ziemniak - 9653 przepisów (strona:77/644)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 2012

fasolka szparagowa, groszek)sól, pieprz2 cebule200 ml śmietany 18%20 dag żółtego sera1 jajkoszczypta chilizioła prowansalskieszczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Wykonanie:Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.  Cebulę i ziemniaki podsmażyć na patelni, doprawić do smaku. Odstawić do ostudzenia.Drugą cebulę również pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu(...)zmieni kolor, a woda odparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła i wymieszać. Warzywa rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę

Pasja Smaku
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 196

ciepło. Tym razem zrobiłam je  zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni.ok 1/2 małej dynikilka czerwonych ziemniaków ze skórką2 marchewki1 cukinia1/2 świeżego brokuła1 burakkilka ząbków czosnkuolejprzyprawyWarzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach. Brytfankę wysmarowałam(...)minut delikatnie przemieszać, tak aby nie utworzyła się breja (dynia i tak się nam rozpadnie, chyba, że upieczemy ją w naprawdę dużych kawałkach).Podczas mieszania należy sprawdzać stan upieczenia ziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu upieczenia i przyrumienienia zajęło 1,5 godziny.Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego pod koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną

Z butelką mleczka w tle
Zapiekanka ziemniaczana 181

byłam wtedy wniebowzięta, bo wprost ją uwielbiam. Jest prosta i szybko się ją robi, ale to chyba ta jej prostot jest taka zachwycająca. Jej składniki to tylko jajka, ziemniaki i cebula, a do tego szklanka mleka. Jedno wielkie mniam. Zapiekanka naprawdę godna polecenia i nie droga a to jak najbardziej dodatkowy plus. Za to mocno sycąca. Idealna na obiad. Składniki(...)ziemniaków 5 jajek 4-5 cebul sól/pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie należy ich za bardzo rozgotować. Najlepiej wyjąć je jak będą jeszcze twardsze niż te podawane do obiadu. Odlać wodę i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, następnie przerzucić na patelnie i zeszklić z łyżką oliwy. Jajka ugotować na twardo

Moje pyszne gotowanie
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 194

Niedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy z kurczaka" :DJa na dzisiaj zaplanowałam rybkę, a dokładniej pstrąga.Miałam szczęście i trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso do złudzenia przypomina łososia.Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już tylko(...)gorzkawy smak cykorii. Surówkę najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy jest najsmaczniejsza.FrytkiZiemniaki obieram, myję i kroję w słupki. Zalewam zimną wodą i odstawiam. Po kilku minutach wodę odlewam, a ziemniaki płuczę raz jeszcze. Po odcedzeniu z wody wykładam je na ręcznik papierowy lub czystą ściereczkę i osuszam. Dopiero takie prawie suche wkładam na wrzący olej. Taki sposób pozwala

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi - moja miłość 168

wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy. Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków i sera. Ah i pamiętajcie dzień, w którym pierogi są na obiad to będzie dobry dzień!Smacznego(...)pamiętam z jakiej strony internetowej )0,5 kg mąkiok. 0,5 l maślankisólMąkę przesiewam, solę i dodaję tyle maślanki aż uzyskam elastyczne ciasto.Farsz:ziemniaki (ok. 2,5kg)ser biały (3 kostki)cebula 2 szt.przyprawy ( pieprz ziołowy, sól, ewentualnie przyprawa do ziemniaków)Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, dodaję ser, cebulkę kroję drobno i smażę na złoty kolor, dodaję do farszu

NA MOIM TALERZU
Góralskie ognisko 180

Dziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków. Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem. Potrzebujemy: -ok. 8 ziemniaków -2 kostki twarogu -2 łyżki śmietany -kilka rzodkiewek -przyprawa tzatziki -ząbek czosnku -olej    Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku. W naszym twarogu jest pokrojona drobno(...)rzodkiewka. Inna wersja może być z drobno pokrojonym ogórkiem. Twaróg mamy gotowy.    Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie. Przestudzone kroimy w podłużne kawałki a następnie podsmażamy na patelni do zrumienienia.    Wszystko mamy już gotowe. Wykładamy twaróg, dodajemy ziemniaki a w jaki sposób podamy danie zależy tylko od naszej pomysłowości. Surówkę też możemy podać według

