Kebab na patyku 251Wartości Odżywcze 1 Porcji : 125 g Mięsa, 125 g Brokułów, 250 g ziemniakówPrzepis :CZYTAJ DALEJj >>>
Sylwetka Od Kuchni
Zupa krem z warzyw sezonowych 260Będzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :) Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka
Taste Of My Day
Warzywa pieczone 322będzie przykryte jej nadmiar wyparuje i zbierze się na jego dnie samoistnie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z mojego pieczenia, w którym udział wzięły: kapusta włoska, cukinia, seler naciowy, marchew, ziemniaki :) Nie sugerujcie się wyglądem, po obróbce termicznej kształt i kolor różni się od tego sprzed godziny, jednak smak dosłownie POWALA
Taste Of My Day
Muffinki z batata (bez glutenu, mleka i jajek) 537odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka bezglutenowa (Mix it Schar) 350 g olej 4 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka cukier puder 2/3 szklanki cukier waniliowy
głodny alergik
Szparagi uczta smakosza. 296szparagów, zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec w piekarniku pod grillem około 10 minut. Dodałem do naczynia do zapiekania ugotowane młode ziemniaki, posypane koperkiem i kilka ciemnych winogron
Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka angielska 414jednak nie użyłam do niej mięsa mielonego ale mięso gulaszowe z łopatki. Danie zapiekłam w małych naczyniach dzięki czemu każdy mógł swobodnie zjeść swoją porcję. Taki gulasz zapieczony pod ziemniakami wzbogaconymi o dodatek kremowego serka jest niebanalnym, aczkolwiek kalorycznym daniem. Porcja dla 4-5 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 278piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami doprawionymi np. rozmarynem. Smacznego
Kolizje Smaków
ZUPA SZPARAGOWA – KREM/PRZECIERANA – 4,75 zł 248macie, wlejcie nieco oleju. Kiedy tłuszcz się nagrzeje, dodajcie szparagi i obsmażcie je do lekkiego przyrumienienia. Kiedy będą gotowe, przerzućcie do garnka, w którym będziecie gotować zupę. 3. ZIEMNIAKI (7 min): obierzcie je, pokrójcie w kostkę (byle jak) i wrzućcie na patelnię. Jeśli za mało na niej tłuszczu po smażeniu szparagów, dolejcie jeszcze trochę. Podobnie jak szparagi, muszą nabrać złocistej
Nerds Kitchen
Miał być grill, a (znowu) niewypał 312pochwalę chociaż. Do tego skrzydełka BBQ. Palce lizane były. I co z tego jak (znowu) przyszło nam pałaszować wszystko w domowym zaciszu. Ale przynajmniej "Żelazną damę" sobie obejrzeliśmy. Ziemniaki ugotowane w mundurkach wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam w półtalarki. Cebulę posiekałam w drobną kostkę. Pieczarki podsmażyłam na łyżce oliwy, wystudziłam. Kukurydzę odcedziłam. Wszystkie warzywa wymieszałam z 2-3 łyżkami
bastalena
Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami 244ugotowanych w osolonej wodzie pomidor kabanos 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Bób przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidora, plasterki kabanosa i zioła, delikatnie mieszamy, podajemy lekko schłodzone
Moja smaczna kuchnia
Kurczak barbecue 469młodymi ziemniaczkami to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie wychodzi bardzo smaczne, lekko słodkie z dodatkiem pikanterii. Sos doskonale komponuje się z kurczakiem a ziemniaki w nim pieczone nadają mu fajnego smaku. Przepis na kurczaka znalazłam w Kuchni Lidla, którego autorem jest Okrasa. Post Kurczak barbecue pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotuje
Mięso pieczone z warzywami 236lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy
Olikowa kuchnia
Pyry z gzikiem wersja najprostsza 189Mowy nie ma by stać w kuchni. Nie mogłyśmy się zdecydować co zjeść na obiad. Pewne było, że chcemy zimnej maślanki. Potem wpadły nam na myśl pyry z gziką. Ziemniaki były, ser , śmietana i szczypior też. Lepiej nie mogłyśmy trafić. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Kiszka ziemniaczana 434Moim zdaniem jest to najlepsza potrawa, jaką można przyrządzić z ziemniaków. Chyba tylko kartacze mogą konkurować z kiszką. Kto próbował ten wie o czym mówię, a kto nie próbował niech żałuje. Danie to bardzo rzadko gości na naszym stole. Przygotowanie kiszki ziemniaczanej zajmuje sporo czasu, a czyszczenie jelit do przyjemnych nie należy:) Jednak jej smak zdecydowanie rekompensuje te niedogodności. Czytaj
Gotuj z Misiem
Kartacze 480mięsem”. Jest przy nich sporo roboty, ale efekt zdecydowanie to rekompensuje. Jeśli chodzi o smak, to nie można ich z niczym porównać. W konkursie na najlepsze danie z ziemniaka, zajmują pierwsze miejsce ex aequo z kiszką ziemniaczaną . Jak powiedział kiedyś mój szwagier – lepsze od kartaczy są tylko smażone kartacze ;) Czytaj dalej
Gotuj z Misiem