Składniki Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej (kamis
The Sweet DamselPrzeglądając moją biblioteczkę ze starymi książkami kucharskimi, trafiłam na przepis na potrawę z kaczek z pomarańczowym sosem , w „730 obiadów” Makarego, z 1902 roku. Przepis wydał mi się zaskakujący – prostotą i dodatkami. A ponieważ nogi kaczki miałam pod ręką, postanowiłam od razu go wypróbować. Co prawda w przepisie użyto całe kaczki i pieczono je na rożnie, ale stwierdziłam(...)gorącego sosu. Wyjąć mięso, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Na patelni rozpuścić cukier i lekko go skarmelizować (uważać aby nie przypalić), wlać do sosu, wymieszać. Podałam z puree z ziemniaków z marchewką i szpinakiem. *użyłam skórki pomarańczowe domowej roboty, przygotowane tak jak w przepisie skórki pomarańczowe w czekoladzie zastawa
królestwo garówPolędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami duszonymi w białym winie z dodatkiem pysznego kremowego sosu to bardzo fajna (i prosta w przygotowaniu) propozycja obiadowa. Nada się zarówno na wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy. Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości 250g(...)odstawiamy na bok. Do mięsa dodajemy pomidory i wszystko mieszamy. Następnie dokładamy mascarpone i czekamy, aż się połączy z sosem. Kosztujemy i doprawiamy w razie konieczności. Podajemy z ziemniakami posypane natką pietruszki. Smacznego
Kolizje SmakówMoja propozycja na dość szybki i niedrogi obiad. Sprawdzony przeze mnie i moją familię:) Składniki: 6 udek z kurczaka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz czarny mielony przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej(...)dodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę. Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenjedziemy z młodzieżą do Grecji. Tym razem na praktyki wyjadą aż trzy różne zawody. Bardzo mnie to cieszy, bo takie wyjazdy bardzo uatrakcyjniają ofertę edukacyjną szkoły. Z tej radości obiad zrobiłam oczywiście po grecku. Na zakończenie tygodnia greckiego w Lidlu przygotowałam pulpeciki z fetą. W oryginale mięso było jagnięce lub cielęce, ja miałam mieloną szynkę wieprzową, która musiała mi wystarczyć(...)fety. 5. Formować okrągłe pulpeciki, oprószyć je bułką tartą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. 6. Pulpety przełożyć do foremki razem z olejem, można dołożyć ugotowane ziemniaki. 7. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (opcja dół + termoobieg). 8. Przełożyć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniZbliża się pierwszy listopada. Dla wielu z nas jest to dzień, który spędza się na cmentarzu, a przy okazji również na obiedzie w rodzinnym gronie. Po długich godzinach spędzonych na zewnątrz taki wspólny gorący posiłek jest niezwykle ważny. Zazwyczaj w roli "rozgrzewacza" sprawdza się nasz polski rosół. Jednak dzisiaj chcielibyśmy zaproponować fantastyczną alternatywę dla niedzielnej zupy. Chowder(...)osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia 10 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 duża marchew pół pora ok. szklanka groszku mrożonego kubek śmietanki 12 lub 30 % 2-3 liście laurowe pieprz sól 2-3 kulki ziela angielskiego szczypta szafranu - opcjonalnie, dla podbicia smaku łyżka
Kuchnia od dwojgaNareszcie na blogu pojawiły się placki ziemniaczane! Jesień to najlepszy czas na powrót do klasycznych przepisów, rodem z dzieciństwa. Podstawową wersję postanowiłam wzbogacić i w ten
Moja smaczna kuchniastandardowego polskiego smaku (i kilku organów wewnętrznych). Musimy postarać się tak opracować oryginalne przepisy, by maksimum smaku uzyskać przy użyciu minimum tłuszczu. Z pewnością warto to zrobić, bo węgierski obiad na polskim stole może być strzałem w dziesiątkę! Składniki: 500 g kurczaka (ulubione części - piersi, udka, z kostkami lub filety) 1 duża cebula 1 pomidor 1/2 łyżki smalcu lub oleju(...)sosu i dokładnie wymieszać. Gotować 1 - 2 minuty, ale nie dopuścić do wrzenia. Polać kawałki kurczaka paprykowym sosem, dodać po kleksie śmietany i posypać natką pietruszki. Podawać z kluskami, ziemniakami lub ryżem
