duży młody ziemniakświeżo mielony pieprz czarny2 łyżki majonezu duży ząbek czosnku 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu1 łyżka kaparów 2 jajka ugotowane na twardoSposób przyrządzenia:Marchewkę, selera, ziemniaka oczyścić, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Fasolkę i kalafior ugotować w oddzielnym garnku, następnie pokroić na mniejsze kawałki ( 3 części) , pozostałe warzywa w małą kostkę. Pomidor
pieprzny smaczekSezon cukiniowy trwa na dobre. Będzie zupa - krem. Do dzieła :-)Składniki: 5 średniej wielkości cukinii 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 1/2 łyżka masła śmietana 18 %1 paczka płatków migdałowych listek laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 2 ząbki czosnku natka pietruszki chleb na grzanki Sposób wykonania: Cebulę(...)zeszklić na maśle, cukinie pokroić w kostkę ( razem ze skórką) dodać do cebuli. Zalać 1 1/2 litra wody. Pozostawić na małym ogniu, dodając listka, ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić wyciśnięty czosnek, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyżkę śmietany i pół łyżki masła. Uprażyć na patelni płatki migdałowe oraz grzanki
pieprzny smaczekłyżeczka masła1/2 łyżeczki tymianku szczypta chillibulion warzywny sól2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania:Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić
pieprzny smaczekRoladki rybne z warzywami z patelni, czemu nie, są bardzo smaczne i efektownie wyglądają, a podane z ziemniakami smakują rewelacyjnie.Warzywka otrzymane od Firmy IGLOTEX za które bardzo dziękuję.Roladki rybne z warzywami na patelnię SKŁADNIKI:warzywa na patelnię, po polsku - 450 g ( IGLOTEX)filety rybne panga - 5 sztsól i pieprztłuszcz do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym(...)rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu, aby ryba w środku się usmażyła. Podawać rybę z ryżem lub ziemniakami
Kuchnia DanusiZupę ogórkową lubicie z ziemniakami czy z ryżem? Ja preferuję z ziemniakami, ale wersja z ryżem dobrze smakuje również na drugi dzień. Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka1/2 selera1 mała pietruszka1 duża marchew3 ząbki czosnkumała cebula2/3 szklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio)4 ogórki kiszone1 łyżka mąki2/3 szklanki słodkiej śmietankisól i pieprz (najlepiej świeżo mielony
Czerwień i błękitmarchew 4 sztuki, papryczka chili 1 średnia, woda 3 litry, fasola czerwona 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziemniaki 5 sztuk fasolę czerwoną namoczyć najlepiej całą noc i wodę po moczeniu wylać - łopatkę pokroić na kostki z cebulą i na oliwie usmażyć do szybkowara dać usmazoną łopatkę z tłuszczykiem(...)marchwie starte na drobno i dwie pokrojone w talarki, papryczkę chilli dać namoczoną fasolę bez tej wody, majeranek, kucharek, wlac wodę, liście i ziele angielskie, pokrojone w kostki ziemniaki szybkowar zamknąć i po zagotowaniu - para syczy - zmniejszyc ogień i gotowac 25 minut - po tym czasie szybkowar otworzyuć po 30 minutach, smaku jeszcze lepiej się przegryzą smaczna, rozgrzewająca zupa na chłodne
W Mojej Kuchni Lubięwszystko. Lubicie leniwe? Takie wspomnienie dzieciństwa. Do tego roztopione masło i cukier i choć przez chwilę znów czuję się jak 5-latka. Leniwe Przepis: (1 porcja) 100g ugotowanych ziemniaków 80g sera z kostki 15g mąki ziemniaczanej 20-25g mąki żytniej/pszennej+ do podsypania żółtko (lub ok.1/2 jajka) szczypta soli Ugotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę
More food, love and dreamsgodzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody, ale nie wiele, aby nie był za rzadki. Taki sosik zakropiony kwaśną śmietaną pasuje do ziemniaków, knedli, klusek i placków z ziemniaków. SMACZNEGO > CMOK . Jeżeli wolisz na ostro , dodaj ostrej papryki. Pozdrawiam, Jola
