ziemniak - 9653 przepisów (strona:317/644)

Kurczak pieczony z warzywami 281

kawałki kurczaka (np.udka)5 dużych ziemniaków2 czerwone cebule1 czerwona paprykagłówka czosnkusól, pieprz, czerwona paprykatymianekoliwa z oliwekPRZYGOTOWANIEKurczaki solimy, doprawiamy pieprzem, papryką i tymiankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.  Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i tymiankiem. Przykrywamy nimi mięso.Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i cebule w ćwiartki.  Dorzucamy ząbki czosnku- w łupinkach. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy.Pieczemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Placek po węgiersku 157

złotego koloru. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy suszoną paprykę, masło i jeszcze chwilkę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Nadmiar płynu, który wypuściły odlać. Cebulę i czosnek obrać i też zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni

Oryginalny smak
ŻUREK 194

ŻUREKSkładniki:- 200g żeberek- 3 średnie ziemniaki- 100g kiełbasy- 3 liście laurowe- 5 kulek czarnego pieprzu- 4 kulki zioła angielskiego- 2 kulki owoców jałowca- 1 kostka rosołowa- 200ml zakwasu na żur- 5 łyżeczek białego barszczu w proszku- przyprawa "Kucharek"Sposób przygotowania:Do garnka wkładamy żeberka, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy: kostkę rosołową, czarny

Mentor Smaku
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 162

bardzo delikatny krem.Danie główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim”. Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna(...)zdziwienie (a pewnie i reszty obecnych), gdy pod warstwą pianki odkryłam karmelową taflę, pod którą znajdował się kawowy krem. Pączek był przepyszny, niewiele osób odgadłoby, że powstał na bazie ziemniaków, a jego nadzienie nie miało w sobie nic ze znanych nam dżemów i powideł. Nie byłby to mój hit, ale fanom kawowych słodkości szczerze polecam. Bardzo miło

Pasja Smaku
Zupa krem z cukinii 173

topionego serka śmietankowegosól morska, świeżo mielony lub młotkowany pieprzoliwa z oliwek W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaka – obranego i pokrojonego jak na zupę. Lekko solimy, podsmażamy chwilę i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę (jeśli używaliśmy bardzo dużych cukinii

Poezja smaku
K... Kuskus 269

Ilekroć przygotowuję rybę czy inne mięso, zastanawiam się, co tym razem dodać do dania? Makaron? Ryż? A może ziemniaki czy frytki? No tak, ale ile można jeść takie rzeczy? ;) Wtedy z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju kasze, które w łatwy sposób potrafią urozmaicić każdy obiad. Jedną z nich jest kasza kuskus, przez niektórych uznawana za najzdrowszą z kasz, a dla innych(...)diet, ponieważ nie jest bardzo kaloryczna. Z tym ostatnim mogę się zgodzić pod warunkiem, że nie dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :)Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty.Składniki:1 kubek kaszy kuskus2 szklanki

Kitchens Alphabet
KRUPNIK 140

KRUPNIKSkładniki:- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej- 2 cebule- 5 ziemniaków- 2 marchewki- 1  pietruszka- 1/4 selera- 300g żeberek- 2 kostki rosołowe- ziele angielskie (5 kulek)- owoce jałowca (2 kulki)- 3 liście laurowe- lubczyk oraz natka pietruszki- przyprawa kucharek- pieprz czarnySposób przygotowania:Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy na tarce(...)grubym oczku. Ziemniaki kroimy w kostkę. Całość razem z przyprawami wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy do miękkości warzyw i napęcznienia kaszy. Smacznego

Mentor Smaku
Sałatka warzywan 221

Pyszna tradycyjna sałatka która często g.ości na naszych stołach                 Zapraszam :)Składniki :kilka ugotowanych ziemniaków 1 cebulka kawałek pora kilka marchewek kukurydza kilka jajek 1/2 słoiczka fasolki w zalewie octowej kilka ogórków kiszonych majonez sól, pieprz , musztarda Sposób przygotowania; 1. Ziemniaki i marchewkę ugotować

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z buraczków 131

Składniki: 3 duże buraki 1 duży ziemniak 750 ml bulionu warzywnego lub wody* 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania:  śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir(...)czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i płuczemy pod bieżącą wodą. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną). 3. Zupę

My Culinary Art
Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim 176

hiszpańskie tortille, ja proponuję przygotować zapiekankę z dyni z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do naszej wielkopolskiej babki ziemniaczanej z dodatkiem smażonego boczku, cebuli, tylko ziemniaki zostały zastąpione dynią.Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku niedźwiedziego.  Formę żaroodporną przed włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Idealnie upieczona pierś kaczki z sosem żurawinowym i zapiekanymi ziemniaczkami 510

Składniki (na 2-3 porcje):500 gram piersi kaczki- są to 2 piersigrubo zmielony pieprzsól gruboziarnista szklanka żurawiny świeżej 2 łyżki nalewki z aronii/żurawiny/maliny 4 ziemniaki 1 marchewka 1 upieczony burakdwie łyżki mioduszczypta papryki słodkiej, chili oraz majeranku i tymianku  Pieczona pierś kaczki Piersi kaczki myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacinamy na skórze na skos. Następnie

Mango Papaja
BARSZCZ UKRAIŃSKI 197

gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką

Walijskie Pichcenie
KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI 162

sposób jej nie lubić...Składniki:80 dag ziemniaków2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 cebula2 litry rosołu lub bulionuliście lauroweziele angielskie2 łyż. masła150 ml śmietany 18%3 suszone grzybkisólpieprznatka pietruszki1 wędzona metkaWykonanie:Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na oczkach. W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojone warzywa,pokrojoną w kostkę cebulę,smażyć kilka minut, dodać

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 404

kapusta kiszona.  W innych rejonach Polski  zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę.Składniki:włoszczyzna kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo 2-3 białe kiełbasylistek laurowy ziele

Walijskie Pichcenie
SŁODKO-KWAŚNA FASOLOWA 163

pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach)warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Solimy, ew.dodajemy kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy ok 10-15min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta.Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Zupę doprawiamy solą

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania