Składniki: 1 kg mąki poznańskiej - taka podobno najlepsza 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody 2 żółtka 3 kostki białego, półtłustego sera twarogowego (każda kostka po 250 gramów) 400 gramów ugotowanych ziemniaków 4 cebule kostka masła do podduszenia cebuli sól pieprz Najpierw przygotowujemy farsz z ugotowanych ziemniaków, sera i cebuli Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z masłem(...)dusimy do miękkości Twaróg z ziemniakami wrzucamy do malaksera, a jeśli go nie posiadamy to zarówno ziemniaki jak i ser przecieramy na tarce o dużych oczkach. Chodzi o to, żeby farsz nie miał gródek, ale należy pamiętać też o tym, żeby składniki nie utworzyły masy jednolitej. Po prostu przecieramy tylko raz 2/3 cebuli wraz z masłem dokładamy do farszu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną. Jeśli ktoś nie lubi - to nie łączy... Oczywiście nie do każdego dania da się w ten sposób połączyć(...)takie składniki, ale ja od czasu do czasu łączę. Bo lubię :) Składniki: 1/2 brokuła 3 ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa :) - tak naprawdę wedle uznania, ulubione u mnie: 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 pietruszka 6 ziemniaków 8 pomidorków koktajlowych (mogą być 3 małe, zwykłe) 1 czerwona cebula kawałek pora 3 ząbki czosnku 1 puszka groszku nieodcedzona - wodą podlewamy warzywa w podstawce pieprz przyprawa typu Vegeta przyprawa(...)ziemniaków - opcjonalnie; ja dawałam Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki Marchew obieramy i kroimy najpierw wzdłuż, a potem na 3 części Paprykę myjemy i kroimy w grubsze paski Cebulę obieramy i kroimy w piórka Czosnek kroimy w cienkie plasterki Pomidorki koktajlowe kroimy na pół Warzywa umieszczamy w tajinach warstwowo. Najpierw ziemniaki i doprawiamy przyprawami: do ziemniaków, pieprz i Vegeta Potem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnależy posługiwać się takim naczyniem . A tutaj są dwa inne przepisy na tajine . Składniki: 2 pałki kurczaka 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 3 małe ziemniaki pieprz przyprawa d ziemniaków sól Oliwę z oliwek wlewany na dno naczynia Kurczaka myjemy i zdejmujemy skórę Marchewkę kroimy w paski (ja to robię obieraczką do warzyw) Cebulę kroimy w piórka(...)Ziemniaki kroimy w troszkę grubsze niż marchewkę plasterki Na dno naczynia układamy pałki kurczaka Następnie obsypujemy cebulką, kładziemy ziemniaki (posypujemy je przyprawą do ziemniaków) i marchewkę Na bardzo małym ogniu (najmniejszym) stawiamy na płytce palnikowej tajine i gotujemy potrawę 2,5 godziny. Po ok 45 minutach można odlać nadmiar płynu, który się wytworzył podczas duszenia, żeby nie kipiał na kuchenkę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWczoraj było dietetycznie, to dziś dla odmiany serwujemy kuleczki smażone na głębokim oleju. Kuleczki te, to kolejny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z poprzedniego obiadu. I tak naprawdę czy zrobimy je z ziemniaków wczorajszych czy specjalnie gotowanych smakują tak samo dobrze. Kuleczki ziemniaczane są smacznym dodatkiem do obiadu jak i samodzielną przekąską. Chrupiące kuleczki ziemniaczane SKŁADNIKI(...)ziemniaków sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżka mąki 1 jajko olej do smażenia papryka słodka Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy do ziemniaków mąkę, jajko i przeciśnięty czosnek. Masę doprawiamy papryką i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZupa ziemniaczana ugotowana na surowych kiełbaskach, sycąca i doskonale rozgrzewająca, w sam raz na chłodne jesienne dni. Zupa ziemniaczana na surowej kiełbasie SKŁADNIKI: 4 ziemniaki (duże) 2 surowe kiełbaski 1 marchewka mała 1 pietruszka mała kawałek selera 1 ząbek czosnku 1 kostka rosołowa liść laurowy ziele angielskie(...)ziarenka sól pieprz magii 1 łyżeczka majeranku 100 ml śmietany kremówki PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Ziemniaki, seler, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa trzemy na tarce na dużych oczkach. Do garnka wrzucamy kiełbasę i ją podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki, dokładnie mieszamy i razem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipyszne, ale i zdrowe i jak się zdążyłam przekonać można je przygotować naprawdę z wielu warzyw, więc szybko się nie znudzą. Dziś zapraszamy n krem z zielonego groszku i ziemniaków. Krem z zielonego groszku SKŁADNIKI: 200 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 ziemniaki 1/2 kostki rosołowej jogurt naturalny 1 łyżka mąki pełnoziarnistej pieprz PRZYGOTOWANIE: Groszek przekładamy(...)garnka i zalewamy taką ilością wody aby go przykryć. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do groszku. Ja miałam ziemniaki ugotowane więc dodałam je gdy groszek się ugotował. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy aż groszek i ziemniaki będą miękkie. Wszystko miksujemy blenderem. Następnie zagęszczamy mąką. Zupę doprawiamy pieprzem. Po nałożeniu na talerze dekorujemy jogurtem naturalnym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLubię takie szybkie, proste dania, które w połączeniu np. z sałatą czy ulubioną surówką stanowią dla mnie pożywne danie obiadowe. Do takich faszerowanych ziemniaków możemy oczywiście sporządzić dowolny farsz, możemy użyć też sera żółtego zamiast fety, jednak ja lubię farsz właśnie z fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się serka :-) W każdym(...)razie polecam przepis na ciepłą kolację, grilla czy jako danie obiadowe. Składniki: 5 du żych ziemniaków 200g sera feta 200g pieczarek 1 cebula pasek boczku lub kawałek kiełbasy 1 ząbek czosnku pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy al dente tak, aby można było je po wystudzeniu wydrążyć. Po ugotowaniu każdy ziemniak przekrawamy na pół i łyżeczką drążymy środek. Przygotowujemy
