ziemniak - 9653 przepisów (strona:348/644)

Chaczapuri z ziemniakami i cukinią 236

jednej odpowiedzi.Bo zaznaczyłam kiedyś przepis Tomka Woźniaka w Magazynie KUCHNIA.Bo kocham ciasto drożdżowe.Bo przygotowuję przepisy do zakładki "bistro maluch".Bo została mi niemowlęca papka ziemniaki + cukinia.Bo w tej zakładce chcę pokazać,że można gotować jednocześnie dla dziecka i dla siebie,nie brudząc przy tym stosu naczyń.I jeszcze jedno BO...Czytaj więcej

bistro mama
"Parzybroda" - młoda kapusta 115

czas pełnej wiosny przez palce. Mało truskawek, mało czereśni, mało kalafiora, mało młodej kapusty. Skąd w ogóle w maju te wszystkie młode dobroci? Pamiętam, że pierwsze młode ziemniaki  pojawiały się dopiero na początku lipca. Truskawki i czereśnie to również wspomnienie związane z początkiem wakacji. Wchodzenie na drzewa, choć mnie nigdy to nie dotyczyło, bo grzecznie czekałam pod, aż ktoś łaskawie

bistro mama
Pikantne kotleciki curry w pomidorach 367

dowolnie przyprawić. Ja użyłam do tego po szczypcie pieprzu, czosnku, papryki ostrej i chilli. Dodałam również po łyżeczce koncentratu, ketchupu i serka kremowego do złagodzenia smaku. Podałam z ziemniakami i gotowanymi na parze brokułami (ależ to było pyszne!). Smacznego

Kuchnia Ellie
Zupa ziemniaczana z łososiem 142

patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. Przekładamy go do większego garnka, dodajemy 6 szklanek wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia.W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne

Kredowe Menu
Zupa warzywna bardzo wiosenna 234

Pyszna, pierwsza wiosenna zupa z młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż

Stare Gary
Wariacja na temat tymianku, czyli tymiankowe pulpety z marchewką posypaną tymiankiem i ziemniaczki 130

tymianek i odrobiną pieprzu, smażymy około 10 minut.Pulpety również lądują na patelnie i smażymy je z każdej strony po 6-8 minut.Pod koniec smażenia obsypać je tymiankiem.Jak przygotowuje się ziemniaki, chyba nie muszę wam tłumaczyć

Kredowe Menu
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 112

lyzka dobrego olejuszczypta soliNadzienie pierogowe:50 dag ziemniakow30 dag bialego sera1 cebula1 lyzka suszonego majerankusol,pieprz z mlynka do smakuDodatkowo :150 dag boczku1 cebula2 lyzki olejuWYKONANIE: Ser i ugotowane ziemniaki zemlec lub ubic tluczkiem,wymieszac z drobno posiekana ,zrumieniona na tluszczu cebulka i majerankiem ,doprawic do smaku sola i pieprzem.Z maki i goracej wody wyrobic starannie ciasto.Jajka nie dodaje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie-Schlesische Kartoffelklöße 167

dziurek. Dziurki za bardzo niepraktyczne,bo gromadzi sie w nich woda po ugotowaniu.Bardzo proste w przygotowaniu.Skladniki na 6 porcji:80 dg ziemniakow20 dg maki ziemniaczanej1 jajko1 lyzka olejuWykonanie:Obrane ziemniaki gotowac do miekkosci w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske do ziemniakow.Ostudzic.1/4 ziemniakow odlozyc i to miejsce wypelniamy maka ziemniaczana.Nie przesadzamy z  iloscia maki,zawsze mozemy  potem dosypac.Gdy maki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle z morelami 171

ziemniaczanej)1 jajko1 lyzka oleju15 malych,dojrzalych morelicukier trzcinowycynamonmaslo i bulka tartaWykonanie:                  Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske.Z ziemniakow,maki,jajka i oleju zagniesc zwiezle,nielepiace sie ciasto.Podzielic na 3 czesci i uformowac waleczki.Podzielic na rowne kawalki.Formowac placuszki,na ktore nakladac po 1 moreli,lyzeczke cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka jarzynowa - tradycyjna 287

Na stale wpisala sie w polska tradycje.Obowiazkowa pozycja swiateczna w kazdym domu.Towarzyszy wszelakim uroczystosciom rodzinnym i spotkaniom towarzyskim.Nie znam nikogo,kto by jej nie lubil.Nie ma

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karkówka w herbacie 249

kostkę jabłko ( razem ze skórką ).Dokładnie mieszamy  , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.Smacznego!Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!Przepis bierze udział biorą udział

Ostra na Słodko
F... Faszerowana cukinia! 252

ęso przekładamy do wydrążonych cukinii, przykrywamy mozarellą, posypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika 180'C na ok. 15min. Gotowe! Można podawać z ryżem, ja akurat usmażyłam ćwiartki ziemniaków na głębokim tłuszczu :) Naczelny dodał trochę majonezu i jadł, aż mu się uszy trzęsły! Smacznego

Kitchens Alphabet
Kugelis to, rajbak czy babka ziemniaczana? 397

zwał :) danie znane jest zarówno w kuchni polskiej jak i żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej pracochłonnych.1,5-2 kg ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi)4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamyok. 150 g boczku i tyle samo

Z butelką mleczka w tle
382. 117

gnocchi marchewkowe* z twarożkiem i polewą kajmakową*z dodatkiem ziemniaków, a w sumie powinnam powiedzieć kluski kładzione bo w końcu wyszło, że kładłam je łyżką na wodzie bo po i tak ogromnej ilości mąki były lepkie, ale to nie zmienia fakty, że smakowały genialnie naprawę. <3 Taa, nie ma Cię 3dni w domu, a w lodówce jakieś takie

More food, love and dreams
749. Kukurydziane dyniowe... leniwe, kopytka? 160

Dyniowe kukurydziane kluski "leniwe"* z masłem i cukrem trzcinowym; jogurtem naturalnym (potem) *z ziemniakami i mąką kukurydzianą  Robione z tydzień temu w wersji obiadowej, ale wiedziałam, że i na słodko się świetnie sprawdzą ;)  Ten weekend będzie..hm... dość intensywny, że tak to powiem ;)  + czeka mnie dzisiaj/jutro pieczenie kolejnego tortu

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania