ziemniak - 9653 przepisów (strona:76/644)

Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 194

bułki tartej 3 łyżki mąki garść świeżych liści bazylii 2 szklanki wody 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól oliwa SKŁADNIKI na puree ziemniaczane: 10 średnich ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE pulpetów: Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę(...)pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy. Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki. Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min. PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień i odparowujemy wodę. Co jakiś czas podrzucając je w garnku, aby nie przywarły. Do ziemniaków

kulinarnyJa
Prażoki z boczkiem 215

Jest to tanie danie obiadowe. Potrawa pochodzi z łódzkiego.Składniki:1 kilogram ziemniakówokoło pół szklanki mąki pszennej  (zależny od gatunku ziemniaków)1 cebula20 - 30 dag wędzonego boczkusól, pieprzolej Ziemniaki obieramy i gotujemy. By zachować wartości odżywcze ziemniaków, wrzucamy je do wrzątku i solimy pod koniec gotowania. Gdy ziemniaki są ugotowane, odlewamy wodę i dodajemy do nich mąkę i tłuczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka " pokaż lodówko, co masz w środku" :) 177

cały por1 duża cebula2 ząbki czosnku4 duże pomidory bez skórki200 ml śmietanki kremówki2 jajka15 dag żółtego serałyżka masłazioła: tymianek, rozmarynsól, pieprzkoperekrozmaryn do dekoracjiZiemniaki gotujemy we wrzątku. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem.  Mięso smażymy z dodatkiem pokrojonego czosnku i cebuli, doprawiamy je solą i pieprzem. Por kroimy w krążki(...)smażymy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Na dno naczynia układamy pierwszą warstwę ziemniaków, doprawiamy pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy mięso mielone, potem układamy por, a następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę

Bon Appetit Małgorzaty
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 173

ząbki czosnku (możemy dodać więcej) szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie pół łyżeczki kurkumy)sól2 listki laurowe3 ziarna ziela angielskiegopieprz cytrynowyCebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy(...)włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan (ilość wg uznania oraz otartą skórkę z połowy cytryny, serki topione oraz szczyptę szafranu (albo pół łyżeczki kurkumy dla ładniejszej barwy). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczane koszyczki ze szpinakiem i łososiem 159

Potrawa robiona specjalnie na konkurs "kreatywne gotowanie". Zadanie polegało na stworzeniu dania z 3 składników podstawowych: ziemniaki, łosoś i szpinak. Zobaczcie jak wyszło?Składniki na 10 sztuk:4 duże ziemniaki4 łyżki tartego parmezanu albo innego twardego sera2 żółtka1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (około 450 g)100 g wędzonego łososiakilka listków świeżego, młodego szpinaku(...)mieszamy. Nakładamy do foremek od muffinek (najlepiej silikonowych), tak by w środku było gniazdko na farsz ze szpinaku. Pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż ziemniaki będą rumiane. Na podgrzanym oleju smażymy szpinak, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak nakładamy do upieczonych koszyczków

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 339

przesmaży dodajemy szpinak a następnie ser mozzarella. doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pierwszy farsz gotowy.Składniki na farsz z sera i ziemniaków:1 kg ugotowanych ziemniaków500 g twarogu chudego (2 kostki)2 cebuleząbek czosnkusól i pieprznatka pietruszkiWykonanie farszu z ziemniaków: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek(...)przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.Finał: Na każdy płat naleśnika dajemy farsz. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. U mnie sos pieczarkowy. Pieczarki podsmażyłam z cebulą, następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 146

GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego moją szałwię, która o dziwo przetrwała zimę :)Składniki na kluski:80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych)200 g świeżego szpinaku2 żółtka250 g serka ricotta200 g pełnotłustego twarogu2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypaniasól i pieprzSkładniki(...)sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówkikilka listków szałwiipół łyżeczki szafranupieprzDodatkowo:2 łyżki oleju2 łyżki tartego parmezanuGnocchi: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Szpinak drobno siekamy i blanszujemy a potem dokładnie odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 240

środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych ziemniaków. Składniki:1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe)2-3 cebule2 jajka100 g mąki pszennej250 g wędzonego boczku + 6 plasterków do wyłożenia dna naczyniapół łyżki suszonego majerankusól pieprz(...)smakupół łyżki suszonego tymiankuObieramy wszystkie ziemniaki, połowę z nich gotujemy we wrzątku z wodą a drugą połowę ścieramy na tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (bez dodatkowego tłuszczu, boczek się wytopi).  Starte ziemniaki przekładamy na sitko,żeby odciekły z nadmiaru wody.  Do ziemniaków dodajemy boczek i cebulę oraz wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Tortilla de patatas czyli hiszpański omlet 233

