ziemniaki na obiad - 8650 przepisów (strona:428/577)

Karkówka w kapuście kiszonej 148

Wspaniała propozycja prostego, treściwego dania, tradycyjnego można śmiało rzec, gdyż kapusta kiszona i karkówka, to połączenie znane z dawien dawna, ale zechciejmy powrócić do tradycji i

kgwjanczewo
Cynamonowe żeberka z rękawa 157

Pyszne i aromatyczne żeberka w sosie cynamonowym. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na podanie żeberek :) Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu

Na Ciasteczkowych Papierach
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 150

 Kleftiko - twór na pewno efektowny, ale czy wart włożonej w niego pracy, tego już pewna nie jestem. Wiele źródeł podaje, że mięso (które powinno być

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i żółtym serem 176

Ochota na zwykłego mielonego chodziła za mną od paru dni, więc kupiłam dziś mięso i zrobiłam. Ale jednak nie takie zwykłe. Z wczorajszego obiadu zostało mi pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej. Odgrzewać w wodzie już nie chciałam, bo jest wtedy niesmaczna. Więc dorzuciłam do mielonego. Nic się nie zmarnuje, a smak... Sprawdźcie sami :) Składniki na ok 10 kotletów(...)minut. Najlepiej sprawdzić jednego pod koniec pieczenia, przecinając na pół. Nie może być różowy.   Pasują do ziemniaczków, ale ja wyjątkowo podałam z makaronem, bo nie miałam ziemniaków, a już nie miałam możliwości pójścia do sklepu, oraz z sosem pomidorowym . Już wcześniej wiedziałam, że dobrze skomponują się z sosem pomidorowym, bo niespełna rok temu przygotowałam gołąbki z młodej kapusty

Anioszek w kuchni
Pierś gęsia pieczona w piwie 136

Staropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Jednak kiedy tylko sama wzięłam się za przygotowanie gęsiny, od razu zaczęła mi smakować. ;) 1 podwójna pierś gęsia ze skórą 1 ząbek czosnku kilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki(...)Podpiekamy pierś z góry jeszcze około kwadransu, do pół godziny, by skórka się zarumieniła. Mięso nie jest suche, jest za to aromatyczne i naprawdę smaczne. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami i żurawiną

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami 126

Ciecierzyca jest jednym z najwdzięczniejszych strączków, które możemy znaleźć w kuchennych szafkach. Jesteśmy w stanie z niej zrobić pasty do kanapek, np. hummus , jak i naleśniki

Blendman
Żur na zakwasie chlebowym 206

Żur na zakwasie chlebowym Żur jest jedną z moich ulubionych zup. Gotowałam ją już na przeróżne sposoby i nigdy mi się nie nudzi! Uwielbiam, kiedy żur

Moje Qulinaria
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 276

Roladki zrobiłam już jakiś czas temu na niedzielny obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe(...)Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre i sałatka z buraczków z jabłkiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pałki z kurczaka w miodowo-cynamonowej marynacie 172

 Dziś będzie aromatycznie i smacznie. Uwielbiam marynować mięso, dzięki temu uzyskuje niesamowity smak i zapach. Tym razem postawiłam na połączenie miodu z cynamonem i goździkami

W poszukiwaniu inspiracji
Karp po styryjsku 132

Bardzo łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler (korzenny i naciowy) oraz por, które dodają mu wyrazistości. Z przepisem na

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z szarymi kluskami 195

Przepis zdobyty od naszej Pani sołtys, która często raczy swoich gości między innymi tą jakże popularną na naszych stołach zupą, lecz podaną z szarymi kluchami. Składniki

kgwjanczewo
Rumsztyk z siekanej wołowiny 237

cebulką to ja miałam w planach przygotowanie z wołowiny befsztyku tatarskiego . Ale on był szybszy i zamiast wołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy. Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej cebuli dopełnia ich smaku. Przy tym, robi się(...)solimy je aby puściła sok, podsmażamy aż stanie się złota, często ją mieszamy, aby się cebula nie przypaliła. Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Rumsztyki serwujemy np. z chlebem, czy ziemniakami.   The post Rumsztyk z siekanej wołowiny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA 191

grochówką bywają zamiennie. Choć podobnie przygotowywane, to w smaku różnią się bardzo (fasola nadaje zupie lekko słodkawy posmak), niemniej obydwie są przepyszne. Bardzo pożywne, idealne na jesienny i zimowy obiad. Zarówno fasolówkę jak i grochówkę przygotowuję zawsze w szybkowarze- skraca czas gotowania i zachowuje lepszy aromat, a także smak. Można oczywiście przygotować te zupy w naturalny sposób, wówczas czas gotowania(...)600g suchej fasoli (po 200g: duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola) - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 2 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - ok.600g wędzonki (chudy boczek, szynka itp.)- u mnie czym więcej tym lepiej, mam tylko później problem z pojemnością gara..., ciągle mało miejsca.. - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe

Smaczne Zdrowe
Duszona marchewka z groszkiem 211

Duszona marchewka z groszkiem... Miękkie kosteczki słodkiej marchewki. Kulki zielonego groszku. A całość oblepiona maślaną zasmażką. Idealny dodatek do obiadu! Składniki: 4 średniej wielkości marchewek; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); 6 łyżek zimnej wody; Pół łyżeczki soli; 4 łyżeczki cukru; 2 łyżki masła; Płaska łyżka mąki pszennej. Sposób przygotowania: Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną(...)kukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem. Potrawę najlepiej serwować na ciepło, choć na zimno też jest pyszna. Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych potraw - u mnie z kotlecikami z kalafiora. Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być tylko odrobina, aby marchewka zmiękła podczas duszenia. Jeśli ktoś lubi sosy może dodać

Gospodyni Miejska
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 194

Torta Pasqualina , czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski . Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny de Blasi, który dostosowałam(...)pokrojonej na małe kawałki 140 g świeżego tłuszczu wieprzowego, rozdrobnionego (nadaje się słonina lub podgardle wieprzowe) 1 mała suszona papryczka chilli, rozkruszona lub 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 średnie ziemniaki, ugotowane do miękkości, obrane i rozgniecione starta 2,5 cm. laska cynamonu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oliwa extra virgin   Przygotowanie: Poprzedniego wieczora: Ostrym nożem rozdrobnij czosnek, rozmaryn, sól

Chilli Czosnek i Oliwa