Kurczak w świątecznym wydaniu, pachnący pomarańczą i czosnkiem to moja propozycja na świąteczny obiad. Dzięki glazurze z pomarańczy, imbiru i ostrej papryki jest złocisty i chrupiący na zewnątrz i idealnie miękki i wilgotny w środku. Jeszcze zanim wyciągnęłam go z piekarnika w kuchni rozchodził się przepiękny zapach świątecznej pieczeni. Kurczak w zasadzie przygotowuje się sam, ale warto zaopatrzyć się(...)minut. Posmarować kurczaka dokładnie pomarańczowo - paprykową masą i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aby zrobił się lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą. Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza, tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej wyłącznie zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów
Kulinarne InspiracjePoliczki wołowe to jedno z najmodniejszych teraz mięs – dostępne są w karcie wielu dobrych restauracji. Krowie poliki są nadzwyczaj delikatne, smaczne i co ważne –
Poezja smakuQchnia po prostu Jak jesień to dynia, a jak dynia to koniecznie krem z niej!!! Rozgrzewająca i aromatyczna, jest miłym akcentem w pochmurne dni. Składniki
Qchnia po prostuPrzepis pochodzi z książki "Mięsa na święta i na co dzień" z serii Lubię gotować.
w mojej kuchniSoczysta, sycąca potrawa z kurczaka, z słodkawymi burakami i chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej
Pyry na GazDorsz. Lubię to. Zrobiony klasycznie i po mojemu. Co kto lubi ;)) Najlepiej smakuje jednak panierowany i stąd ta propozycja. Filety mam dosyć cienkie, więc wzbogacenie o
Pasje JolkiKotleciki mielone zapiekane z grzybami leśnymi to smaczny pomysł na obiad lub przekąska na imprezkę. To absolutnie wspaniałe danie, które mam nadzieję, że ucieszy i Wasze podniebienie :) Składniki na 6-7 osób: Farsz: ok. 1,5 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 6 plasterków wędzonego boczku 2 małe cebule 1 mała czerwona papryka sól, pieprz ostra papryka - 1/3 łyżeczki czosnek(...)kotlety i przykryj je farszem. Całość zapiekaj (pod przykryciem) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp startym serem. Kotleciki podajemy z frytkami, ziemniakami lub z grzankami. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego ( przepis). PS: Danie możesz przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki a podgrzać dopiero przed przyjściem gości
Alutka-Gotujetego korzystać. Dlatego też dzisiaj u mnie gulasz z piersi kurczaka ze sporą ilością papryki i młodziutkiej cukinii. Gulasz podałam z kaszą gryczaną i wierzcie mi było pyszny obiad. No a że ostatnio testuję garnek Fissler z kolekcji Profi Collection więc gulasz ugotowałam właśnie w tym garnku. Muszę powiedzieć, że coraz bardziej się do niego przyzwyczajam i jak na razie(...)ponownie zagotować. Gulasz zdjąć z ognia i ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem gulasz posypać pokrojoną natką pietruszki. Gulasz można podać z pieczywem, kaszą gryczaną, ryżem lub z ziemniakami
Ala piecze i gotujeszynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki. Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca(...)wstawić do pieca. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać ok. 10-20 minut, aż najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać
Moja DelicjaGulasz robię rzadko ,bo za długo trwa jego przygotowywanie i to trochę zniechęca. Jeśli jednak chcecie zadowolić męża ,to polecam zdecydowanie. Składniki: 6 porcji 1 kg
Ladylaura.Z wierzchu są chrupiące, natomiast w środku mięciutkie i delikatne. Z ziemniaczkami i mizerią tworzą bardzo smaczny i sycący obiadek ;) Składniki na 2 osoby: 2 ćwiartki
Gotowanie...to proste !Alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Do przygotowania tego danie będziemy potrzebowali: schab bez kości lub polędwica wieprzowa filet z indyka szynka długodojrzewająca zielone oliwki papryka w proszku
MarcinChefpysznego kurczaka w sosie koperkowym po szwedzku. W oryginalnym przepisie była to potrawka z jagnięciny z sosem koperkowym, ale ponieważ K. nie przepada za owieczką, a miał to być obiad dla nas obojga dlatego też zdecydowałam się na wersję z kurczakiem. Jednak jestem pewna, że jeszcze kiedyś wypróbuję przepisu z baraniną. Koperek zwany jest bazylią północy i bardzo często(...)koperek wymieszać, a pod sam koniec gotowania, najlepiej gdy sos już nie będzie się gotował, można zdjąć z ognia wlać śmietanę z żółtkiem, dokładnie wymieszać i podawać. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Codzienne GotowanieKotlet Schabowy z pieczarkami i serem - to troszkę bardziej urozmaicony ale jednak klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku powoduje, że mięso jest delikatne, miękkie, soczyste i niemal rozpuszcza się w ustach, a dodatek aromatycznego farszu pieczarkowego i apetycznie ciągnącego się sera sprawia, że jest to wyjątkowo smaczne i ładnie prezentujące się danie(...)minut. Pod koniec pieczenia na każdy kawałek schabu wykładamy farsz oraz starty ser i jeszcze chwilę zapiekamy do momentu stopienia sera. Gotowe kotlety schabowe z pieczarkami podajemy z ziemniakami i dowolnymi surówkami. Moje posty
Słodka Strona