybki obiad, ale żeby było "konkretnie"? Może gulasz? Może z dodatkiem pomidorów i pieczarek? :) Połączenie niezwykle smaczne i aromatyczne. Ideałem byłoby użyć świeżych pomidorów, ale o tej porze roku nie ma co liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. No to zapraszam do stołu(...)puszki - wraz z sokiem oczywiście. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem - jak kto lubi :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaKlasyka domowych rybnych obiadów. Jedna z najprostszych i najbardziej chyba znanych potraw rybnych. Zresztą, nic dziwnego - biały, śmietanowy sos z dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje do delikatnej ryby. RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. /znany i lubiany;/ 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina(...)mieszając, aby sos nie przywarł do dna, uważając też, by ryba się nie rozpadła, gotuję 3-5 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podaję z ryżem lub ziemniakami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSezon na truskawki trwa w najlepsze. Ceny wahają się z dnia na dzień. Jeszcze tydzień temu można było je kupić po 3zł/kg, a dziś dwa razy
Kuchnia w czekoladzieDziś zapraszam na pyszne roladki z polędwiczek wieprzowych. To jeden z moich ulubionych rodzajów wieprzowiny. Często je używam, robiąc np. niesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli
Posadzone i zjedzonePrzepis na Zalewajkę z grzybami rozpoczyna spotkania z Regionalnymi Smakami. Co miesiąc będziemy gotować popularne i mniej znane potrawy z różnych regionów Polski. Zalewajkę
Codziennik KuchennyŚwięta Wielkanocne już tuż tuż, a co za tym idzie wielu z nas zastanawia się nad Świątecznym menu. Czego nie może zabraknąć w tym czasie na
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJakiś czas temu i to niekrótki pisałam o schabie środkowym w zastępstwie pstrąga . Pisałam o tym jak to się stało, że zdjęcia mi wyparowały. Okazało się
Kuchnia po mojemuZupa, która zagościła u nas dzięki moim Teściom. Wcześniej nigdy jej nie jadłam. Mnie bardzo odpowiada jej kwaskowy posmak. Nie bywa u nas zbyt
Smaczne Zdrowe