Walijskie Pichceniekrótkiej pojawiam się z tzw. przytupem! Tadammmm! Pysznie! Dorsz, a raczej dorodny dorsz, pieczony w ziołach, maśle i oliwie z oliwek, czytaj idealne połączenie ;-). Podałam z czerwonymi ziemniakami, pieczonymi ze skórką. Mnniammmi!! Ci z Was, którzy są ze mną na fanpagu SmykWKuchni, doskonale wiedzą, że mój chwilowy brak blogowania oznaczał nic innego jak urlop i długo wyczekiwany wyjazd na narty(...)desce. Najwyżej będę zjeżdżać na "liścia" a co?! ;-). A wy co wolicie deskę czy narty? Wracam do naszego obiadu, i podaję listę składników niezbędnych do wykonania potrawy: - DORSZ BAŁTYCKI - ziemniaki (ja użyłam czerwonych) - natka pietruszki, świeża melisa - masło - oliwa z oliwek - sok z 1/3 cytryny (po upieczeniu) - sól hawajska lub morska - przyprawa do ryby - do ziemniaczków ulubione dodatki tj. czosnek
SMYKWKUCHNIstronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje. Kartacze prezentuję na tle moich ostatnich prac w Decoupage SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Na farsz 500 g mielonej wieprzowiny można inne mięso 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 jajko(...)łyżka majeranku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku okrasa: cebula WYKONANIE Połowę ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę. Drugą połowę ziemniaków obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy sok. Ziemniaki surowe od razu mieszamy z jajkami i ugotowanymi ziemniakami - masa nie ściemnieje. Wyciśnięty sok odstawiamy na kilka minut i czekamy
W kuchennym oknie Ewyśmietankowego i chrupiących orzechów. A wszystko to z dodatkiem złocistych kluseczek, chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego(...)wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki obrać (powinien być 1kg obranych) i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Do przygotowania kopytek najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego. Ziemniaki łączymy z jajkiem, solą, dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i połową maki pszennej. Wyrabiamy ciasto delikatnie całymi dłońmi
Pyry na Gazstówkę a nawet dwie;-P, że ze stołu znikną wszystkie i to jako pierwsze. Ha! A jak! Do wybornych, smakowitych, po prostu przepysznych faszerowanych ziemniaczków będziecie potrzebować: ok 15 ziemniaków średniej i najlepiej tej samej wielkości 200 g boczku wędzonego (wegetarianie niech pominą ten składnik) 2 duże cebule 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka(...)łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka (ja zawsze dodaje wszystko i nie żałuję;-) 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół (ale wzdłuż) i gotujemy (od zagotowania wody:-P) na małym ogniu w osolonej wodzie ok 10 min. Ziemniaki nie mogą być super miękkie, bo przy drążeniu
Restauracyjka LiterackaŚwietny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek z pieczonego kurczaka, a także gotowanych ziemniaków. Placuszki są pyszne i sycące. Podane ilości mają charakter jedynie orientacyjny - ja wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie. SKŁADNIKI: Ciasto: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia(...)mąki ziemniaczanej [uwaga: ja nigdy nie ważę ziemniaków, stosuję proporcję 1:4, czyli ziemniaki wkładam do miski, ugniatam łyżką i wyrównuję wierzch, po czym dzielę je na 4 części, jedną wyjmuję a w jej miejsce sypię mąkę ziemniaczaną] 2 jajka sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso
Kto ugości moich gości?pomysłu na obiad , ale miałam ochotę na coś z brokułami poszperałam z narzeczonym w sieci i znaleźliśmy prosty przepis na zapiekankę :) oryginalny przepis tutaj zapiekanka . składniki 12 sztuk ziemniaków 1 paczka mrożonych brokułów 1 opakowanie sera feta 2 łyżki startego twardego sera żółtego 4 łyżki oliwy z oliwek bazylia, zioła prowansalskie, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków, pieprz Ziemniaki gotujemy(...)Następnie kroimy w grube plastry. Brokuły również gotujemy na parze lub w wodzie. Ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Dorzucamy brokuły i posypujemy bazylią, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. W czasie zapiekania warzyw kroimy fetę w kostkę , posypujemy ostrą papryką , ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek
Cukier&Pudercałego. Dni co raz krótsze, a noce co raz zimniejsze. Aż prosi się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami. Uprzedzam, że danie jest czasochłonne, ale tylko jeśli chodzi o czas gotowania mięsa. Przygotowanie składników nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. W przygotowaniu gulaszu ważne jest to, aby mięso było(...)Dolewamy czerwonego wina i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz soląi pieprzem do smaku.PRZYGOTOWANIE Pieczonych ziemniaków:Umyte ziemniaki kroimy na grube plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem, oregano, majerankiem i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
kulinarnyJa