jednej odpowiedzi.Bo zaznaczyłam kiedyś przepis Tomka Woźniaka w Magazynie KUCHNIA.Bo kocham ciasto drożdżowe.Bo przygotowuję przepisy do zakładki "bistro maluch".Bo została mi niemowlęca papka ziemniaki + cukinia.Bo w tej zakładce chcę pokazać,że można gotować jednocześnie dla dziecka i dla siebie,nie brudząc przy tym stosu naczyń.I jeszcze jedno BO...Czytaj więcej
bistro mamaczas pełnej wiosny przez palce. Mało truskawek, mało czereśni, mało kalafiora, mało młodej kapusty. Skąd w ogóle w maju te wszystkie młode dobroci? Pamiętam, że pierwsze młode ziemniaki pojawiały się dopiero na początku lipca. Truskawki i czereśnie to również wspomnienie związane z początkiem wakacji. Wchodzenie na drzewa, choć mnie nigdy to nie dotyczyło, bo grzecznie czekałam pod, aż ktoś łaskawie
bistro mamadowolnie przyprawić. Ja użyłam do tego po szczypcie pieprzu, czosnku, papryki ostrej i chilli. Dodałam również po łyżeczce koncentratu, ketchupu i serka kremowego do złagodzenia smaku. Podałam z ziemniakami i gotowanymi na parze brokułami (ależ to było pyszne!). Smacznego
Kuchnia Elliepatelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. Przekładamy go do większego garnka, dodajemy 6 szklanek wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia.W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne
Kredowe MenuPyszna, pierwsza wiosenna zupa z młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż
Stare Garytymianek i odrobiną pieprzu, smażymy około 10 minut.Pulpety również lądują na patelnie i smażymy je z każdej strony po 6-8 minut.Pod koniec smażenia obsypać je tymiankiem.Jak przygotowuje się ziemniaki, chyba nie muszę wam tłumaczyć
Kredowe Menulyzka dobrego olejuszczypta soliNadzienie pierogowe:50 dag ziemniakow30 dag bialego sera1 cebula1 lyzka suszonego majerankusol,pieprz z mlynka do smakuDodatkowo :150 dag boczku1 cebula2 lyzki olejuWYKONANIE: Ser i ugotowane ziemniaki zemlec lub ubic tluczkiem,wymieszac z drobno posiekana ,zrumieniona na tluszczu cebulka i majerankiem ,doprawic do smaku sola i pieprzem.Z maki i goracej wody wyrobic starannie ciasto.Jajka nie dodaje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dziurek. Dziurki za bardzo niepraktyczne,bo gromadzi sie w nich woda po ugotowaniu.Bardzo proste w przygotowaniu.Skladniki na 6 porcji:80 dg ziemniakow20 dg maki ziemniaczanej1 jajko1 lyzka olejuWykonanie:Obrane ziemniaki gotowac do miekkosci w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske do ziemniakow.Ostudzic.1/4 ziemniakow odlozyc i to miejsce wypelniamy maka ziemniaczana.Nie przesadzamy z iloscia maki,zawsze mozemy potem dosypac.Gdy maki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniaczanej)1 jajko1 lyzka oleju15 malych,dojrzalych morelicukier trzcinowycynamonmaslo i bulka tartaWykonanie: Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske.Z ziemniakow,maki,jajka i oleju zagniesc zwiezle,nielepiace sie ciasto.Podzielic na 3 czesci i uformowac waleczki.Podzielic na rowne kawalki.Formowac placuszki,na ktore nakladac po 1 moreli,lyzeczke cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na stale wpisala sie w polska tradycje.Obowiazkowa pozycja swiateczna w kazdym domu.Towarzyszy wszelakim uroczystosciom rodzinnym i spotkaniom towarzyskim.Nie znam nikogo,kto by jej nie lubil.Nie ma
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostkę jabłko ( razem ze skórką ).Dokładnie mieszamy , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.Smacznego!Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!Przepis bierze udział biorą udział
Ostra na Słodkoęso przekładamy do wydrążonych cukinii, przykrywamy mozarellą, posypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika 180'C na ok. 15min. Gotowe! Można podawać z ryżem, ja akurat usmażyłam ćwiartki ziemniaków na głębokim tłuszczu :) Naczelny dodał trochę majonezu i jadł, aż mu się uszy trzęsły! Smacznego
Kitchens Alphabetzwał :) danie znane jest zarówno w kuchni polskiej jak i żydowskiej i litwińskiej. Są rózne wersje, moja jest jedną z prostszych i mniej pracochłonnych.1,5-2 kg ziemniaków przepuszczamy przez maszynke (mogą być zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi)4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamyok. 150 g boczku i tyle samo
Z butelką mleczka w tlegnocchi marchewkowe* z twarożkiem i polewą kajmakową*z dodatkiem ziemniaków, a w sumie powinnam powiedzieć kluski kładzione bo w końcu wyszło, że kładłam je łyżką na wodzie bo po i tak ogromnej ilości mąki były lepkie, ale to nie zmienia fakty, że smakowały genialnie naprawę. <3 Taa, nie ma Cię 3dni w domu, a w lodówce jakieś takie
More food, love and dreamsDyniowe kukurydziane kluski "leniwe"* z masłem i cukrem trzcinowym; jogurtem naturalnym (potem) *z ziemniakami i mąką kukurydzianą Robione z tydzień temu w wersji obiadowej, ale wiedziałam, że i na słodko się świetnie sprawdzą ;) Ten weekend będzie..hm... dość intensywny, że tak to powiem ;) + czeka mnie dzisiaj/jutro pieczenie kolejnego tortu
More food, love and dreams