Sardele zapiekane z ziemniakami. Jakiś czas temu otrzymałam do wydawnictw Jedność książkę "Ilustrowana szkoła gotowania - KUCHNIA WŁOSKA krok po kroku". Początkowo książka mnie nie rozpaliła nie jest to wydanie typu "Nigellissima", a jak tytuł wksazuje oprócz dużej liczby przepisów - szkoła gotowania. Wystarczyło się dokładniej przyjrzeć aby bloczek z karteczkami do odznaczania przepisów, które chcę wykorzystać - zniknął. Tak jak wspomniałam jest(...)których składniki znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono
Brzuszki Łakomczuszkijuż czuć) mam ochotę na maliny (a dokładnie herbatę malinową Dilmaha) i placki ziemniaczane. Herbatę piję codziennie, więc przyszła pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka mielona kostka wołowa(...)będzie chętnie przylegał do dna. Mój gulasz gotował się ok 2-3h dzięki temu mięso było mięciutkie, wręcz rozpływało się w ustach. Teraz możemy zabrać się za placki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Ścieramy również w ten sposób cebulę i czosnek. Dodajemy jajka i mąkę (na oko aby masa się trochę zlepiła). Rozgrzewamy olej, nakładamy masę
Brzuszki Łakomczuszkirównie dobrze mogą być obiadem. Do placków wystarczy, że podamy sos jogurtowo - tymiankowy i mamy cudowne danie. :) Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Składniki: PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku garść liści świeżego majeranku 1 małe jajko sól, pieprz olej rzepakowy do wysmarowania blachy SOS: 1 jogurt naturalny 0% 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz Ziemniaki
Brzuszki Łakomczuszkiłyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy(...)wodą do 3/4 obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy
Brzuszki Łakomczuszkitego puree ziemniaczane ale zamiast śmietanki - jogurt naturalny, odrobinka masła i ... chrzan. Puree ziemniaczano - chrzanowo - rewelacja! Całości dopełniła kapusta kiszona. Składniki: karp płatki owsiane 2 jajka mąka pełnoziarnista oliwa ziemniaki łyżka masła jogurt naturalny chrzan kapusta kiszona sól, pieprz Karpia trzeba oprawić (to dla facetów), gdy już będzie gotowy myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce rozbijamy jajca(...)wykorzystałam pełnoziarnistą), następnie wkładamy do naszej papki, dokładnie obtaczamy i na rozgrzaną patelnię z małą ilością oliwy (najlepiej na teflonową, żeby nie przywierało). Smażymy z dwóch stron. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Gdy już się ugotują, odlewamy, osuaszamy i ugniatamy na purre. W trakcie ugniatania dodajemy masło, jogurt, chrzan. Też na oko, na smak. Podajemy z kapustą kiszoną. I już wszystko
Brzuszki ŁakomczuszkiKraina Miodem Płynąca . Polecam i życzę smacznego!:) Składniki: średniej wielkości bakłażan 2 jajka mąka bułka tarta (około 1,5 szklanki) 4-5 łyżek sezamu pieprz ziołowy, sól, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia 2 opakowania sera mozzarella Salsa pomidorowa: 2 pomidory cebula bazylia sól, pieprz ziołowy Wykonanie: Przygotowanie bakłażana powinniśmy zacząć 40-60 minut wcześniej. Na ten czas(...)nadmiaru wody. Po tym czasie każdy plaster dokładnie myjemy i wycieramy z wody ręcznikiem papierowym. Posypujemy pieprzem ziołowym. Jajko rotrzepujemy i dodajemy do niego pieprz, sól i przyprawę do ziemniaków. Bułkę tartą mieszamy z sezamem. Każdy plasterek bakłażana obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce z sezamem. Smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy
Czerwona Porzeczkawspaniałym smaku, idealnym aromacie z dodatkiem imbiru i przepysznych, pikantnych chipsów selerowych. Wspaniała zupa, bardzo rozgrzewająca. Z pewnością będzie często gościła na moim stole. Składniki: duży seler pietruszka ziemniak cebula czerwona ząbek czosnku litr bulionu imbir świeży- 2 cm lub suszony- pół łyżeczki oliwa z oliwek chili w płatkach sól pieprz Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy(...)rozgrzaną oliwę z oliwek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę seler (wcześniej kroimy część selera na kilka cienkich plasterków), ziemniaka i pietruszkę. Chwilę dusimy i dodajemy bulion. Następnie przyprawiamy imbirem i odrobiną chili, solą i pieprzem. Całość gotujemy około 20 minut. W międzyczasie możemy przygotować chipsy z selera- robimy marynatę z łyżki oliwy z oliwek, szczypty