Pasje Jolkizwartą konsystencję wstawiamy mleko do lodówki.Gotowe mleko nakładamy na talerze posypujemy pieprzem i drobno posiekanym koperkiemZiemniaczki gotujemy w osolonej wodzie.Boczek kroimy w drobną kosteczkę.podsmażamy.Gotowymi skwareczkami okraszamy ziemniaki,elikatnie polewamy tez wytworzonym tłuszczykiem.posypujemy posiekanym koperkiem
Z Majeczką w kuchniteraz też jest lubianaSkładniki:5 ziemniakówpuszka kukurydzypół puszki groszku 2 kiszone ogórki1 kwaskowate jabłkoszczypior z 2 cebulek dymek4 gałązki natki pietruszkisól,pieprz2 łyżki majonezu2 łyżki smietany 18 %Wykonanie:Ziemniaki obieramy, gotujemy w posolonej wodzie. Studzimy, kroimy w sporą kostkę. Dodajemy osączony groszek i kukurydzę, pokrojone w drobna kostkę ogórki i obrane, pokrojone w kosteczkę jabłko. Na koniec wrzucamy posiekany robno
Z Majeczką w kuchniczosnek zacznie się rumienić zdejmujemy patelnię z ognia. Nie przypalcie czosnku, gdyż zupa będzie gorzka.2. Przekładamy usmażone warzywa do garnka, dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki ziemniaka, marchewkę i pietruszkę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalewamy wodą, na około 2-3 cm nad poziom warzyw. Lekko solimy.3. Gotujemy zupę do czasu, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy
W kuchni Katiefont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 marchewek 5 ziemniaków 2 cebule 8 ogórków kiszonych 1 puszka groszku zielonego konserwowego 5 jajek 1 jabłko 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka musztardy pieprz, sól Jajka ugotować na twardo(...)wystudzić. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości, wystudzić. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski. Groszek odcedzić, dodać do pokrojonych warzyw. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Przestudzone warzywa i jajka, obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do miski. W osobnym pojemniczku przygotować sos, wymieszać razem: śmietanę, majonez, musztardę i przyprawy. Dodać
kulinarnyswiatdomipieczonego2 duże ziemniaki1 duża marchewkaszczypta imbirupieprz do smakuMięso opłukałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wsypałam przyprawy. Wlałam sos sojowy i olej. Starłam cebulę. Wymieszałam. I zamarynowałam ok. 1h w lodówce.Ziemniaki i marchew pokroiłam w kostkę. Po godzinie wrzuciłam do wieloryba. I całość piekłam ok. 40 min. pod przykryciem. Mieszając w połowie pieczenia. A pod koniec bez przykrycia.Serwowałam z brukselką
bastalenakażde z wyciętych kółek ciasta nakładać farsz i zlepiać na pierogi. Najprościej zlepiać za pomocą widelca lub foremki do pierogów. Można również zawijać końce warkoczykiem :).Przykładowy farsz:Ziemniaki (wybierać mało wodniste)Twarożek naturalnySólPieprzCebulaOlej rzepakowy rafinowany / masło klarowaneZiemniaki ugotować dzień wcześniej z dodatkiem soli. Dodać w proporcjach 1;1 twarogu, podsmażoną na oleju lub maśle drobno posiekaną cebulę oraz pieprz
Eat Shrimpsbędzie to włoska sałatka? Bo oni nie dodają cebuli, jabłka,ogórka kiszonego.Podróż niedaleka, gdyż Piemont leży pod Francją. To znacznie bliżej niż Sycylia na przykład!Składniki według upodobań-ziemniaki-marchewka-korzeń pietruszki-groszek z puszki-kukurydza z puszki-jaja-majonez-http://indexfood.pl/callipo/produkty/produkt-single/product/tunczyk-w-sosie-wlasnym-w-kawalku-160g-w-sloiku/-sól,pieprzUgotuj marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki , wszystko osobno i w skórkach. Obierz, wystudz, pokrój w kostkę.Kompletnie
Z Kuchni Do Kuchni