Niedzielny obiad najbardziej smakuje jak czas jemu poświęcony spędza się wśród najbliższych. Bardzo lubię te biesiady. Dziś przed południem zabraliśmy dziadków na krótki spacer i wśród słonecznej aury, zamarzniętego jeszcze stawu, wypilismy kawę w przybrzeżnej kawiarni. Naładowani witaminą D, lekko zmarznięci, wróciliśmy do nas i ja oddałem się temu, co lubię najbardziej, czyli gotowaniu dla nich właśnie. Użyłem: -6 dużych(...)dwie minuty z każdej strony, podlewamy winem i wkładamy do piekarnika na 35 minut w 200 stopniach góra - dół. Ja dziś mięso podałem tradycyjnie z mizerią i puree z ziemniakami
BaRepasUwielbiam żurawinę w konfiguracji z mięsem. Doskonale smakuje jako dodatek do wszelkich pieczeni i wędlin oraz jako baza do sosów. Jej zrobienie zajmuje bardzo niewiele czasu
Ze smakiem bez glutenuTak jak wspominałam w poprzednim wpisie to będzie pewnie miesiąc dyni. Uwielbiam ją tak bardzo, że mam ochotę codziennie pichcić z niej coś nowego. Czuję się
Matylda GotujeWe wtorkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną pieczoną łopatkę. Do jej przygotowania możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 2 pieczarki
Tradycyjna kuchnia KasiDziś publikuję przepis na moją ulubioną zupę jaką jest barszcz czerwony. Barszcz to zupa mojego dzieciństwa... pamiętam jak byłam małą dziewczynką, wracałam ze szkoły a w
paapilotkaaDanie obiadowe idealne na pełnię letniego sezonu, wykorzystujmy sezonowe warzywa!, bo szalenie zdrowe, pełne witamin, a jak czarująco wygląda talerz w ich towarzystwie.... Składniki: 1 kg
kgwjanczewoPodczas układania jadłospisu dietetycznego należy się kierować odpowiednimi proporcjami. Zestaw obiadowy 520 kcal podzielę na cztery części, każda z nich to konkretna pula kalorii. 1. Zupa
IzaGotujeNie pamiętam już od kiedy, ale żywię nas najzdrowiej jak umiem. Nie znoszę wysoko przetworzonego jedzenia, dań gotowych, posypek, polepszaczy, kucharków, kostek, napojów.... Staram
Matka Żywicielkalikatne, rozpływające się w ustach bitki wieprzowe w so sie pomidorowym to idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad. Sos pomidorowy idealnie komponuje si ę ze schabem co t worzy ciekawe i smaczn e danie oraz nową odsłonę klasycznych bite k. Schab w Sosie Pomidor owym (Bitki Wieprzowe w Sosie Pomido r owym) - Składniki: 500 g schabu wieprzowego(...)gotującego się schabu, dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy przez minimum 20 minut. Dodatkowo sos możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i soli. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronamamy klopsa. To bardzo przyjemna alternatywa dla mielonych kotletów. Pieczony w piekarniku a więc i nie taki tłusty jak tradycyjne kotlety. Świetny i na ciepło, podany z sosem do obiadu i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania(...)połowie czasu pieczenia mięso przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, klops wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym lub koperkowym i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni lub podane na zimno. Smacznego
Stare GaryRioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził " Przecież kurczak Chilindron musi mieć w sobie chilli! " - oczywista oczywistość ;) P.s. Na weekendowy obiad polecam Wam również pieczonego kurczaka z pikantnym sosem tzatziki. Kurczak w stylu Chilindron przepis z książki "Kulinaria Europy" z moimi modyfikacjami na 4-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz(...)solą i pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Pasuje tu oczywiście czerwone wino. Smacznego:) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaIdealna rybka na Świąteczny stół, smakowała super. Przeważnie pstrąga smażę w całości, ale tym razem kupiłam filety z pstrąga. Postanowiłam je przygotować inaczej. Jeśli są jeszcze
Kuchnia PokoleńNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitZ roku na rok spożycie białego mięsa w Polsce rośnie. Obecnie szacuje się, że w ciągu jednego roku zjadamy ponad 28kg kurczaka. Nic w tym dziwnego
Jacob Tastes