danie na obiad, idealne dla osób zapracowanych, gdyż można je przygotować z mrożonych warzyw, dzięki czemu ugotowanie posiłku nie zajmie nam więcej niż 30 minut, ale oczywiście równie dobrze sprawdzą się świeże warzywa. Kremowy sos, który swój wspaniały żółty kolor zawdzięcza kurkumie, świetnie komponuje się z warzywami i kurczakiem. Potrawa jest delikatna i treściwa. Danie podajemy z ziemniakami lub ryżem
e-PrzepisyKulinarneopakowanie obrane ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza razem z cebulą, z jajkiem dobrze rozdrobnić na mus przelać do pojemnika, wsypać mąkę, tartą bułkę, pieprz, kucharka, wymieszać, na mocno gorącym oleju rzepakowy, smażyć złociste placki ziemniaczane w rozdrabniaczu zmiksować rzodkiewki, ogórki, koperek, dodać do miski z jogurtem wsypać sos francuski, cukier i dobrze wymieszać placki podawać z sosem na obiad, placki
W Mojej Kuchni Lubięobiad robiłam krem z cukinii. Zupka wszystkim bardzo smakowała, więc postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na nią. Pierwszy raz przygotowałam zupę na wywarze tylko z warzyw i byłam miło zaskoczona. Zupka smaczna i szybka w przygotowaniu, taka, jaką lubię najbardziej. Składniki: - ok. 700 g cukinii, - łyżka masła, - ząbek czosnku, - por, - 2 marchewki, - pietruszka, - duży ziemniak, - bazylia, - kawałek selera
Pani domowaletni obiad ;) (vege) Cukiniowe kofty/kotleciki z zielonej soczewicy, sos czosnkowy Ostatnio zaciekawiły mnie wszelkiego rodzaju kofty, choć nie wiem czemu akurat taka nazwa, a nie zwykłe kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka, pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g
More food, love and dreamspomysłów na obiad. Z braku koncepcji wyszły zieloniutkie, bardzo pozytywne i pyszne kopytka z sosem serowym. Mniam! ;) Gdy tylko pomyślałam o nazwie "zielone kopytka" przed oczami miałam taki obrazek: Wiem, wiem, mam bujną wyobraźnię i czasem podpowiada mi ona bardzo dziwne rzeczy :D Mam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki :)) Składniki: Kopytka: 1kg ziemniaków 200g szpinaku
Czerwona PorzeczkaWieczór, a obiadu na następny dzień nie ma. Szybki przegląd lodówki i jeszcze szybsza decyzja. Będzie chociaż zupa, drugie jakoś się wymyśli. Niecałe pół godziny i zupa gotowa. Chłopakom posmakowała, chociaż oni jedli bez pesto, ale za to z grzankami. Córa odmówiła już po pierwszej łyżce. Nie szkodzi. Było więcej(...)Składniki: 1 cukinia 3 - 5 ziemniaków 2 marchewki sól, pieprz 3-5 łyżek pesto (lub spora garść bazylii, oliwa, 2 orzechy włoskie, parmezan) Wykonanie: Zagotować ok. 1,5 l wody (bulionu). Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotować przez około 10 - 15 minut. Cukinię obrać, pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się
Sto kolorów kuchnikompotem, a jak za oknem plucha i zimno to mi się nie chce. Podejrzewam, że to dlatego, że bohaterowie książek i ich losy są ważniejsi niż jakiś tam obiad. Może też dlatego, że gotuję albo w domu, albo dla innych praktycznie non stop. Podczas takiej właśnie niemocy lubię robić gęste i pożywne zupy. Pachnące, rozgrzewające i banalnie proste. Inspiracją(...)czerwonej soczewicy. Pokombinowałam, dodałam trochę od siebie i jest. Najlepsza i najszybsza zupa na wielki głód i chłód. Totalnie wegańska i bezglutenowa i piekielnie szybka. Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 500 g czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie
ladykitchenSkładniki 900 g zmielonego karczku 3 łyżki bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz
Gaździnka warzyWiosna za oknem a u nas na talerzu grzyby. Zatęskniliśmy za grzybowym aromatem więc wyciągnęłam z zamrażalki grzyby, które mąż uzbierał ostatniej jesieni. Mięso wyszło miękkie
Kuchnia w oparachChyba każdy z nas jest miłośnikiem placków ziemniaczanych. Dziś proponuję Wam przepis na pyszne placki po wiejsku z dodatkiem cebuli i szynki. Placki podałam z sosem
Tradycyjna kuchnia KasiNie ma jak prostota :) Wystarczy do gotowania wykorzystać produkty, które mamy pod ręką. A, że jesień to bogactwo świeżych warzyw nikt nie powinien mieć z tym
Kulinarne przemysleniaSos kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa. Dzisiaj zachęcam do upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz
UgotowaćSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki ostrej musztardy np Sarepskiej 1 kubek maślanki tymianek oliwa z oliwek sól pieprz 400 g ziemniaków 2 ogórki koperek
Luźna KuchniaZupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka
Bajeczna KuchniaZapraszam na pysznego kurczaka o orientalnym smaku. Jeżeli nie posiadacie w domu harissy to można zastąpić ją mieszanką chilli w płatkach, kuminu, nasion kolendry (najlepiej rozetrzeć
Przepisy Aleksandry