Danie bardzo proste do zrobienia, ponieważ powstaje z "niczego". Chyba wszyscy zazwyczaj mają w domu ziemniaki, jajka i cebulę. Więc to pyszne danie jest w zasięgu ręki każdego :) Oryginalnie nie ma w nim mięsa, ale ja dodałam od siebie 4 plasterki salami pokrojone w kostkę. Przepis znalazłam u Christophera. Składniki:5 małych ziemniaków2 cebule3 jajka3 łyżki mlekasól, pieprzzioła prowansalskieplasterki(...)salami, wędzony boczek (opcjonalnie)olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki. Obsmażamy je na patelni z rozgrzanym olejem przez 10 minut, obracamy co jakiś czas talarki ziemniaków, oprószamy je solą i ziołami prowansalskimi. Studzimy.2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę salami lub boczek i chwilę smażymy

Kuchnia domowa Ani
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 197

słodka papryka4-5 ziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia.4. Piec w 200 st. przez 1 godzinę.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zurek na domowym zakwasie-znakomity 195

pora ,2 ziemniakimajeranek - 1 lyzeczkasol,pieprz2 kielaski slaskie (do swiatecznego zurku-biala kielbasa)2 jajkasmietana Wykonanie :Dzien wczesniej dokladnie umyc i namoczyc w szklance wody suszone grzybyObrac warzywa i ziemniaki,namoczone grzyby pokroic w paseczki.Ugotowac na twardo jajka ( 8 minut jesli wstawisz do zimnej wody).Do garnka wlac wode i ugotowac warzywa z ziemniakami pokrojonymi w gruba kostke.Dolozyc do gotowania(...)grzybki i dolac wode z moczenia grzybow.Gdy warzywa sa miekkie ( mozna je usunac,ziemniaki pozostawic)  wlac szklanke zakwasu zurkowego.Przed wlaniem zakwasu zamieszac cala zawartosc sloika,zeby nie zlewac tylko wierzchniej warstwy.W ten sposob maka sie dokladnie wymiesza i pieknie zagesci zurek.Dodac z zakwasu listek laurowy,zabek czosnku i ziela angielskie.Kielbase pokroic w plasterki i dodac do zurku.Zagotowac.Na koniec dodac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie 148

Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad.Proste składniki takie jak kiełbaski,cebula i ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.Tak jest właśnie z tym daniem,niby bardzo pospolite składniki,a smak potrawy nadzwyczajny.Bratwurst,smażone kiełbaski z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie i aksamitne ziemniaczane puree - prosto i pysznie.Składniki:250 g czerwonej cebuli3 łyżki olejukilka(...)płaskie łyżki cukru200 ml czerwonego wina150 ml bulionu warzywnego1-2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki masłasól,pieprz5 dużych lub 10 małych Bratwurstów500 g ziemniaków125 ml mleka1 łyżka masłagałka muszkatałowa Wykonanie:ziemniaki obrać i gotować około 20 minut do miekkości w osolonej wodziecebulę obrać i pokroić w szpalty.Poddusić na oleju przez 5 minut.Dodać cukier,oberwane listki z tymianku i mieszając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 224

owoców. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg ziemniaków1,5 szklanki kaszy jaglanej2 3/4 szklanki wody1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej1 szklanka mąki ziemniaczanejśliwki świeże lub mrożone (lub inne ulubione owoce)WYKONANIE:Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź wodę i pozostaw do ostygnięcia.Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod gorącą wodą, następnie opłucz wrzątkiem. Wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj(...)sypka, bardziej kleista, lekko rozgotowana. Pozostaw kaszę do ostygnięcia.W dużym garnku zagotuj wodę z odpowiednią ilością soli (ja daję około 2 łyżeczki na duży garnek).Zimną kaszę i ziemniaki zmiksuj w malakserze lub blenderze. Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie.Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka ziemniaczana 169

Babka Ziemniaczana- z sosem beszamelowym(coś dla miłośników potraw z ziemniaków)Składniki:(na dużą blaszkę)- 3 kg ziemniaków - 2 duże kiełbasy - 2 cebule - 5 czubatych łyżek kaszy manny- 1 jajko- pieprz, sól, majeranekSos:- 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany- 2 łyżki soku z cytryny- odrobina starkowanej gałki muszkatołowej(...)Sposób przygotowania:1.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami.Obieramy cebulę i kroimy w kostkę tak samo jak i kiełbasę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy kasze manną oraz jajko. Dodajemy również usmażoną cebulę z kiełbasą i wszystko to mieszamy łyżką. Następnie przyprawiamy masę pieprzem i solą oraz dodajemy sporą ilość majeranku. Następnie wylewamy ziemniaki

Gotuj Z Muzyką
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 154

Delikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji.Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru.Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek!  SKŁADNIKI:RYBA:* filety rybne(miruna) – 2 x 150 g* świeży szpinak – 150 g* ser ricotta(...)olej Kujawski czosnkowy – 30 ml* sól – 1 łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* gałka muszkatołowa – 1PURRE:* ziemniaki – 250 g* koper – 1 pęczek* masło – 1 łyżkaSOS:* ziemniaki – 100 g* bulion warzywny – 300 ml* chili – 1 szczypta* śmietana 30 % – 150 ml* sok cytrynowy-1łyżeczka* klarowane masło – 2 łyżki* pieprz cytrynowy

Ostra na Słodko