Mango Papajanajlepszy, z pistacjami i ostatni z papryczką chili. Polecam wypróbowanie każdego wariantu bo każdy dodatek dodaje innego charakteru tej pysznej zupie! Składniki: dwie puszki kukurydzy konserwowej trzy średnie ziemniaki litr bulionu cztery łyżki śmietany 18% dwie łyżki masła pieprz sól pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki imbiru ćwierć łyżeczki chili w płatkach dodatki do wyboru: łyżka śmietany, papryczka chili(...)kilka pistacji, oliwa z oliwek Na rozpuszczonym maśle podsmażamy kukurydzę około dwie minuty. Po tym czasie wlewamy bulion. W międzyczasie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kurkumą, chili w płatkach. Gotujemy całość 25 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy całość na gładki krem, dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie blenderujemy
Mango PapajaUwielbiam zupy krem. A to kolejna pyszna. Udekorowana listkiem bazylii fioletowej. Z grzankami. Smakuje wyśmienicie! Składniki: pół kalafiora dwa ziemniaki cebula dwa ząbki czosnku dwie szklanki bulionu warzywnego (od bidy może być z kostki) sól pieprz 50 ml śmietany 30% dwie kromki chleba dwie łyżki oliwy z oliwek kilka listków bazylii (u mnie fioletowa) Kalafiora myjemy(...)dzielimy na różyczki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 1-2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora, wlewamy bulion i gotujemy zupę przez około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotujmy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oliwy
Mango Papajaczasu, no, może poza łuskaniem grochu... Potrzebujecie też dobrego blendera, który ułatwi Wam pracę, mój BRAUN MQ 535 poradził sobie doskonale. Składniki: * 2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku * 3 młode ziemniaki * 1 cebula średniej wielkości * 700 ml wywaru warzywnego * 1 łyżka jogurtu greckiego * sól * pieprz * 4-5 kromek chleba * pęczek natki pietruszki * 2 ząbki czosnku * oliwa z oliwek Wykonanie: Do przygotowania(...)przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie i gotujcie godzinę. Jeśli macie w lodówce bulion drobiowy, możecie użyć takiego. W wywarze warzywnym ( odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości. Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku. Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, ja pomogłam sobie przystawką siekającą będącą
kolorowotorcikowoskładniki. I tak: świeża ryba, masło klarowane, sól morska, świeżo mielony pieprz i trochę mąki to wszystko czego potrzebujemy do przygotowania wyśmienitego pstrąga. Do tego cienkie szparagi i młode ziemniaki. SKŁADNIKI (3 porcje) 3 pstrągi w całości 3 łyżki masła klarowanego mąka do obtoczenia ryby sól morska świeżo mielony pieprz pęczek cienkich zielonych szparagów 2 łyżeczki ziaren białego sezamu(...)czas mieszając. Na koniec smażenia posypujemy szparagi sezamem, lekko solimy i zdejmujemy je na talerze, kładąc obok ryby. Szparagi mają być lekko chrupiące. Pstrągi podajemy ze szparagami i młodymi ziemniakami. Każda rybę polewamy masłem ze smażenia. Smacznego
OstryKęsmąkę. Zresztą właśnie taki żur mi smakuje, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę. Składniki: 0,5 kg białej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku (opcjonalnie) 2 jajka 3 ziemniaki 2 marchewki ½ selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 opakowania żurku w proszku przyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie (4 szt.), sól, pieprz, majeranek Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy(...)kostkę, ziemniaki w paski (takie jak na frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa i kiełbasę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli
Gotuj z MisiemZawsze staram się, żeby moje dzieci jadły jak najwięcej warzyw. I nie chodzi tu o frytki – „Tato, przecież ziemniaki to warzywa!” Nauczyły się już jeść surówki i gotowane warzywa, no może z wyjątkiem brukselki (nawet pulpeciki nie pomogły). Często do gotowania ziemniaków dodaję marchewkę i robię z tego puree. Dzisiaj do obiadu postanowiłem zrobić kopytka z marchewką. Wyszły bardzo dobre
Gotuj z Misiemobiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno(...)zapadają się na środku, tworząc miejsce na sos. Chrupiące na wierzchu – miękkie w środku. Bałam się tylko jak zareaguje konserwatywna kulinarnie rodzina na taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze. W dodatku najbardziej smakowały babci, która do dziś pyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję
Poezja smakudodać kwaśną śmietanę i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, ja dodaję jeszcze trochę gorącej wody, by sosik śmietanowy był luźniejszy. Nigdy nie zaciągam mąką. Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, kaszą, ziemniakami lub same. 2) Do podsmażonej cebuli z olejem kokosowym dorzucić podgotowane grzyby i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, ziemniakami, kaszą
Smaczne Zdrowe