Bardzo dawno nie jadłam ryby, w ogóle bardzo mało ich spożywam. Nie wiem jeszcze czy nie lubię czy nie lubię za nich płacić. Nie oszukujmy
pieprzny smaczeksosie cebulowym są smacznym i łatwym do przygotowania daniem obiadowym. Duszone mięso jest bardzo delikatne i nie obciąża tak naszego organizmu, jak mięso smażone. Jeśli odpowiadają Wam typowe domowe obiady, to danie z tak przyrządzonej szynki na pewno nim jest. Prosto i smacznie, tak lubię najbardziej i w przypadku bitek z szynki w sosie cebulowym tak jest. Minimum składników(...)czasie sprawdzić mięso, jeśli jest już miękkie, to odkryć garnek i redukować płyn do postaci nam odpowiadającego sosu, przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i ewentualnie solą. Podawać z ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną i powstałym sosem cebulowym
Kuchcik gotujeJedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem. Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa! Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do obiadu. Właściwości zdrowotne marchewki i groszku każdy zna więc do roboty! Składniki: ok. 0,5 kg marchwii pokrojonej w kostkę (jardinière) i zielonego groszku w proporcjach 60% marchew, 40% groszek, można też(...)przestygnięciu do gorącej jeszcze potrawy i mieszamy. Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę. Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności. Smacznego
IzaGotujecóż, Duńczycy mają widocznie podobny gust kulinarny do Polaków. I jeszcze parę innych zalet też mają;) Zdradzę Wam, że polędwiczki w sosie porowo-pieczarkowym bardzo zasmakowały mojej żonie. Takie obiady mogłaby jeść codziennie:) Chyba będę musiał wymyślić hasło tygodnia, które pozwoli na więcej tego typu gotowania! Polędwiczki wydają się łatwym i bardzo wdzięcznym "surowcem" kulinarnym. W kilka minut można(...)powrotem na patelnię pora, cebulę i pieczarki. Zalać bulionem i śmietaną. Dodać łyżeczkę musztardy. Pozwolić dusić się jeszcze na małym ogniu przez około 5 -10 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. W towarzystwie gotowanej marchewki lub dowolnej ulubionej jarzyny/sałatki
zadanie-gotowanieOto nowy przepis od Cioci Tereski. Przepisy te są zawsze sprawdzone podwójnie więc tym bardziej zapewniam że pyszne i że na pewno wszystko wyjdzie tak jak
sierotka maRysia w kuchniDuszone plastry z łopatki wieprzowej to świetny pomysł na smaczny i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej, bardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na indyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi(...)kiedy się zagotuje wkładam z powrotem plastry mięsa. Całość gotuje jeszcze ok.1 minutę. Tak przygotowana łopatka najlepiej smakuje z kluskami śląskimi ( tzw. kluski z dziurką ) ale równie dobrze z ziemniakami, kasza czy ryżem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródhoryzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli wygasa. Tata z bratem w jeszcze rozżarzony popiół zagrzebują ziemniaki. Zasypiam z myślą o poranku i gorącym śniadaniu w postaci pachnących, pieczonych ziemniaków. Pamiętacie te przypalone skórki i parę unoszącą się z gorących kartofli? W połączeniu z solą smakowały cudownie. Na samą myśl, aż cieknie mi ślinka. Całe wieki ich nie jadłam. Jest późna(...)drzwi unosi się niesamowity zapach, który uruchamia wyobraźnię o zrumienionej, chrupiącej skórce i soczystym kurczaku. Pośpiesznie myjemy ręce i zasiadamy do stołu, każdy na swoim miejscu i wspólnie jemy obiad. Ile ja bym dała, aby znów być przy jednym stole z rodziną, usiąść na swoim miejscu i umorusać się pachnącym kurczakiem… Takich wspomnień, takich zapachów jest wiele
Wędrówki po kuchniPorządki w ogródku, wyrywanie chwastów, kopanie... i tak robota przeciągnęła się aż do południa. A jak wiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć(...)maśle cebulkę, marchewkę i czosnek. Dusić razem jeszcze pół godziny. Na koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, kawałkami chili i tymiankiem. Można zjeść z chlebem, ziemniakami, bądź z ulubionymi dodatkami
Sajkofanka smakuNic nie powiem tylko tyle, że są pyszne. Trochę z nimi pracy, ale warto. Przygotowanie farszu – Do garnka wrzucić mięso i wlać wodę, tyle żeby
Kuchnia PokoleńNo i wreszcie chwilowa przerwa od sesyjnego maratonu - czeka mnie jeszcze tylko jeden piątkowy egzamin i miejmy nadzieję że kolejny semestr będzie za mną. Wykorzystując
psgotujemyJak już dobrze wiecie - nie lubię wyrzucać jedzenia. Wyniosłam tę naukę z domu rodzinnego, gdzie szanuje się każdą kromkę chleba. Czasem aż do przesady nie wyrzuca
Kuchnia po mojemuDzisiaj piątek, a do tego przedświąteczny, więc wypada podać na stół śledzia :) Tym razem w śmietanie, ale trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżej bazylii
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj dzielę się z Wami kolejnym rodzinnym przepisem. Tym razem kaczka z jabłkami. Idealnie soczysta i aromatyczna. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta do
Ola la LCHFKolejna propozycja na danie z wykorzystaniem ryby. Ryby, którą sama złowiłam i wiem, że jest zdrowa, nieprzetwarzana. Jak już zawsze wspominam ludzie bardzo mało jedzą ryby
Kuchnia PaulettesDużo czosnku, chude mięso, iście polski dodatek... Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :) 3 średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki(...)czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem. Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso. Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami pure
Kuchenna Kontrrewolucya