zadanie-gotowanieszybki obiad polecam kotleciki jajeczne z pyyyyszną sałatą. Takie kotlety możecie podawać na ciepło lub na zimno np. na śniadanie - są sycące i bardzo smaczne. Sałata do obiadu wygląda bardzo niepozornie ale smakuje wyśmienicie...wypróbujcie sami! Składniki na kotlety 7 szt.: 5 jajek 3 pieczarki 1 cebula koperek (1 łyżka) sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Składniki na sałatę(...)surowe jajko. Każdego kotleta uformować mokrymi rękoma a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami posypanymi koperkiem
Alutka-GotujeJest to jedna z ulubionych zup mojego męża, moja z resztą też ;) Pyszna, kremowa, bez grama mięsa, za to o wspaniałym, brokułowym smaku
Rozpustne gotowanieJakoś ostatnio strasznie słodko się na blogu zrobiło - tylko ciasta i ciasta więc dziś zamieszczę przepis na gulasz który zrobiłam w niedzielę i wyszedł całkiem dobry
sierotka maRysia w kuchniDziś kolejny post surówkowy. Nie wiem jak Wam, ale mi jesień kojarzy się z czerwonymi dodatkami do obiadu..buraczkami albo właśnie surówką z czerwonej kapusty. Tak naprawdę oprócz przypraw jest ona dwuskładnikowa: potrzeba do jej wykonania kapuchy i kwaskowatego jabłka. Ten kto miał już styczność z czerwoną kapustą w formie surówki, wie - że jest ona dość twardym warzywem(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pałką do ciasta ( tłuczkiem do ziemniaków - cokolwiek co mamy pod ręką) ugniatać chwilę kapustę. Jak pojawi się sok na dnie miski - kapucha gotowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tej samej tarce, dodać wraz z majonezem do miski. Wymieszać
kawawszklanceWizyta na rynku, zakończyła się zakupem sporej ilości młodych warzyw. Uwielbiam ich kolor, zapach i smak. Dodatkowo, ich obróbka termiczna zajmuje niewiele czasu, co ułatwia nam przygotowanie pysznego obiadu w krótkim czasie. Dziś zapraszam na schab w młodej kapuście :) SKŁADNIKI: 700 g schabu pokrojonego w plastry 1 mała główka młodej kapusty 1 puszka pomidorów (użyłam pomidorów z cebulką i czosnkiem(...)dolać do mięsa odrobinę wrzątku, przykryć i dusić 15-20 minut, aż sznycle zmiękną. Na półmisek wyłożyć kapustę, na wierzchu ułożyć sznycle. Podawać na ciepło, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaków
Kuchnia w opałachbierze aktywny udział we wszystkim. Podobnie robił już mój Tata. Zatem nie jest to też wynalazek współczesnych kucharzących, "trendy" młodych ludzi. Pamiętam dni, kiedy to Tata był odpowiedzialny za obiady. Repertuaru nie miał nadmiernie szerokiego. Był specjalistą od jajecznicy po chłopsku i zup tak gęstych, że w pełnym talerzu można było ustawić pionowo łyżkę i nie wywracała się dość długo(...)kuchenki, pora zachęcić ich do choćby wspólnego gotowania. Ugotujcie sobie zupę serową, a najlepiej podwójną porcję, odgrzewana jest chyba jeszcze lepsza. Sprawdźcie, czy macie w domu: - 4 średnie ziemniaki - 250g wędzonego boczku - 1 średnią cebulę - 1,5 szklanki mąki - 1 niepełną szklankę ciepłej wody - 250g białego twarogu - ew. łyżkę śmietany Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, zalewam
I tu będę miała takie tejuż nie jest to. Sposobów i dodatków do kapusty pewnie jest wiele, u nas bywa zawsze w takiej wersji jak poniżej, dla nas jest najlepsza. Dzisiaj przygotowałam do obiadu z dwóch główek kapusty (każda po ok.800g) i pozostało już tylko wspomnienie... Polecam może Wam również przypadnie do gustu nas sposób. Składniki: - 2 główki młodej kapusty (każda po ok.800g) - 1 łyżka(...)sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Kapusta lubi "wciągnąć "jeszcze przyprawy, dlatego potrzebne jest powtórne sprawdzenie smaku. Można posypać pokrojonym młodym koperkiem lub natką pietruszki. Idealna jako dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowe