Sezon na bakłażan w pełni. W końcu postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam zapiekane warzywa z mozzarellą. Banalnie proste, a dzięki foremce do zapiekania firmy Gosia , nie
Ania i Marcin gotująwięcej czasu,to zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała po 2 dwie sztuki: Składniki: marchewka pietruszka ziemniak por seler Poza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża łyżka masła(...)pieprzem i imbirem. Podawać wg uznania. Ja tym razem z malutkimi pulpecikami z indyka. w związku z tym, że lubię zupę z chlebem, to kromeczki smaruję serkiem topionym i obiad na bogato
pieprzny smaczektylko ,sprawdzi się również świetnie do obiadu lub po prostu do różnego rodzaju mięs-polecam gorąco Składniki: 4 średnie młode ziemniaczki 2 jajka na twardo cebula mała puszka kukurydzy 2 łyżeczki musztardy francuskiej ok 2 łyżki majonezu ok 2 łyżki śmietany 18 % natka pietruszki(lub koperek-jak wolicie) sól,pieprz, łyżka masła Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach,obieramy i kroimy
Swojskie jedzonkoobiad proponuję.... Pyszną, sycącą zupę brokułową zagęszczoną serkiem topionym. Wystarczy naprawdę niewiele składników by stworzyć coś smacznego :) Jeśli nie jesteście zwolennikami małych grzeszków typu serek topiony, można zupę zagęścić śmietanką ;) Ale brokuł i serek to fajne połączenie :) Składniki: 1 szklanka posiekanej włoszczyzny (u mnie marchew, pietruszka, seler) 1 średni ziemniak 1 brokuł (może być opakowanie mrożonego) 100 g serka topionego
coolinarnyszybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 4 marchewki - średnie 1 ziemniak - średni 1 żółta papryka - mała kawałek
Grunt to przepis!Pasują do każdego obiadu, mięsnego, warzywnego, rybnego. Także do duszonych grzybów z dodatkiem lubczyku. Smakują również pysznie same z masełkiem lub odsmażone z boczkiem i cebulką. Uniwersalne ziemniaczane danie. Jedne z moich ulubionych:) Najbardziej lubimy te rumiane i chrupiące odsmażone na patelni na maśle klarowanym. Pięknie wtedy pachną masłem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka garść posiekanego
Zasmakuj Kuchnibędzie hit domowego ,dietetycznego obiadu!. Danie ma 580 kcal. 1 pierś kurczaka 100 g. 1 plaster szynki z kurczaka 15 g . 1 plaster sera żółtego light 15 g. 1 łyżka natki pietruszki 12 g. 1/3 jaja 12 g. 1 łyżka bułki tartej 10 g. sól i pieprz czosnek granulowany 2 łyżki piure z ziemniaków( 2 małe ziemniaki ugotować ,utłuc
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiidzie , sprzątania po obiedzie też jest mniej . Polecam szczególnie ,że jest ona bardzo smaczna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg serc indyczych ( mocno się kurczą więc ilość jest ok. ) 1 duża marchewka 1 pasternak ( można zastąpić , dużym, korzeniem pietruszki) 1 mała cebula 3 ziemniaki średniej wielkości 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki kminku
Ogrodnik w podróżyMoja kolejna propozycja na świąteczny obiad to rolady drobiowe. Wypełniłam je farszem pieczarkowo - pomidorowym, a sos zrobiłam na pietruszce korzeniowej. Podczas gotowania rolad wywar nabrał subtelnego aromatu pomidorów, co miało duże znaczenie dla jego końcowego smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek do dania polecam Ci gotowane ziemniaki w mundurkach , ziemniaki w kawałkach
Szybko Szybkowarmiseczka pysznej pożywnej zupy na obiad. Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana kiełbasa bamberska od firmy Tradycyjne jadło , kiedy przeczytałam etykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników, tylko mięso, sól peklowa i przyprawy, idealna! rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem. Składniki: 60 dag ziemniaków 2 skrzydełka z kurczaka
Wanilia i Kardamonbardzo fajny pomysł na obiad, a przy okazji wykorzystuje produkty, które prawdopodobnie bym wyrzuciła. Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1 seler 1 szklanka ryżu 1 szklanka fasoli 2 jajka3 - 4 łyżki mąki sól pieprz czubrica suszone liście kolendry Wykonanie: Warzywa, fasolę i ryż ugotować, przełożyć do dużego naczynia i zemleć tłuczkiem do ziemniaków., Dodać przyprawy i wszystko wymieszać
Mama Gotujemałe pieniądze przygotować pyszny obiad. Polecam wszystkim, którzy cenią sobie bogactwo warzyw na talerzu. Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 3-4 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki mąki razowej 2 jajka sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinię obieramy i ścieramy na tarce (ja trę na dużych oczkach, ale można, jak ziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli
upichcicŚledzik do obiadu, ale również na wigilijny stół. Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na półmisek wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i cebulką. Układamy na tym warstwę śledzia i ....posypujemy pieprzem i cebulką. Całość zalewamy olejem i dekorujemy szczypiorkiem. Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Maminek kulinarnydodałam żadnej konkretnej propozycji na obiad, dlatego dzisiaj mam dla Was uwielbiane przez moje tatę kluchy ziemniaczane. Moja mam nazywa je kluskami "z deski" bo wrzuca się je prosto z deski do wrzątku. ja najczęściej podaję je z kiszoną kapustą i podsmażonym boczkiem. Mówię, Wam pycha!! Przepis zdradziła mi moja babcia;) Składniki: 1/2 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej
Z miłości do słodkościdrobiowego 2 ziemniaki 1 cebula dymka 1 brokuł sól pieprz czarny rzeżucha KLUSKI JAGLANE: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody wrzącej 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól Ziemniaki i dymkę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Na patelnię wlać trochę bulionu i zmyć pozostałości po smażonych warzywach. Przelać(...)wrzątek, a kiedy kluski wypłyną do wierzchy wybierać łyżką cedzakową. Kluski podawać z gorącą zupą brokułową, posypując wierzch rzeżuchą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Obiad , Zupy Tagged: brokuł , bulion , kasza jaglana , rzeżucha
https:KKuchniaMniam