ziemniak - 9653 przepisów (strona:358/644)

PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM 176

prostu nałożyć farsz i zlepić.  Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję. Jeżeli ktoś chce może dodać ziemniaki gotowane do farszu :) SKŁADNIKI  ( wszystko odmierzamy w tej samej szklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl.  woda ciepła 1 szkl.  olej 1/4 szkl.  sól 1 łyżeczka

Kuchnia Paulettes
Sernik bez mielenia 178

Prosty i zarazem smaczny, który zrobicie przy użyciu praski lub tłuczka do ziemniaków. Nie jest grudkowy i smakuje zupełnie jak zwykły sernik.  O taką wersję pokusiła się kiedyś Mama, a ja z pewnością kiedyś powtórzę jak tylko będzie okazja ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 duże opakowanie herbatników maślanych 1,75 kg sera niemielonego 8 jajek 3 łyżki cukru

Kuchnia w czekoladzie
Gotuj zdrowo dla całej rodziny – Jamie Oliver 130

naszych kuchniach Co najbardziej urzekło mnie w tej książce i dlaczego chcę Was do niej zachęcić? Przede wszystkich prostota przepisów, bo znajdziemy w niej chociażby zapiekankę z kurczaka i ziemniaków, a właśnie takie głównie składniki królują w większości naszych domów. Owsianka, jajka na różne sposoby, makaron z sosem pomidorowym, czy najzwyklejsza zupa pomidorowa z dodatkiem świeżej bazylii – dla mnie

NiePieprz.pl
Wilno. Rodzinna historia smaków - recenzja książki 148

której mama była znaną na Litwie kucharką. I właśnie przepisy swojej Mamy, która zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki drobiowe z salami i serem 218

jedno z tych dań, których nie wstyd podać gościom. Mięso wychodzi soczyste i będzie smakować zarówno tradycjonalistom, jak i fanom eksperymentów. Po drugie: wprowadza zróżnicowanie. Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze możemy –na ciepło lub zimno – pokroić je sobie na pieczywo i też będą świetne. Po trzecie

Proste-przepisy.pl
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 183

wydaniach. Ryby można spotkać też w innych postaciach, na przykład w galarecie. Kolejną ważną potrawą jest sałatka . Tradycje jej przygotowania są zróżnicowane. Jedną z bardziej popularnych jest ta z ziemniaków, marchwi, ogórków i majonezu. Na wigilijnym stole zdecydowanie nie może zabraknąć kompotu z suszu . Tego tradycyjnego napoju nie można porównać z niczym innym. Suszone owoce i przyprawy korzenne zapewniają niebywały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie gotowanie: zielona micha z soczewicą i cukinią. 143

Smacznego! Soczewica zawiera pokłady białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest ono co prawda niepełnowartościowe, ale w połączeniu z składnikami uzupełniającymi niedobory danych aminokwasów (np. zboża, ziemniaki) uzyskujemy związki pokrywające potrzeby organizmu. Posiada obniżający ciśnienie krwi potas, a także kwas foliowy tak bardzo ważny dla kobiet w ciąży. Błonnik i niska zawartość tłuszczów sprzyjają diecie odchudzającej, dodatkowo

Gawron w rosole
Najlepsze książki o fermentacji 2016 146

dostać coś kiszonego, ale na naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Kiedy nie było lodówek a polska dieta składała się z mało wyrazistych ziemniaków i kasz, to kiszonki dawały nam radość i doznania smakowe. “Kiszonki i fermentacje” zachęcają nas, żeby stale eksperymentowac, kisić, a nie marynować w occie, używać produktów ekologicznych i dziko rosnących

Ugotowane pozamiatane
Kotlety z jajek i wędzonej makreli 157

minut. Odcedzamy, przelewamy kilka razy zimną wodą. Por drobno kroimy i przesmażamy na maśle. Lekko solimy. Natkę drobno siekamy. Jajka obieramy i rozdrabniamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków razem z wędzoną makrelą. Do masy dodajemy jedno surowe jajko, podsmażony por, łyżkę serka i kilka łyżek mąki. Doprawiamy solą  ( nie za wiele) i pieprzem.  Dokładnie mieszamy ręką, dodając garść

Kuchnia Ellie
Pulpety z indyka 153

temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka

Moja Delicja
Muffiny dyniowe 223

zmienia kolor na różnych poziomach prędkości (każda z prędkości odpowiada konkretnym rodzajom żywności) Przewód zwijany na podstawie W zestawie tarcza tnąca, ścierająca, końcówka do zagniatania ciasta Tarcza do ścierania ziemniaków Moc 850W Elementy nadają się do mycia w zmywarce LINK DO PRODUKTU: http://pl.russellhobbs.com/russell-hobbs-products/food-preparation/food-processors/illumina-food-processor-20240-56.html MOJA OPINIA: Robot kuchenny Illumina spisał się na medal! Przyrządzałam w nim już kilkanaście różnych

Tetiisheri
Kurczak tikka 123

Dzisiaj mam coś dla Was z kuchni hinduskiej. Kurczak tikka. Bardzo łatwy do przygotowania. Jednak zajmuje trochę czasu i oczekiwania. Podawać można z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Aromatyczny, pachnący i bardzo smaczny. Czy to zachęciło Was do zrobienia takich udek? Polecam, bo warto! 5 udek z kurczaka 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku

O kuchni z uczuciem
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 126

niego przecier pomidorowy, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Podawać w tym samym rondlu albo na okrągłym, głębokim półmisku, posypane zieloną siekaną pietruszką, z z ziemniakami pod dowolną postacią i zieloną sałatą lub surówką z warzyw, albo z jarzyną z wody. Nasze uwagi - nasz boeuf strogonow był przygotowany dokładnie tak jak podaje cytowany powyżej oryginalny przepis

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z białych warzyw 134

rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna.  Składniki:  100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli  80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła 200 g mleka (3,5 % tłuszczu) 250 g bulionu 1,2 łyżeczki rozmarynu  sól i pieprz

Niezły Młynek
Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i piernika 144

cały czas mieszając. Przy okazji możemy rozdrabniać kawałki dyni. Po 20 minutach dynia powinna być już na tyle miękka, by się rozpadać, wtedy rozgniatamy pozostałe większe kawałki tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy całość. Następnie wsypujemy cukier żelujący i gotujemy całość według instrukcji na opakowaniu (ok. 3 minuty). Zostało już przełożenie masy do słoiczka - gorące owoce przekładamy

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania