pomysłów na obiad. Z braku koncepcji wyszły zieloniutkie, bardzo pozytywne i pyszne kopytka z sosem serowym. Mniam! ;) Gdy tylko pomyślałam o nazwie "zielone kopytka" przed oczami miałam taki obrazek: Wiem, wiem, mam bujną wyobraźnię i czasem podpowiada mi ona bardzo dziwne rzeczy :D Mam nadzieję, że Wam też spodobają się te pozytywnie zielone kolorki :)) Składniki: Kopytka: 1kg ziemniaków 200g szpinaku
Czerwona PorzeczkaWieczór, a obiadu na następny dzień nie ma. Szybki przegląd lodówki i jeszcze szybsza decyzja. Będzie chociaż zupa, drugie jakoś się wymyśli. Niecałe pół godziny i zupa gotowa. Chłopakom posmakowała, chociaż oni jedli bez pesto, ale za to z grzankami. Córa odmówiła już po pierwszej łyżce. Nie szkodzi. Było więcej(...)Składniki: 1 cukinia 3 - 5 ziemniaków 2 marchewki sól, pieprz 3-5 łyżek pesto (lub spora garść bazylii, oliwa, 2 orzechy włoskie, parmezan) Wykonanie: Zagotować ok. 1,5 l wody (bulionu). Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotować przez około 10 - 15 minut. Cukinię obrać, pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się
Sto kolorów kuchnikompotem, a jak za oknem plucha i zimno to mi się nie chce. Podejrzewam, że to dlatego, że bohaterowie książek i ich losy są ważniejsi niż jakiś tam obiad. Może też dlatego, że gotuję albo w domu, albo dla innych praktycznie non stop. Podczas takiej właśnie niemocy lubię robić gęste i pożywne zupy. Pachnące, rozgrzewające i banalnie proste. Inspiracją(...)czerwonej soczewicy. Pokombinowałam, dodałam trochę od siebie i jest. Najlepsza i najszybsza zupa na wielki głód i chłód. Totalnie wegańska i bezglutenowa i piekielnie szybka. Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 500 g czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie
ladykitchenSkładniki 900 g zmielonego karczku 3 łyżki bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz
Gaździnka warzyWiosna za oknem a u nas na talerzu grzyby. Zatęskniliśmy za grzybowym aromatem więc wyciągnęłam z zamrażalki grzyby, które mąż uzbierał ostatniej jesieni. Mięso wyszło miękkie
Kuchnia w oparachChyba każdy z nas jest miłośnikiem placków ziemniaczanych. Dziś proponuję Wam przepis na pyszne placki po wiejsku z dodatkiem cebuli i szynki. Placki podałam z sosem
Tradycyjna kuchnia KasiNie ma jak prostota :) Wystarczy do gotowania wykorzystać produkty, które mamy pod ręką. A, że jesień to bogactwo świeżych warzyw nikt nie powinien mieć z tym
Kulinarne przemysleniaSos kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa. Dzisiaj zachęcam do upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz
UgotowaćSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki ostrej musztardy np Sarepskiej 1 kubek maślanki tymianek oliwa z oliwek sól pieprz 400 g ziemniaków 2 ogórki koperek
Luźna KuchniaZupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka
Bajeczna KuchniaZapraszam na pysznego kurczaka o orientalnym smaku. Jeżeli nie posiadacie w domu harissy to można zastąpić ją mieszanką chilli w płatkach, kuminu, nasion kolendry (najlepiej rozetrzeć
Przepisy AleksandryPlacki dyniowo-ziemniaczane Placki z dyni trafiły w stały repertuar naszego menu. Robię je przez cały rok, bowiem jesienią trę dynię na tarce i mrożę. Można
na moim stole...Zupa z batatów to miła odmiana. Pomarańczowa jak kremy marchewkowy czy dyniowy. Wiele je łączy – choćby umiłowanie do pikantnych, egzotycznych przypraw i gęstej, kremowej konsystencji
Mam To Na WidelcuObiadek dla 2-3 osób w 30 minut ! - 400-500 g kurek - 1 cebula średnia - 3 liście laurowe - sól i pieprz do smaku - pół szklanki
Pasje JolkiLato, ach to smaczne lato... Sezon na owoce w pełni, stąd też po raz kolejny postanowiłam z niego skorzystać i dziś prezentuję efekty - pyszne knedle ze
psgotujemy