wykwintny z nutą pikantności. ;) Składniki: 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 startej dyni Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 średnie ziemniaki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne pieprz sól 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sposób przygotowania: Soczewicę płukamy w sitku pod zimą wodą. Do gotującego bulionu dodajemy: pokrojoną(...)cebulę, przeciśnięty czosnek i łyżkę masła. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, startą dynię i soczewicę. Gotujemy ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki. Smacznego
Truskawkowa Fiestadrobiu (kaczki), nie przekonacie się jeśli nie spróbujecie (; Zapraszamy: Składniki: ok.0,5kg polędwiczki wieprzowej 200g śliwek pół łyżeczki przyprawy do piernika mini kluski śląskie : ok.1 kg ugotowanych ziemniaków, niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka masła + odrobina do wysmarowania naczynia, 1 jajo, szczypta soli marynata : po pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz(...)całkowitego rozpuszczenia i połączenia. - sos powinien mieć półpłynną konsystencję. W garnku zagotowujemy ok. 1,5l osolonej wody z jedną łyżką masła. Sporządzenie kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree, dodajemy do nich mąkę, wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części
Symfonia Smakówzupy się dorasta i zaczyna się doceniać jej walory smakowe o wiele poźniej. Polecam , bo jest naprawdę prosta w wykonaniu i oddaje nam wszystko co najlepsze :) Zaczynamy: Składniki: 6 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 3/4 kubka kaszy jęczmiennej 2-3 udka kurczaka sól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszka 400 ml bulionu kurczakowego Wykonanie: Gotujemy udka z kurczaka, doprawiamy(...)liściem laurowym, solą i pieprzem- około 40 min. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pietruszkę , seler. Gdy udka są gotowe dodajemy warzywa i kaszę jęczmienna. Gotujemy aż kasza bęzie miękka. Około 20-30 min. Dolewamy bulionu kurczakowego. Doprawiamy do smaku. Możemy doprawić 2-3 łyzkami śmietany . Gotowe :) Prawda że było prosto i prawie że ekspresowo :) Życzę smacznego
Smaki Edytymoment, kiedy tak bardzo odczuwam brak czyjegoś ciepła. ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ. /własny;/ na 2 porcje 1/2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka 1 bardzo duży ziemniak (lub 2 mniejsze) 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki niecały 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu 2 łyżki oleju z pestek winogron Cebulę siekam(...)szklę na oleju. Kroję obrane: marchew i pietruszkę - w półplasterki, ziemniaki - w kostkę i wrzucam do garnka z cebulą. Wsypuję także przepłukaną zimną wodą zieloną soczewicę. Dodaję liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, zalewam bulionem, zagotowuję, a w międzyczasie dodaję posiekaną natkę pietruszki. Gotuję do miękkości warzyw i soczewicy, około 20 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZupa jest pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. SKŁADNIKI: 50 dag szynki wieprzowej 2 papryki kolorowe (czerwona, żółta) 2 papryczki chilli 1 cebula 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu, 2 ziemniaki, 1 marchewka 1 łyżeczka soli, 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczka ziarnistego pieprzu domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Szynkę wieprzową kroimy w kostkę i wraz(...)posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy bulion, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut(...)konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 2-3 łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach
Kulinarne przygody Gatitynormalna", ale już było za późno na reklamacje ;-) Szczawiowa zupa krem Składniki: 2 skrzydełka kurczaka 2 nóżki kurczaka 1 1/2 litra wody 1 marchewka mały kawałek selera 4 ziemniaki 1/2 kg szczawiu sól, pieprz śmietana 4 jaja na twardo Wykonanie: Do garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą, dorzucamy marchew, ziemniaki i seler pokrojone w kostkę
Kulinarne przygody Gatitywidzi :-) Do dziś mi tak zostało ! Doskonale smakują z każdym sosem, pysze też podsmażane na patelni. Kopytka, ziemniaczane kluseczki Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej* 1 jajko 1/2 łyżeczki soli mąka do podsypywania * ilość mąki podaję orientacyjnie. Najlepiej wyczuć samemu, bo używamy różnych gatunków ziemniaków, jedne są bardziej mączne, inne bardziej
Kulinarne przygody Gatityktóre zaczęłam przyrządzać samodzielnie, a nauczyłam się tego na zajęciach ZPT w szkole podstawowej :-) Szkoda, że dziś nie ma takiego przedmiotu ! Klasyczna sałatka jarzynowa Składniki: 400 g ziemniaków 260 g marchewki 150 g pietruszki 130 g selera 150 g ogórków konserwowych 200 g groszku konserwowego 80 g jabłka 1 cebula 4 łyżki majonezu 3 łyżki(...)oleju rzepakowy tłoczonego na zimno 1 łyżka francuskiej musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywne składniki sałatki, oprócz groszku oczywiście, kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski
Kulinarne przygody Gatityzaintrygował... Inspiracja ChilliBite.pl . Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem Składniki: 200 g wędzonego boczku w grubszych plastrach 2 łyżki oleju 200 g cebuli 200 g marchwi 700 g ziemniaków 2 puszki kukurydzy 1,5 litra bulionu ( robię przy użyciu domowej warzywnej pasty bulionowej ) 200 g gęstej śmietany 18% szczypta chili sól pieprz ew. natka pietruszki Wykonanie: Warzywa(...)Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone warzywa, boczek i kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Po tym czasie w kubeczku mieszamy śmietanę
Kulinarne przygody GatityCzas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól pieprz posiekany koperek do posypania Wykonanie: W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego(...)marchew, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas
Kulinarne przygody Gatitynieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Roladki(...)jajku, a na koniec w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż uzyskają złocisty kolor. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami
Kulinarne przygody Gatitymożna podawać z różnymi dodatkami, z makaronem, z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z ziemniaków. W planach jest też dynia faszerowana grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki
Kulinarne przygody Gatityswojski ketchup (choć chyba powinnam pisać keczup?). Żeberka smarujemy trzykrotnie sosem na jego bazie, dzięki temu są bardzo wilgotne i aromatyczne. Razem z żeberkami proponuję upiec duże cząstki ziemniaków (wymieszanych z olejem i ulubionymi przyprawami). Można je także podać z bardzo prostą surówką z białej kapusty – na którą także podaję przepis. Żeberka z piekarnika (dla 4 osób(...)mamy rusztu możemy poukładać żeberka na rulonach ze zgniecionej folii aluminiowej lub na obranych marchewkach). Wkładamy do piekarnika na 30 minut (ja w tym samym czasie piekę połówki ziemniaków, wymieszanych z olejem, solą i przyprawami). Po tym czasie żeberka wyjmujemy, smarujemy ponownie marynatą z obu stron i wkładamy na kolejne 30 minut. Po upieczeniu smarujemy marynatą ostatni raz i zostawiamy
Poezja smakuMyślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy nic" jakby głębszy w moim wydaniu. Potrzebujesz: włoszczyzna kilka ziemniaków kasza jęczmienna (jeden woreczek) duża szczypta soli koperek Co robić? 1. Umyć i obrać włoszczyznę, włożyć do garnka razem z zieleniną i zalać wodą. 2. Gotować do miękkości marchewek, wyłowić włoszczyznę(...)posolić wywar. 3 . Wrzucić do wywaru obrane i pokrojone na mniejsze części ziemniaki. Dodać kaszę (bez plastikowej torebki) i gotować. 4. Na koniec dodać starte na grubych oczkach marchewki 5. Posiekany koperek też można dodać do garnka, ale ja wolę posypać nim zupę tuż przed zjedzeniem . To by było na tyle
Matka Żywicielka