Pisząc ten post zastanawiam się, jaka była moja ulubiona zupa w dzieciństwie. Uwielbiałam babciną ogórkową z ryżem, młodą botwinkę z jajkiem, zacierki (które - ku zdziwieniu wszystkich
Obiad gotowyBardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia PokoleńW moim ogrodzie są jeszcze opieńki więc przygotowałam bardzo smaczną zupę z tymi grzybami. Wyszła bardzo smaczna, moja rodzina bardzo lubi tą zupę, polecam. Składniki: 1
Bajeczna Kuchniadodatek do obiadu lub kolacji. Nie każdemu musi jednak pasować jej specyficzny smak. Cykoria jest delikatnie gorzkawa, w szczególności u nasady. Warto ją jednak przygotować i sprawdzić na własnej skórze, czy Wam posmakuje, zamiast z góry się uprzedzać. Cykoria upieczona według tego przepisu, bardzo fajnie komponowała się u mnie na talerzu z tofu marynowanym i gotowanymi ziemniakami. Świetne połączenie! Artykuł
Blendmanryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram się go przygotować inaczej. Panierowanego dorsza lubię w postaci nuggets . Dorsz z risotto to ulubione danie mojego męża. Dorsz smażony z kurkami…Dopiero po jego skosztowaniu uwierzyłam, jak fajnie smakuje ryba z grzybami. Dorsz w migdałach to powracające u nas danie w różnych odsłonach. Polecam rybę z pieczonymi ziemniakami na ostro
codojedzeniaBanalny obiad, który jest smaczny i zrobi go każdy. :) Dzięki skorupce, którą tworzy przypieczona mąką kukurydziana tworzy się smaczna panierka. Kurczak jest soczysty i czuć sezam, który z połączeniem z curry nadaje dość oryginalnego smaku. Warzywa, które są zamrożone a potem podczas pieczenia puszczają soki tworzą smaczny sos, który można zagęścić lub nie i polać ziemniaki
Kuchnia PaulettesTo bez wątpienia smak dzieciństwa, ale nie tylko! Przypominają mi również Włochy. U nas jedzone w dzień powszedni, natomiast we Włoszech gnocchi jedzone są raczej od
Z Kuchni Do Kuchniwspółgra z ziemniakami, przy okazji, jak będziecie robić puree ziemniaczane dodajcie ciut tej przyprawy, zwyłke pyry a smakują wtedy wybornie sól do smaku (łyżeczka) 2 łyżki delikatnego w smaku oleju roślinnego przepraszam za jakość zdjęć, ale coś mi aparat świruje, a chciałam Wam pokazać, zresztą od zawsze tak prezentuję składniki, jak niewiele potrzeba aby ugotować przepyszny obiad. Przygotowanie
greenscarfgzikiem . Duży ziemniak gotowany w mundurk u , nadziany b ył śledzikiem zatopionym z cebulk ą w śmietanie . Dobre to było! Jestem ogromn ą amatork ą śledzia, więc delektowałam się tym daniem z rozkoszą :) 2015: Podumowując: wizyt ę w Tawernie uważam za wielce udaną! S wojskie klimaty, treściwe jedzenie, brzuch rado ś nie pełny p o sytym obiedzie . Jedyny zgrzyt
Grunt to przepis!mój ulubiony obiad z dzieciństwa, na początku lata z truskawkami, nieco później ze śliwkami. Najlepsze w knedlach chyba było to, że moja mama pozwalała nam je lepić razem z nią – kuchnia była po takim naszym lepieniu w opłakanym stanie, ale ile z tego było frajdy! :) Podane składniki wystarczą na 10 dużych sztuk. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków
Ciastkozercypropozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Gulasz: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 50g masła, 500 ml wody, 1 łyżka mąki, 1 papryka czerwona, 200g fasolki szparagowej, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula
Tradycyjna kuchnia Kasiwczorajszy obiad. Na bazarku udało mi się kupić pyszne malutkie młode ziemniaczki. Połączyłam je z zielonymi szparagami (trzeba je jeść, póki jeszcze są!) i rzodkiewkami. Dobrze wiecie, że nie lubię wyrzucać rzodkiewkowej naci, więc po raz kolejny przygotowałam z niej pesto . W połączeniu w jogurtem naturalnym pesto przemieniło się w pyszny sos wspaniale pasujący do ziemniaków. A Wy co pysznego
Chilli Czosnek i OliwaBardzo lubię rzeżuchę wiec, kiedy usłyszałam o tej zupie od razu postanowiłam ją przygotować. Jej smak zaostrza papryczka chilli a posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową
Pyry na GazSą takie połączenia w kuchni śródziemnomorskiej, obok których ciężko przejść obojętnie. Te dorady po zawinięciu w cieniutkie plastry bekonu wylądowały w piekarniku, na podkładzie z blanszowanych
Karo in the Kitchenzaproszę na obiad :-). Tego dnia brat Piotrek miał grać mecz - jakaś liga młodzików czy coś tam takiego. Poszłam pooglądać jak się spisuje młodzieniec. Ale zanim wyruszyłam w miasto trzeba było zjeść coś pożywnego - i tu przypomniał mi się przepis od dawna siedzący w mej makówce jednak jakoś nie byłam do tej pory do niego przekonana - połączenie ziemniaków i jajka - Tortilla
sierotka maRysia w kuchni