ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki cukru dodatkowo: olej i masło do smażenia, mąka do oprószenia mięsa i ewentualnego zagęszczenia sosu do podania: 8 ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowanych Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Cebule oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub rondlu(...)jest za rzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet wskazane :) Smacznego! PS1. Nie udało Wam się zjeść wszystkiego na raz? Został zarówno gulasz
Ratunku obiadmasła) - świeży lub suszony koperek do marynaty - czubata łyżeczka posiekanego, świeżego koperku do masła - 60 g miękkiego masła (u mnie solone, ale może być zwykłe i szczypta soli) - ziemniaki (ilość wg uznania) - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Do oliwy z oliwek dodajemy dwa wyciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone i rozgniecione ząbki czosnku, a także koperek, odrobinę pieprzu i soli(...)miseczce (wraz z marynatą) do lodówki. 3. Do masła dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i koperek. Zwykłe masło solimy do smaku. Możesz szprycą wycisnąć ozdobne wzorki na talerzu. 4. Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie tak, żeby były prawie miękkie. 5. Wystudzone ziemniaki kroimy w plasterki, odlewamy do nich całą marynatę z ryby i mieszamy. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną
Kraina Tysiąca Smakówziemniaki z piekarnika z dipem jogurtowym:) Już chyba rok cały nie jadłam takich ziemniaków i widocznie mój organizm ich potrzebował, bo nagle przyszła mi na nie wielka ochota:) Nie jest to co prawda potrawa idealna na chłodne dni, bo jogurt ma termikę wychładzającą, więc danie najlepsze na lato, ale smak był wielki, więc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona(...)takiego obiadu:) Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku * łyżka majonezu * suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska Surówka: * kapusta kiszona * kawałek papryki * kawałek jabłka * koperek, oregano, majeranek, mielony kminek Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem i włożyłam na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200* C. W czasie gdy się piekły przygotowałam dip i surówkę i włożyłam do lodówki
Zdrowa Kuchnia SowyŻeby urozmaicić trochę podanie ziemniaków przygotowałam pyszne i chrupiące plasterki ziemniaczane w przyprawie" Przekąska Kibica Kamis". Idealna kompozycja smakowa. Ziemniaki bardzo smaczne, aromatyczne i już nie musiałam dodawać żadnych przypraw. Najlepsze jest to, że wkładamy je do piekarnika i same się pieką. Możemy je podać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę z sosem czosnkowym lub ketchupem. Składniki(...)ziemniaków(obranych) przyprawa Przekąska Kibica Kamis olej Przygotowanie: Ziemniaki obrać z skórki, umyć i pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do naczynia posypać przyprawą - około 1 łyżeczki. Skropić olejem i całość dokładnie wymieszać. Tak żeby wszystkie plasterki były pokryte przyprawą. Odłożyć na około 10 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarować olejem i równomiernie rozłożyć pokrojone ziemniaki. Piec około
Ala piecze i gotujemnie nadal truskawkowo. Dzisiaj zapraszam na knedle z dodatkiem twarogu nadziewane truskawką. Podane na musie truskawkowym i polane masełkiem z dodatkiem bułki tartej. Pyszności. Składniki: 700 g ziemniaków (obranych) 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 2 szkl mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej truskawki Przygotowanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Truskawki na mus zmiksować. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem(...)Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Letnie ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę pszenną i w zależności jak mokre mamy ziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody
Ala piecze i gotujeprzerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki: 5 dużych ziemniaków, 3 liście kapusty, 200g świeżego boczku, ostra papryka, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, rozmaryn, bazylia, oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut(...)wrzątku. Odcedzić i pokroić w ósemki. Boczek pokroić w kostkę. Po 1/3 łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki. Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty. Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościMieszamy, dolewamy śmietanę, Zagotowujemy. Dodajemy pieczarki I brokuły. Zalewamy bulionem kurczakowym. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Gotowe :) Podajemy z ryżem, makaronem lub można upiec ziemniaki :) Pieczone ziemniaki: 4-5 ziemniaków 2-3 ząbki czosnku oliwa Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. Obieramy I kroimy w talarki. Układamy na blaszce, wyciskamy(...)miseczki czosnek, dolewamy oliwy- mieszamy. Polewamy ziemniaki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na około 20-30 min. I gotowe. Smacznego
Smaki Edytyplacki ziemniaczane. Jadłam już z cukinią, marchewką czy też z mięsem. Ale z pieczarkami dopiero pierwszy raz. Miały być zwykłe, ale zostało mi parę pieczarek więc pomieszałam ze startymi ziemniakami i wyszły pyszne,chrupiące placuszki. Zapraszam do spróbowania! placki ziemniaczane z pieczarkami Składniki : * 5 ziemniaków * duża cebula * 5 średnich pieczarek * ząbek czosnku * 1 jajko * 4 łyżki mąki pszennej * przyprawa(...)ziemniaków * olej do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać 4 łyżki mąki pszennej oraz jajko. Przyprawić. Ja dodałam dużą łyżkę przyprawy do ziemniaków. Wymieszać. Smażyć placuszki na złoty kolor. Podawać ze śmietaną
Magiczne Życie Martyspowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy(...)drobno. Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję warzywa prócz ziemniaków i chwilę podsmażam, następnie zalewam wodą. Ziemniaki gotuję osobno - kwas z kapusty powoduje, że nie będą miękkie. Następnie odcedzam je i odstawiam. Kiełbasę kroję w plasterki, dorzucam do warzyw. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe. Kapustę kroję drobniej, a jeśli jest zbyt słona, przepłukuję wodą. Kapustę wraz
W kuchni Karmel-itkipatyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI: Składniki na 2 porcje: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej cytryny (można dać mniej do smaku) 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego 6 małych ząbków czosnku sól i świeżo zmielony(...)pieprz Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać
Blondynka Gotujejeszcze tak łatwe do wykonania! Z czym podałam te ziemniaczki? Tego możecie dowiedzieć się na moim fanpage`u na FB - zapraszam! Składniki na 2 osoby: 8 niedużych ziemniaków 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku z torebki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka estragonu sól Wykonanie: Ziemniaki myjemy, osuszamy i nacinamy na 5 mm plasterki(...)przeciąć całkiem ziemniaka. Składniki na marynatę mieszamy razem w miseczce. W pierwszej kolejności solimy ziemniaki, a następnie łyżeczką umieszczamy marynatę między plasterkami. Wierzch ziemniaków oszczędnie smarujemy pozostałością marynaty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSezon grillowy w pełni :) Dzisiaj zapraszam Was na szaszłyki z ziemniakami :). Rewelacyjne w smaku I proste w wykonaniu. Pamiętajmy by grill był dobrze rozpalony. :) Zaczynamy: Składniki: 4 piersi z kurczaka ok 1kg ziemniaków 3 cebule przyprawy: sól, paprika, suszony czosnek folia , patyczki to szaszłyków Wykonanie: Myjemy piersi, kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ziemniaki obieramy I kroimy w grube talarki(...)samo z cebulą. Pokrojone ziemniaki solimy, paprykujemy I dodajemy suchy czosnek. Na patyk nabijamy ziemniaki, mięso I cebulę. Zwijamy w folii jak cukierka. Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min. Szaszłyk gotowe :) Smacznego
Smaki Edytyzamierzam rezygnować, bo daje mi mnóstwo radości i inspiracji, a to dopiero początek mojej przygody z blogowaniem:) Składniki na 4 porcje: 1 duża pierś z kurczaka ok. 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków Kamis kulka mozzarelli bułka tarta 1-2 jajka mąka sól pieprz olej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, opłukac, pokroić w ćwiartki (gdy są duże to jeszcze na mniejsze części(...)Włożyć je do dużej miski. Wlać trochę oleju, posypać przyprawą do ziemniaków. Posolić. Wymieszać rękami. Ziemniaczki przełożyć bo formy wyłożonej folią aluminiową. Wlać do nich około pół szklanki wody. Piec około 40 minut w temperaturze 180-190 stopni. Gdy ziemniaki się pieką, my przygotowujemy kotlety. Pierś z kurczaka pokroić na 4-5 plastrów. Rozbić je - na pierś położyć folię
Fabryka pomysłówjedna z moich ulubionych wersji ziemniaczanych zapiekanek. Robi się ją dość szybko, a poza tym jest świetnym patentem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu. Podana w kokilkach wygląda o wiele bardziej estetycznie niż przygotowana w dużym naczyniu. Każdy ma swoją małą porcję i jest zadowolony. Wiadomo, że jemy też oczami, więc ładne przybranie potrawy też punktuje, a na pewno(...)patelnię czy foremki się nie pogniewam:P Ps. gotowanie za głosowanie trwa do 9 grudnia do godz. 22 Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 10 ugotowanych średnich ziemniaków 20 dag mięsa mielonego ½ cebuli ½ puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 plastry sera żółtego Szczypta cayenne Bazylia Oregano Przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis Sól Pieprz Olej do smażenia
Fabryka pomysłówjesienny, rodzinny obiad proponuj ę Wam pyszn ą zapiekankę składającą si ę z dwóch warstw. Z zewnątrz kremowe purée z ziemniaków i marchewki, a pod nim aromatyczne ragù z mięsa mielonego i grzyb ó w. Danie, które jest uczt ą dla podniebienia(...)patate e carote. E' un piatto perfetto per un pranzo della domenica in famiglia. Buon appetito! SKŁADNIKI 500 g mięsa wołowego mielonego 600 g ziemniaków 300 g grzybów 250 g sosu pomidorowego 25 g masła 4 ł y ż ki mleka 2 ł y ż ki koncentratu pomidorowego 3 marchewki
La grande e la piccola cuoca