ziemniaki na obiad - 8650 przepisów (strona:425/577)

Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 131

Wiosenne, młode warzywa wspaniale pasują do zupy na maśle, którą uwielbiam. Robię ją w różnych kombinacjach, w zależności od tego jakie warzywa dostanę na rynku. Jedna

Posadzone i zjedzone
PoLęDwiCzKi w sosie KurKoWym 236

Składniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę

Luźna Kuchnia
(Nie)klasyczne kotlety schabowe 184

Klasyczne, bo smażone tradycyjnie na smalcu obtoczone w jajku i bułce tartej. Nie-klasyczne, bo moczone całą noc w mleku i piórkach cebuli. Aromat? Nie pytajcie

Zasmakuj Kuchni
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 133

Składniki: Młoda kapusta (Użyłam małej główki) 4 duże dojrzałe pomidory 1 duża cebula Pętko kiełbasy 2 pęczki koperku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1,5

The Sweet Damsel
Kopytka, które rozpływają się w ustach. 183

     Kopytka, niby nic takiego, ale z własnego doświadczenia wiem, że znaleźć odpowiednią recepturę jest bardzo trudno. Zazwyczaj wychodziły mi za twarde, albo wręcz

Rozpustne gotowanie
Kaczka po mazursku 200

 Ostatnio polubiłam kaczkę. W tej wersji jest naprawdę świetna - aromatyczna, delikatna i mięciutka. Miód, ocet jabłkowy i majeranek - przysmak z Mazur. :) Na dwie porcje: 2

Kuchenna Kontrrewolucya
TILAPIA Z MIGDAŁOWĄ SKORUPKĄ 147

  Bardzo dawno nie jadłam ryby, w ogóle bardzo mało ich spożywam. Nie wiem jeszcze czy nie lubię czy nie lubię za nich płacić. Nie oszukujmy

pieprzny smaczek
Bitki z szynki w sosie cebulowym 162

sosie cebulowym są smacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym. Duszone mięso jest bardzo delikatne i nie obciąża tak naszego organizmu, jak mięso smażone. Jeśli odpowiadają Wam typowe domowe obiady, to danie z tak przyrządzonej szynki na pewno nim jest. Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej i w przypadku bitek z szynki w sosie cebulowym tak jest. Minimum składników(...)czasie sprawdzić mięso, jeśli jest już miękkie, to odkryć garnek i redukować płyn do postaci nam odpowiadającego sosu, przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i ewentualnie solą. Podawać z ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną i powstałym sosem cebulowym

Kuchcik gotuje
Marchewka z groszkiem jak u mamy! 161

Jedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do obiadu. Właściwości zdrowotne marchewki i groszku każdy zna więc do roboty!   Składniki:   ok. 0,5 kg marchwii pokrojonej w kostkę (jardinière) i zielonego groszku w proporcjach 60% marchew, 40% groszek, można też(...)przestygnięciu do gorącej jeszcze potrawy i mieszamy.  Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę. Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności. Smacznego

IzaGotuje
Morbradgryde - polędwiczki w sosie z pieczarkami i porem. 177

cóż, Duńczycy mają widocznie podobny gust kulinarny do Polaków. I jeszcze parę innych zalet też mają;) Zdradzę Wam, że polędwiczki w sosie porowo-pieczarkowym bardzo zasmakowały mojej żonie. Takie obiady mogłaby jeść codziennie:) Chyba będę musiał wymyślić hasło tygodnia, które pozwoli na więcej tego typu gotowania! Polędwiczki wydają się łatwym i bardzo wdzięcznym "surowcem" kulinarnym. W kilka minut można(...)powrotem na patelnię pora, cebulę i pieczarki. Zalać bulionem i śmietaną. Dodać łyżeczkę musztardy. Pozwolić dusić się jeszcze na małym ogniu przez około 5 -10 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. W towarzystwie gotowanej marchewki lub dowolnej ulubionej jarzyny/sałatki

zadanie-gotowanie
Afrykańska zupa ziemniaczana 175

Oto nowy przepis od Cioci Tereski. Przepisy te są zawsze sprawdzone podwójnie więc tym bardziej zapewniam że pyszne i że na pewno wszystko wyjdzie tak jak

sierotka maRysia w kuchni
Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 367

Duszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej, bardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na indyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi(...)kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 127

horyzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli wygasa. Tata z bratem w jeszcze rozżarzony popiół zagrzebują ziemniaki. Zasypiam z myślą o poranku i gorącym śniadaniu w postaci pachnących, pieczonych ziemniaków. Pamiętacie te przypalone skórki i parę unoszącą się z gorących kartofli? W połączeniu z solą smakowały cudownie. Na samą myśl, aż cieknie mi ślinka. Całe wieki ich nie jadłam. Jest późna(...)drzwi unosi się niesamowity zapach, który uruchamia wyobraźnię o zrumienionej, chrupiącej skórce i soczystym kurczaku. Pośpiesznie myjemy ręce i zasiadamy do stołu, każdy na swoim miejscu i wspólnie jemy obiad. Ile ja bym dała, aby znów być przy jednym stole z rodziną, usiąść na swoim miejscu i umorusać się pachnącym kurczakiem… Takich wspomnień, takich zapachów jest wiele

Wędrówki po kuchni
Wołowina duszona w czerwonym winie 257

Porządki w ogródku, wyrywanie chwastów, kopanie... i tak robota przeciągnęła się aż do południa. A jak wiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć(...)maśle cebulkę, marchewkę i czosnek. Dusić razem jeszcze pół godziny. Na koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, kawałkami chili i tymiankiem. Można zjeść z chlebem, ziemniakami, bądź z ulubionymi dodatkami

Sajkofanka smaku
Kartacze czyli ziemniaczane kluski z mięsem drobiowym 147

Nic nie powiem tylko tyle, że są pyszne. Trochę z nimi pracy, ale warto. Przygotowanie farszu – Do garnka wrzucić mięso i wlać wodę, tyle żeby

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania