odmieniło. A że w lodówce leżało pół paczki liści szpinaku, na który w ogóle nie miałam koncepcji i miałam ochotę na ten krem... to tak połączyłam i wyszło :) Dodałam ziemniaki, bo z samego szpinaku konsystencji by raczej nie było. Wyszedł nie najgorszy, ale czegoś mu brakowało. Za radą niezawodnych koleżanek z naszej grupy " Pogotowie Kulinarne " na Facebooku dodałam
Kraina Tysiąca Smakówodrzucone! Porcja na dwie małe foremki, zresztą zobaczycie po masie jakiej foremki będziecie skłonni użyć Składniki 1 średni lub duży seler obrany i pokrojony w kostkę, 1 batat- słodki ziemniak- obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki uprażonych i zmielonych w młynku pestek dyni 2 ząbki czosnku pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Z Kuchni Do Kuchnipotrawa przyrządzana z różnych farszów zawijanych w sparzone liście świeżej kapusty lub w liście kapusty kwaszonej. Groch - odgrywał w kuchni polskiej dużą rolę, zwłaszcza w czasach gdy nie znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem, puree grochowe z golonką wieprzową, a nawet kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia
Tradycyjna Kuchniaprzykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia ew. doprawić do smaku, zdjąć pokrywkę i zredukować sos, jeśli jest go dużo. Na koniec uświetnić sos zahartowaną wcześniej śmietaną 18%. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą
Walijskie Pichceniebieżąco wymyślam, co by to ugotować. To danie powstało na sposób drugi. Na zdjęciu: curry dyniowo-cukiniowe z garam masalą, posypane prażonym sezamem, kasza gryczana, zasmażane buraczki z cebulą , ziemniaki po węgiersku (bez papryki), surówka z kiszonej kapusty . Electro swing : Parov Stelar . Winter vegan dinner IX Sometimes I thoroughly plan the ingredients for such a dinner and sometimes I just
Qlinarnie i Qlinarnieodstawiamy na bok. Do mięsa dodajemy pomidory i wszystko mieszamy. Następnie dokładamy mascarpone i czekamy, aż się połączy z sosem. Kosztujemy i doprawiamy w razie konieczności. Podajemy z ziemniakami posypane natką pietruszki. Smacznego
Kolizje Smakówprodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik, ziemniaki gratin, mizeria z miętą czy gazpacho. Jestem też fanką bloga Elizy, więc z chęcią przeczytałam co whiteplate.com ma w szafce i je na śniadanie. Jakie dania gotuje whiteplate.com
Ugotowane pozamiatanePolędwiczka wieprzowa to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem duszona z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Idealnie smakuje z chlebem, ziemniakami czy kaszą. Polecamy , b o przepis jest naprawdę błyskawiczny ! Składniki : * polędwiczka wieprzowa około 500g * 3-4 cebule * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz * majeranek, czerwona słodka papryka * łyżka tłuszczu do przesmażenia mięsa Przygotowanie : Rozgrzać tłuszcz, polędwiczkę pokroić
Magiczne Życie Martybigosem. W miarę potrzeby dodać trochę gorącej wody. Bigos gotować jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podawać z pieczywem lub ziemniakami
Przepisy kulinarne babci Antoninywywarem, zagotować. Dodać do smaku kwas burakowy, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo, z fasolą perłową lub dużą "Jaśkiem", ziemniakami
Przepisy kulinarne babci AntoninyPyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula
Moje Kuchenne RewelacjePodaję dzisiaj idealne mięso na świąteczny stół. Mięso jest kruche i delikatne w smaku, soczyste, polecam. Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i pyszny obiad na stole, aha jeszcze jakaś surówka obowiązkowo. Goście i domownicy będą zachwyceni. Ja dodatkowo podałam śliwki w occie, rewelacyjnie pasują. Bitki z szynki z dzika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieryż....niebo w gębie... Mięso: - 4 plastry schabu z kością - sól - pieprz - smalec do smażenia Grzyby: - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól Dodatkowo: - ryż, kasza lub ziemniaki - świeży koperek 1. Schab lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy sola i pierzem, obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron. 2. Na małej patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę
Apetyczna babeczkaznakomitych przepisów", wyd. SBM.pl trafiłam na ten przepis i, że akurat składniki proste i dostępne, postanowiłam spróbować. Trochę, po swojemu zmieniłam składniki sosu. Surówkę podałam do obiadu, z ziemniakami i sztuką mięsa, komponowała się znakomicie; lekko kwaśna, dość pikantna - tak, jak lubię:) Stopień "ostrości" można regulować dodając mniej lub bardziej pikantną musztardę. składniki: 1 por 1 kwaśne jabłko 2 ogórki
6niebo