Maminek kulinarny
Wiejski barszcz czerwony 297

Barszcz czerwony po wiejsku...Kompozycja czerwonych, soczystych buraków, odrobiny cukru, octu i kwaśnej śmietany.Idealny z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem.Niezapomniany smak wakacji na wsi.Komu talerz buraczanej ambrozji? Każdy kto spróbuje, będzie do niego często wracał!Składniki:1,5 kg czerwonych buraków;2,5 l zimnej wody;2 ząbki czosnku;2 średnie liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;1 łyżka(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawrtości tłuszczu 18%;4 łyżki cukruod 2 do 8 łyżek octu, w zależności od stopnia kwasowości barszczu jaki chce się uzyskać;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Ziemniaki;Pęczek koperku.Sposób przygotowania:Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.Czosnek obrać.Buraki przełożyć do sporego garnka, zalać 2,5 l zimnej wody.  Dodać ząbki

Gospodyni Miejska
Kulki ziemniaczano-twarogowe 191

twarogowe... Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz. W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich. Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 1 kg ziemniaków; 250 g twarogu (u mnie chudy); Sól; Pieprz Słodka papryka w proszku. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez(...)praskę. Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku. Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut. Podawać

Gospodyni Miejska
Żurek na zakwasie 191

chrzanem.Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski.Podany w domowej roboty chlebie.Niebo w gębie!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średniej wielkości ziemniaki;2 liście laurowe;5 ziarenek ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;2 litry zimnej wody;2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia;250 - 500 ml domowej roboty(...)wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni.Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas

Gospodyni Miejska
Zupa zacierkowa 154

Zupa zacierkowa... Pełna jarzyn. Pełna smaku. Z mocno zarumienioną cebulką i skwarkami boczku. Gęsta od zacierek. Komu talerz? Zapraszam ! Składnki: 5 średnich ziemniaków; 100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach); 2 małe cebule; 2 średnie marchewki; 1/4 kawałka korzenia selera; Biała część pora; 1/2 średniej pietruszki; Pęczek koperku; 2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie; 1 liść laurowy(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 222

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym... Złociste, opieczone kawałki ziemniaków. Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli. Oblane sosem chrzanowym z koperkiem. Pyszna, wiejska zapiekanka. Zapraszam!   Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 2 duże cebule; 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu); 200 g wędzonego boczku; 150 g chrzanu ze słoika; 400 g kwaśnej, gęstej(...)pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Tarta farmerska 173

Tarta farmerska...Złocisty spód z kruchego ciasta.Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli.Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną.A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków.Pycha! Składniki:Ciasto:120 g mąki pszennej;60 g margaryny;1 żółtko jaja;1 łyżka zimnej wody;Szczypta soli.Farsz:300 g białej kapusty;250 g dobrej jakości kiełbasy;1 cebula;1 ząbek czosnku;200 ml kwaśnej(...)gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1/2 łyżeczki suszonego tymianku;3 średnie ziemniaki;2 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić

Gospodyni Miejska
Żurek z białym serem 199

majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe;2,5 litra zimnej(...)obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać 2 czubate łyżki chrzanu

Gospodyni Miejska
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 280

Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami... Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną. O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom. Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką. Pyszny smak obiadów u babci. Polecam!   Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 średnia marchewka; 1/4 korzenia selera; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1 płaska łyżka soli; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)tłuszczu 18%; 2 litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta.  Dodatkowo: 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; Olej do podsmażenia cebuli. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Buraki obrać, umyć, przekroić

Gospodyni Miejska
Kremowa zupa dyniowa 173

Kremowa zupa dyniowa... Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem. Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka. Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym. Pyszna, jesienna, domowa. Polecam!   Składniki: 1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek); 1 duża marchewka; 1 średni ziemniak; 1 kostka bulionowa; 1 cm kawałek korzenia imbiru; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)serka topionego (u mnie śmietankowy); 1 litr zimnej wody; Natka pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę. Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę. Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać

Gospodyni Miejska